Conform rezultatelor publicate recent de Darius, 74% din cititorii ArenaIT nu au blog in prezent, iar 56% nici nu intentioneaza sa isi faca unul. Plecand de la aceste cifre, voi incerca sa explic pe scurt o parte dintre avantajele pe care le poti avea daca iti faci blog.
Subiectul abordat este unul extrem de vast, dar aici ma voi referi doar la cazul unui utilizator obisnuit al internetului care isi propune sa isi deschida un blog personal.
1. Un blog te ajuta sa mentii contactul cu cei apropiati, chiar daca esti mereu presat de timp si nu ai cand sa te intalnesti cu fiecare prieten in parte. Fie ca te-ai mutat in casa noua, fie ca esti incantat de noua achizitie electronica, fie ca ai fost in vacanta si postezi pozele, un simplu post pe blog ii poate anunta pe cei apropiati de ultimele noutati. In plus, interactivitatea este asigurata prin comentarii, asa ca este o relatie de tip win-win.
2. Descopera! Blogul te ajuta sa cunosti noi oameni, sa iti creezi noi relatii in mediul online si, cel mai important, te poate ajuta sa intri in contact cu persoane care activeaza in acelasi domeniu ca si tine sau cu care ai pasiuni comune. Astfel, iti poti largi sfera de cunostinte, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru dezvoltarea ta.
3. Un blog te poate ajuta foarte mult in viata profesionala, mai ales daca vorbim despre un blog bine realizat si structurat. Nu mai este un secret pentru nimeni ca din ce in ce mai multi angajatori cauta numele candidatilor pe Google. Si asta din simplul motiv ca, in urma unui simplu interviu, le este tot mai greu sa decida care este candidatul potrivit.
Prin intermediul unui blog, angajatorul poate afla mult mai multe lucruri despre tine si despre felul tau de a fi decat printr-un interviu. Un blog bun iti va creste sansele de a fi selectat pentru job-ul mult visat.
Spre exemplu, in cei doi ani de blogging pe care ii am la activ am primit doua oferte concrete de munca prin intermediul blogului. Angajatorii au aflat de pe blog cu ce ma ocup si care sunt aspiratiile mele si au intrat in contact cu mine prin mail. Deci, se poate!
Bineinteles, in decizia de a-ti face un blog intervine si timpul pe care il ai la dispozitie pentru a-l actualiza periodic. In general, un blog este considerat activ daca autorul sau scrie cel putin un post pe luna.
Argumentele de mai sus au luat in calcul doar cazul unui utilizator obisnuit de internet tentat sa isi deschida un blog personal. In cazul celor care urmaresc doar sa faca bani dintr-o astfel de activitate sau care vor sa lanseze un proiect complet, eventual pe o anumita nisa, bineinteles ca datele problemei se schimba radical. Dar despre acest subiect, poate intr-un viitor apropiat.