Haideti sa aruncam o privire mai atenta asupra modului in care este determinat acest „experiece index”.
Dupa cum va spuneam, sunt testate componentele cruciale ale sistemului, adica acelea care conditioneaza modul de interactiune al utilizatorului cu sistemul de operare. Astfel, procesorul, la fel ca si memoria, este testat in functie de numarul de operatii efectuate pe secunda (la memorie adaugandu-se si cantitate acesteia). Testarea placii video determina doua scoruri, respectiv „graphics” care se refera la performantele in mediul Aero si „gaming graphics”, care desemneaza performanta in jocuri si in aplicatiile de editare 3D. Ultimul test se adreseaza hardului pe care este instalat sistemul de operare (primary hard disk) si analizeaza rata de transfer.
Valoarea lui performance index variaza intre 1.0 si 5.9 si este dominata de principiul -„cu cat mai mult, cu-atat mai bine”. Intrucat cifrele cu virgula ne induc deseori in erore, este bine de stiut ca atunci cand ne referim la nivelul de performanta al PC-ului (Vista capable), numerele se rotunjesc prin elimare, adica 2.6 devine 2, ceea ce determina un PC de nivel 2 (level 2). Nu trebuie sa eludam totusi importanta cifrelor de dupa virgula, intrucat un sistem cu un scor 2.6 este superior unuia cu 2.1, insa amandoua fac parte din aceeasi categorie, respectiv level 2. Cu timpul, in functie de schimbarile de pe piata hardware, se vor introduce noi scoruri care sa reflecte performantele sistemelor high-end.
Conform Microsoft, scorurile desemneaza:
1.0 Sistem capabil sa ruleze Vista cu specificatiile minime. Nu beneficiaza de Aero, sistemul fiind destinat in genere aplicatiilor de birou, navigarii pe internet, continutului multimedia putin pretentios (muzica, filme, jocuri cu cerinte hardware reduse, etc).Acest scor caraterizeaza PC-urile si laptopurile „entry level”.
2.0 Sistemul este capabil sa ruleze Aero, insa nu la performanta optima. Sistemul poate avea timpi de raspuns destul de mari, mai ales in cazul in care scorul nu este de peste 2.5, ori placa video are memorie de doar 64MB. Scorul este specific PC-urilor si laptopurilor „lower end” sau „mid-market”.
3.0 Reprezinta sistemul capabil sa ruleze Vista Premium la un nivel acceptabil. Aero este activat default, functionand bine pe sistemele cu un singur monitor. In cazul utilizarii a doua monitoare si a unei rezolutii mari, pot aparea unele probleme, generate de obicei de performantele reduse ale placii video (<128 MB). 4.0 Desemneaza sistemele catalogate drept „high-end”, in special cele dual-core. Beneficiaza de toate functionalitatile oferite de Vista si se preteaza excelent in aplicatiile de prelucrare audio/video, grafica 3D, precum si in jocurile pretentioase.
5.0 Sisteme puternice destinate gaming-ului, prelucrarii 3D, precum si sisteme „media center”. Interactiunea cu utilizatorul este dusa la extrem, acesta putand beneficia de Aero-Glass pe un sistem multi-display.
Dupa cum va spuneam, odata cu lansarea noilor produse hardware de ultima generatie, Vista Experince Index se ve extinde, pentru a face loc sistemelor level 6 si asa mai departe .
Probabil la prima vedere, modul de atribuire al acestui scor pare destul de complicat, insa se bazeaza pe un pricipiu cat se poate de simplu – veriga slaba. Astfel, scorul general este determinat de scorul cel mai mic obtinut de o anumita componenta a sistemului. De pilda, daca placa video a obtinut un rating de 2.1, iar celelalte componente un rating de peste 3.0, experience index va fi 2.1.
Prin urmare, in cazul in care nu esti satisfacut de ce experience index a obtinut PC-ul tau, nu da vina pe intregul sistem, ci axeaza-te pe componenta cea mai slab cotata. Spune-i pe un ton de Andrei Gheorghe -„esti veriga cea mai slaba. Adio”- si fa-ti un upgrade . 😀