Despre sondele spațiale Voyager am mai discutat aici. Pentru cei care nu sunt la curent, Programul Voyager este alcătuit din două sonde spațiale, Voyager 1 și Voyager 2. Acestea au fost lansate în 1977, pentru a profita de poziția favorabilă a planetelor de la sfârșitul anilor ’70. Scopul oficial al misiunilor era studierea planetelor Saturn și Jupiter, acesta fiind însă depășit, în acest moment sondele (încă în stare de funcționare) fiind la marginea Sistemului Solar, mult dincolo de orbita lui Pluto.
Însă, după toate problemele recente, se pare că, de data asta, cele două sonde chiar vor fi dezactivate. Asta după ce au trecut de două ori pe lângă amenințări de genul acesta, ale NASA. Mi-a plăcut declarația de mai jos, despre întregul program Voyager:
Suntem la 44 de ani și jumătate de la lansare. Așadar, am depășit de 10 ori mai mult decât garanția pentru aceste blestemate de chestii. (Ralph McNutt, un fizician de la Universitatea Johns Hopkins)
Pentru amatorii de statistici, Voyager 2 a fost lansată la 20 august 1977, cu 16 zile înainte de gemenul său, Voyager 1. De asemenea, în populara serie SF Star Trek, apare, la un moment dat o formă de viață robotică denumită V’ger, care este sonda NASA Voyager 6, augmentată cu niște AI extraterestru…