Săptămâna trecută am văzut că a prins articolul despre posibilitatea vieții pe Enceladus, luna lui Saturn, așa că batem fierul cât e cald, dacă tot mi-a livrat Google știre nouă.
Sonda Cassini a NASA, care a explorat Saturn, a surprins coloane de gheață izbucnind din suprafața lunii Enceladus, la viteze de aproximativ 1,448 de kilometri pe oră. Aceste gheizere au stârnit interesul oamenilor de știință, sugerând existența unui vast ocean subteran și posibilitatea de a găsi semne de viață și molecule organice în fluidele acestuia.
Cu toate acestea, pentru a studia acele molecule organice, oamenii de știință trebuie să găsească o modalitate atentă de a le colecta fără a le distruge. Vestea bună este că, potrivit unui experiment de laborator, aminoacizii din fluidele acestor gheizere sunt de așteptat să supraviețuiască cu ușurință contactului cu o navă spațială.
Într-un experiment de laborator, cercetătorii au creat particule de gheață prin trecerea apei printr-o zonă cu tensiune înaltă; încărcarea a fragmentat apa în mici picături, fiecare cristalizându-se într-un bob de gheață în timp ce intra în vid. Ulterior, aceștia au aruncat boabele de gheață printr-un spectrometru, imaginând fiecare bob și înregistrând timpurile impactului.
Descoperirea a fost că aminoacizii în boabele de gheață pot supraviețui la viteze de impact de până la 9,400 mph (15,128 km/h), ceea ce este suficient pentru a face față unei întâlniri cu o sondă spațială.
Robert Continetti, chimist la University of California San Diego și unul dintre cercetătorii implicați în proiect, a declarat: „Munca noastră arată că acest lucru este posibil cu gheizerele de gheață ale Enceladus.”
Deși experimentul s-a bazat pe datele de la Enceladus, descoperirea are implicații mai largi, având în vedere că aminoacizi similari ar putea exista și pe alte luni cu apă, cum ar fi Europa, luna lui Jupiter. Misiuni viitoare precum Europa Clipper ar putea beneficia de această descoperire pentru a căuta astfel de aminoacizi în boburile de gheață de pe alte luni din sistemul nostru solar.
Această dezvăluire ar putea să ofere o perspectivă fascinantă asupra potențialelor ingrediente pentru viață în alte colțuri ale sistemului nostru solar.
Sursa: space.com