
Soluțiile de cloud gaming reprezintă o modalitate facilă de a rula ultimele jocuri pe configurații mai puțin potente, însă au multe neajunsuri: costul abonamentului lunar, calitatea scăzută a imaginii, dar și inconsistențele în gameplay și latențele potențial ridicate, majoritatea serviciilor de acest fel având datacenterele în vestul europei. În rândurile ce urmează am să-ți prezint o modalitate prin care te poți juca de oriunde chiar pe PC-ul tău de gaming de acasă cu 0 costuri suplimentare și cu performanțe mult mai bune decât ce îți oferă serviciile de gaming în cloud. Vei putea accesa PC-ul atât din rețeaua locală, cât și prin internet, de pe laptop, smartphone, tabletă și chiar și smart TV. Însă trebuie să ții cont că soluția descrisă mai jos funcționează momentan doar pe PC-urile cu plăci grafice de la NVIDIA și necesită o conexiune rapidă și stabilă la internet. Ai nevoie de o placă video NVIDIA GeForce GTX/RTX seria 600 sau mai nouă (sau echivalent NVIDIA Quadro), de monitor conectat și pornit sau conector dummy HDMI conectat la placa video, de o conexiune la internet cu IP public (rutabil) și, recomandat, de un router compatibil UPnP.
După ce te-ai asigurat că îndeplinești toate cerințele, va trebui să instalezi aplicația GeForce Experience, dacă nu o ai deja, să o deschizi, să accesezi secțiunea Settings -> Shield și să bifezi opțiunea GameStream. Tot de aici vei adăuga și jocurile pe care dorești să le joci de la distanță. În mod normal, poți accesa PC-ul și în modul desktop și să lansezi manual jocurile, însă procesul va fi dificil dacă alegi să te conectezi de pe un dispozitiv cu touchscreen.
Foarte important: dacă ai Windows 11 va trebui să dezactivezi opțiunea hardware-accelerated GPU scheduling. O găsești în aplicația Settings din Windows, secțiunea Graphics, Default graphics settings.
Mai departe va trebui să împerechezi clientul (dispozitivul de pe care te conectezi) cu serverul (PC-ul de gaming) – procedură extrem de simplă, dar pe care n-o poți realiza odată ce ai părăsit rețeaua locală. Pentru acest lucru va trebui să instalezi aplicația Moonlight pe smartphone, laptop, tabletă sau smart TV, să permiți scanarea rețelei locale și să selectezi PC-ul pe care rulează GeForce Experience. La acest pas ți se va afișa un cod pin pe care va trebui să-l introduci pe PC, iar după confirmare împerecherea este finalizată și va rămâne valabilă și după părăsirea rețelei locale.
Însă pentru a accesa PC-ul din afara rețelei locale va fi necesară și instalarea Moonlight Internet Hosting Tool. Această aplicație rulează permanent în fundal și asigură deschiderea porturilor pe router prin UPnP. Dacă routerul pe care îl ai nu suportă UPnP va trebui să configurezi reguli de port forwarding pentru următoarele porturi: TCP 47984, 47989 și 48010 și UDP 47998, 47999, 48000, 48002 și 48010. Poți testa configurarea corectă a regulilor de port forwarding prin deschiderea Moonlight de pe smartphone prin date mobile – dacă conectarea eșuează înseamnă că porturile nu sunt deschise corespunzător.
Mai departe, după ai finalizat pașii de mai sus și te-ai asigurat că nu există probleme de conectare, ai posibilitatea de a configura diverși parametri de streaming prin Moonlight. Configurările se fac exclusiv din client, iar cele mai importante setări sunt cele legate rezoluție, bitrate și framerate. La bitrate și rezoluții mai mari imaginea va arăta mai bine și va avea mai puține artefacte de compresie, însă trebuie să te asiguri că ai o conexiune rapidă și stabilă la internet atât pe server, cât și pe client. În mod evident, pe server este extrem de importantă viteza de upload, iar pe client, adică dispozitivul de pe care te joci, viteza de download. Bineînțeles, o influență semnificativă o au și latența și jitterul (varianța latenței) ambelor conexiuni. Din ce am observat, cel mai bun raport performanță/calitate imagine este la 1440p, 120 fps și undeva la 50 mbps bitrate, însă poate varia în funcție de dotările hardware ale ambelor dispozitive, dar mai ales de conexiunile la internet. Un bitrate mai mic va introduce mai multe artefacte de compresie, însă va avea avantajul stabilității, în timp ce un bitrate mult prea mare poate cauza întârzieri și chiar întreruperi. De asemenea, pentru a evita problemele de stabilitate este recomandat să eviți conectarea PC-ului prin wireless și să optezi pentru conectarea prin cablu.
Pe dispozitivele fără mouse și tastatură, Moonlight va afișa un controller on-screen, destul de dificil de utilizat și cu opțiuni limitate de personalizare. Tocmai de aceea, mai ales dacă te joci de pe o tabletă sau un touchscreen, îți recomand să folosești un controller de Xbox, care este compatibil cu mai toate tipurile de device-uri: smartphone-uri, tablete, smart TV-uri etc. Acesta se împerechează fără probleme prin Bluetooth și este suportat nativ de Moonlight.
Spre surprinderea mea, gaming-ul la distanță prin Moonlight funcționează foarte bine și este perfect stabil cât timp aveți și conexiuni la internet rapide pe ambele dispozitive. Latențele, dar și calitatea imaginii par să fie mult mai bune decât în cazul serviciilor de cloud gaming, însă, de ce să nu recunoaștem, există dezavantajul configurării ceva mai dificile.
În plus, în caz că nu era evident deja, PC-ul trebuie să rămână deschis pentru a te putea conecta la el. Alternativ, poți să configurezi funcția Wake-on-LAN prin internet, însă procesul nu este tocmai la îndemâna oricui și presupune utilizarea unui jumpbox (dispozitiv intermediar) care să trimită un magic packet din rețeaua locală. Fiind un protocol layer 2, Wake-on-LAN nu funcționează prin port forwarding, însă unele routere și NAS-uri vin cu această opțiune. De asemenea, pentru a putea depana eventualele probleme (jocuri blocate, actualizări de drivere etc.) ți-aș recomanda să instalezi și Team Viewer sau un alt utilitar de accesare la distanță a PC-ului, ca să nu depinzi exclusiv de Moonlight. Moonlight, deși foarte stabil din experiența mea, nu este o soluție software suportată oficial de NVIDIA și poate manifesta probleme în anumite scenarii.
Dacă ai nelămuriri sau sugestii te aștept în secțiunea de comentarii.