Rezolutiile Full HD si HD Ready sunt inca cele mai folosite in randul gamerilor. Nu o spun eu ci statisticile. Insa cu cat monitoarele de gaming 4K se ieftinesc, cu atat gamerii renunta usor la aceste rezolutii mici si trec la un alt nivel. Uite cateva informatii esentiale pe care le-am primit astazi.
Ce îmi aduce gaming-ul în 4K?
Pentru pasionații de gaming care își doresc o experiență de joc la superlativ, gamingul la rezoluție 4K e printre cele mai fierbinți trenduri ale momentului. Monitoarele cu rezoluție 4K (3840 x 2160p) oferă o densitate a pixelilor de patru ori mai mare decât cele mai multe dintre display-urile care suportă rezoluție full HD.
Asta înseamnă că detaliile și texturile din jocuri vor fi mai precise și vor oferi o experiență mai realistă și mai imersivă gamerilor. Practic, rezoluția 4K face un pas mai departe în gaming și profită la maximum de potențialul pe care îl pot oferi jocurile, deschizând drumul unei experiențe intense pentru entuziaști.
Cât mă costă?
Gamerii înrăiți sunt, de obicei, și modderi pasionați care preferă să-și construiască PC-urile bucată cu bucată, nu să cumpere sisteme gata configurate care nu răspund întotdeauna nevoilor lor. De la monitor cu suport 4K, la memorii, plăci de bază, plăci grafice și alte componente capabile să susțină sesiuni intense de joc în 4K, fiecare ridică costul sistemului care poate ajunge să fie destul de piperat.
Vestea bună este, însă, că prețurile sistemelor și componentelor de gaming 4K au devenit în ultimii ani mult mai accesibile.
De ce componente am nevoie?
Majoritatea celor care aud cuvântul „gaming” se gândesc întâi la procesoare și monitoare de top. Cu cât mai performante, mai de ultimă generație și mai cu tehnologii de ultimă oră, cu atât mai bine. Și, desigur, au dreptate. Dar numai pe de-o parte.
Un procesor puternic oferă, într-adevăr, puterea de calcul care să dea fluență întregii experiențe de folosire a sistemului, iar monitorul asigură experiența vizuală care să transpună jucătorul în lumea pe care o explorează pe ecran. Dar, dacă vorbim de gaming 4K, adevărata vedetă este placa grafică.
Chiar dacă procesorul nu este, neapărat, cel mai nou de pe piață, o placă grafică capabilă să susțină imagini intens consumatoare de resurse este cea care potențează cu adevărat experiența imersivă de joc, ferește de lag la nivel de imagine și de alte inconveniente nedorite.
Plăci grafice ca GTX 1080 Ti și GTX 1080 sunt vârfurile de gamă ale celor de la NVIDIA în prezent și se mândresc cu suport conținut 4K. Construite din componente și aliaje de cea mai bună calitate, cele două plăci grafice se mândesc cu viteze de procesare peste competiție. Parte a unor sisteme ca cel de aici și cel de aici, acestea aduc puterea de procesare necesară și tehnologii unice care urmăresc să permită jucătorilor să profite la maximum de pasiunea lor.
Am un sistem 4K-ready. Ce mă joc?
Când vorbim despre jocuri, gusturile nu se discută. Fiecare gamer are o personalitate unică, motiv pentru care și preferințele în materie de jocuri sunt la fel de diferite. Iată, totuși, trei dintre jocurile care se pot juca în 4K și care au mare succes la public:
– Mass Effect: Andromeda (lansat în martie 2017): Jucătorii vor avea șansa să exploreze un univers extraterestru în căutare de noi teritorii pe care să le cucerească.
– The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Win (lansat în mai 2016): Pasionații de aventuri vor avea ocazia să descopere un teritoriu până acum neexplorat care le va pune puterile la încercare cu creaturi fantastice și blesteme străvechi.
– Overwatch (lansat în mai 2016): Gamerii vor putea face parte dintr-o „alianță a păcii” care urmărește să stabilească ordinea într-un spațiu măcinat de război și mașinării malefice.
Cum arăt altora ce înseamnă gaming 4K?
Gamerii știu deja că „sharing is caring”! De la ponturi pentru jocuri și modalități prin care pot deveni mai buni, jucătorii dezbat adesea cu alții cele mai noi trenduri și informații din domeniu. Dacă ai parcurs materialul până aici, înseamnă că gamingul în 4K te-a făcut curios sau poate chiar ai deja un sistem 4K-ready și descrii des prietenilor cum e să te joci pe un așa „rig”. Dar cum ar fi să le arăți direct pe Facebook?
După ce îți instalezi aplicația GeForce Experience, ai la dispoziție funcția NVIDIA Highlights cu care poți să faci capturi de ecran automate în jocuri, setând acțiunile dorite care să declanșeze captura de ecran. Imaginile pot fi apoi împărtășite cu alții pentru că, așa cum spuneam la începutul secțiunii „sharing is caring”.
Philips 4K 4:2:0 YCbCr [ da, stiu nu este super ok dar este suficient ] luat la 1400 lei PCG – Ryzen 1700 OC. 3,9Ghz la 900 lei olx si da pe eMag era la 1050 zilele acestea – 8GB DDR4 3000Mhz la un pret de 300 lei – 128 SSD M.2 1700MB/sec citire la un pret de 220 lei PCG – GTX 1060 6GB luat la 1300 lei PCG – este suficient cred pentru un gemer starter 4K 🙂
Iar asta ar trebui sa fie un articol made Nvidia?
NVIDIA sus și în jos.
Amede, nu?
Este de fapt un comunicat de presa. Aparent da.
Păi dacă competiția doarme.
@Razvan Pai dacă cumpărați doar Nvidia.
Nu îmi spune ca Vega nu se compara cu GTX-ul 1070..
Tehnologic vorbind, adică pe partea de compute Vega ii peste 1080, o arhitectura non castrata.
Dar și pe partea de Gaming de descurca decenta, acum depinde de jocuri, dacă sunt cele favorizate Verzi, nu prea ai ce face. Far Cry 5 se folosește de instrucțiunile din Vega, și memoria rapida, ci nu ma refer la HBM 2. Google it pentru mai multe detalii. Dar nu castreaza verzii, comparativ a ce fac ei cu AMD.
Renunță la fanboisme. GTX 1080 Ti e cu mult peste VEGA 64. Și mai ieftin.
Eu fac computing pe GPUs (molecular dynamics) și NVIDIA e mai friendly la capitolul ăsta. VEGA 64 și 56 sunt cumpărate doar de mineri.
@Razvan Nu știu ce fanboisme indrugi acolo, dar postul meu pare cam editat..
ma rog..
Nu am vorbit de 1080 Ti.
Eu am vorbit de variantele normale, mai citește odată comentariul..
De când pana unde Nvidia se descurca mai bine in OpenCL?
Yep, asta ziceam și eu, nu se compara cu AMD.
Da normal dacă îmi arunci programe sponsorizate Nvidia, care știu cel mai bine Cuda, normal ca acolo se descurca ei bine.
Dar de ce nu o fac și pe OpenCL la fel?
Cuvânt cheie „Open”.
Cand vina vorba de o sursa deschisa unde Nvidia nu își pot Bașa ghearele prin diferite sponsorizări, pentru sporuri de performanta, ori castrarea concurentei(vezi game works) cazul The Witcher 3 și altele.
Pe când AMD are mai tot opensource.
Și nu castreaza concurenta, vezi Farcry 5, Doom.
Doar ca arhitectura concurentei (Nvidia) este castrata sau low cost.
Da, seriile vechi GTX nu cunosc Asynchronys Compute.
Da, plăcile alea ce costau mai mult decât seria HD 7000 de la AMD, dar sub ele.
Dar lumea cumpăra, pentru ca Nvidia GTX is Gaming, ești nebun?
Oamenii sunt foarte ușor de manipulat.
Băieții au băgat marketing la greu, au făcut bani. Și acum scot arhitecturi de mau doamne ajuta.
Cine mai joacă jocurile alea? Fortnite e baza acum
baza pt ce mai ? 🙂
Este normal si firesc sa ai o grafica cit mai buna . Pe mine personal asta ma atras la gaming pe linga poveste si actiune . Witcher 3 este un R.PG cum mai rar vezi , Mass Efect un F.P.S foarte bun rezolutia 4K punind in valoare aceste jocuri , sesiunile de gaming sint o placere . Imaginea conteaza foarte mult .
Nu am inteles nimic, ati scris inca un articol „ca sa fie”, fara nicio informatie relevanta…
Ce spuneam eu de mult timp – cea mai importanta componenta la un sistem/calculator este ?!: Monitorul – poti sa ai cea mai tare placa video sau procesor daca ai doar un fullHD 60Hz degeaba – dar daca ai un APU 7850K si un UltraWide la 120/144 Hz se schimba altfel cand joci un joc [ ce poate rula al 120/144 Hz evident ].
Din punctul meu de vedere (care joc in mare parte multiplayer) conteaza mai mult sa am cel putin 120Hz si timp de raspuns de 1ms. Nu stiu daca este un monitor de 4K cu 144Hz si 1ms, si daca ar fi… cred ca are un pret…
4K e doar un moft.
Cum a zis Mihai mai sus, un articol „ca să fie”…
Foarte general articolul, nimic nou, tot ce-am citit mai sus știam deja. Și mai mult ca sigur nu sunt singurul.
La rubrica „Cât mă costă?” n-ați răspuns la întrebarea pusă de voi înșivă, doar chestii generale și ați mai zis că „prețurile sistemelor și componentelor de gaming 4K…au devenit mai accesibile”. Să fiu al naibii de nu, prețurile plăcilor video au explodat și al memoriilor RAM la fel, dar la voi sunt accesibile…
La rubrica „De ce componente am nevoie?” iar chestii generale știute de aproape toate persoanele care au oareșce cunoștințe despre PC-uri.
La „Ce mă joc?” ați aruncat și voi acolo 3 sugestii dintre care una a fost un fail la lansare plus că are multe bug-uri (Androemeda), iar cealaltă nu merită jucată în 4K (Overwatch)…
„Cum arăt altora ce înseamnă gaming 4K?” sau cum „Să mă dau mare în fața fraierilor care nu-și permit”. De ce ai vrea să le arăți altora ce înseamnă gaming 4K? Tu ți-ai făcut sistemul ca să te joci tu, sau ca să le arăți altora? Eventual și-un live pe Facebook cu manele pe fundal…
Articolul nu este facut de noi.
Scrie atunci de unde e preluat
Comunicat de presa.