Site icon Arena IT

Xiaomi Mi Smart Sensor set review: un kit bun pentru începerea automatizării casei/rulotei

Recent am început să testez un set smart de la Xiaomi, acesta include câteva elemente minime pentru începe o automatizare a casei tale și se integrează cu toate produsele smart făcute de Xiaomi.

Eu sunt un fan al produselor Xiaomi, mi se par produse solide, care arată bine de tot și cu preț bun. Folosesc la câteva zile un aspirator Xiaomi (MiJia Mi Robot, e o versiune mai veche, am testat si Mi Robot Vacuum Mop și urmează review), o trotinetă electrică, am avut și un purificator de aer și folosesc zilnic un ceas de la ei și niște căști de la ei.

În fine, să revenim la acest Xiaomi Mi Smart Sensor set.

Ce conține Mi Smart Sensor Set

De la ce a plecat totul

Totul a început de la dorința mea de a automatiza niște odorizante de cameră care se pun în priză. Aveam mai multe variante de prize smart, unele mai scumpe, altele mai ieftine însă toate aveau aceași problemă: necesitau o aplicație nouă. Eu cum aveam deja aplicația Mi Home, pentru că o folosesc cu aspiratorul, am decis să caut să văd ce soluții are Xiaomi.

Ei bine eu au două soluții de priză inteligentă. Una independentă, pe WiFi, numită Mi Smart Plug și una care merge pe Zigbee, e mai mică și mai finuță, chiar și mai ieftină, dar are nevoie de gateway – acel control hub din lista de mai sus. Aceasta din urmă cred că se găsește sub numele de Mi Smart Socket/Plug (Zigbee).

Ideea mea era să leg cumva prezența persoanelor în cameră de pornirea odorizantelor. Ca idee, încă nu am apucat să iau prizele inteligente, dar am testat setul de senzori și pot să vă spun ce știu să facă și cum merg.

Cum și la ce poți folosi Mi Smart Sensor Set

După ce v-am spus de la ce a plecat totul, haideți să vă mai spun ce puteți face cu Mi Smart Sensor Set, cu sau fără acele prize inteligente.

  1. Poate fi folosit ca și sonerie, fie la apăsarea lui Mi Wireless Switch (care poate fi lipit afară) fie la activarea senzorului de ușă. De exemplu, îl poți pune la poartă sau la ușă magazinului tău, să auzi dacă intră cineva.
  2. Poate fi folosit ca și alarmă împreună cu senzorii de mișcare și cei de usă/geam. Sunetul alarmei va veni de la Mi Control Hub și nu e foarte puternic. Mai mult, hoțul ar putea auzi de unde vine sunetul și ar putea scoate hub-ul din priză. Ce puteți face ca să fiți mai siguri dacă vreți să-l folosiți în acest mod e să luați un Smart Plug din care să alimentați o sirenă externă la 220V. De fiecare dată când alarma e pornită și unul din senzori se activează poți porni și priza în care ați pus sirena. E o soluție bună și pentru acasă dar și pentru o rulota/autorulotă.
  3. M-am folosit de senzorii de mișcare pentru a aprinde lumina de pe Smart Hub, care are un LED circular RGB cu intensitate reglabilă. Astfel l-am folosit ca lumină de veche, care se aprinde noaptea când mergi prin casă și unul din cei doi senzori sesizează mișcare.
  4. Lumina de pe Smart Hub poate fi configurată și pe bază de timp: între anumite intervale să lumineze într-o anumită culoare, pentru ambianță. Din păcate, nu poți regla și intensitatea aici.
  5. Mai poți folosi gateway-ul și pe post de alarmă, iar alarma o poți opri click-uind butonul de pe gateway, activând un senzor sau apăsând pe Mi Smart Switch.
  6. Și apropo de Mi Smart Switch, acesata poate fi programat împreună cu ORICE dispozitiv smart Xiaomi pentru a face diverse la apăsarea lui.

Deci, practic, aveți o grămadă de posibilități pentru programarea sistemului, mai ales dacă mai dețineți și alte gadget-uri smart Xiaomi. Totul se poate face prin adăugarea de șcene de tipul „IF” ceva „THEN” altceva. De exemplu, poți opri purificatorul de aer sau ventilatorul (da, Xiaomi au și ventilator) dacă se deschide un geam.

Mai jos aveți câteva poze din aplicație, ca să vă faceți o idee ce poate și cum arată.

Concluzie, disponibilitate și preț

Xiaomi Mi Smart Sensor Set costă în jur de 335 lei și este un punct de plecare bun pentru a automatizarea casei, a rulotei sau autorulotei. De ce am adăugat și rulotă sau autorulotă? Pai pentru că vorbim despre niște senzori fără fir – la care, apropo, bateria ar trebui să țină în jur de 2 ani, extrem de mici (am rămas surprins cât de mici sunt în realitate) și de un Hub central care consumă puțin curent. Deci pot fi o soluție bună pentru a securiza/automatiza și o casă pe roți.

Exit mobile version