Dupa cum ziceam, a fost timing-ul perfect pentru ca am folosit-o toata vacanta la mare. Nu doar ca am folosit-o zilnic dar 90% din pozele din vacanta sunt facute cu ea. Am facut, fireste, si cateva filmulete. Asa ca pot sa va fac un review destul de precis, zic eu. 🙂 Sa trecem la treaba.
Specificatii
- Senzor CMOS Sony Exmor R BSI de 16 megapixeli
- Procesor Ambarella A7LS
- Lentila cu unghi larg (155 de grade)
- Wi-Fi + Aplicatie de Android si iOS pentru trasnferul pozelor
- Bluetooth pentru declansator
- Video la 1080p la 60 fps + slow motion
- Moduri video: normal, time lapse
- Moduri foto: single, burst, timer
- Suporta card pana la 64 GB
- Baterie detasabila de 1010 mAh
Cum va ziceam, are niste specificatii bune, cel putin pe hartie. Dar sa vedem cum se descurca in practica.
Ambalaj si design
Ambalaj. Vine intr-o cutie de carton reciclat pe spatele careia scrie doar in chineza. Arata bine, totusi.
Design. E incredibil de mica, cand o scoti din cutie ti se pare minuscula. Arata bine, marginile aduc un pic a GoPro, cu textura striata, iar in rest design-ul e simplu. Pe langa alb mai este o varianta de culoare: verde + galben.

Fotografie
Acum sa trecem direct la treaba. Va spun din capul locului ca majoritatea fotografiilor sunt facute avand camera intr-o carcasa subacvatica, pentru ca eram la mare si in plus alt mod de a o proteja nu aveam. De aceea pozele nu au iesit la maxima capacitate, zic eu. Pentru ca, ulterior, am mai facut cateva si fara carcasa, de acasa, si mi se par mai reusite. Oricum cred ca acest scenariu il va adopta aproape oricine foloseste camera, daca nu vrea sa o distruga. Sa vedem pozele inainte, zic.
Primele sunt cele cu carcasa pusa:
Cateva fara carcasa:
Pozelor nu le-am facut nimic, doar le-am redimensionat pentru web si le-am pus watermark. Observ la cele cu carcasa pusa doua probleme:
- imaginea cam neclara, stearsa, pala
- vignetarea de pe margini, de obicei in coltul stanga sus si stanga jos.
Pozele fara carcasa sunt mult mai bune, insa nu le poti face daca te dai cu barca, cu scuterul, cu bicicleta sau cu rolele. Pentru ca s-ar putea sa fie ultimele. Solutia ar fi o carcasa mai buna, care nu strica pozele. A doua solutie e editarea lor, dupa ce le-ai scos din aparat. Ajustand putin contrastul, luminozitatea si culoarea poti sa faci rapid niste poze foarte bune. Plus un pic de crop, ca sa scoti mizeriile de pe margini. Insa culorile, va zic, sunt 90% ca in realitate.
Dupa 3 clickuri in Picasa pozele arata mult mai bine:
Nu asta e ideea, insa am vrut sa subliniez ca se poate face ceva. 🙂
Video
La partea de video lucrurile stau la fel ca la partea de poze. Daca ai carcasa pusa, si vei vrea sa o ai, cam pierzi din calitate. Insa nu vei pierde tot, evident. Mai jos un clip demonstrativ cu mai multe situatii. Plus una, la final, fara carcasa.
http://youtu.be/5v2zhgyuMrk
Cu alte cuvinte, cam aceeasi poveste si la video: fara carcasa imaginile sunt mult mai bune. Chiar deloc rele.
Aplicatia de mobil
E cea mai tare idee sa poti sa te conectezi la o camera sport cu telefonul, sa poti sa vezi rapid pozele sau filmuletele salvate pe aceasta si, eventual, sa le si dai un share pe Facebook. Doar ca asta e mai mult in teorie, pentru ca in practica aplicatia mai da rateuri: se blocheaza, nu face nimic sau da crash. Cel putin la inceput cam asa facea, insa acum parca problemele s-au mai remediat, pentru ca update-uri vin destul de des. Am primit, in mai putin de o luna, doua update-uri la aplicatie si doua la camera.
Altfel, din aplicatie faci totul. Te conectezi prin Wi-Fi la camera si o poti seta in ce mod sa porneasca la inceput (single, timer, burst, video sau time lapse) sau ii poti reduce sunetele de functionare. De asemenea, ai live view de pe camera (daca ajuta la ceva) si poti face poze chiar si folosind aplicatia.
O gasiti in PlayStore pentru Android si in AppStore pentru iOS. Nu va speriati ca in screenshot-uri textul e in chineza, aplicatia are limba engleza la instalare.
Bateria
Bateria are 1010 mAh si am fost tentat la inceput sa-mi mai cumpar una, pentru ca citisem ca tine cam o ora de filmat. Eu va spun sigur ca pe mine m-a tinut toata ziua: filmat cateva minute (10-15) plus zeci sau sute de poze. Insa daca vrei doar sa filmezi probabil ca pe acolo va tine, pana intr-o ora.
Oricum, ai avantajul ca bateria e detasabila si una noua costa 3.8 dolari si un incarcator pentru doua baterii costa 3.43 dolari.
Carcasa subacvatica
Pe langa camera am mai primit si o carcasa rezistenta la apa. Costa 11 dolari acum. Insa eu nu am avut noroc de una foarte buna, spun ca nu am avut noroc pentru ca am citit doar review-uri ok la acest produs. In a mea intrau picaturi mici de apa la adancimi relativ mici (0.5 metri). Daca doar o stropeai cu apa era in regula. Camera n-a patit nimic, ca am vazut la timp si 2-3 stropi de apa n-au ce sa-i faca, dar e bine sa fiti atenti.
Dupa vreo doua incercari de sigilat gemuletul din fata cu silicon auto cred ca am reusit. Oricum, daca va luati carcasa din asta sa o testati bine. Sau poate gasiti un model mai bun.
Concluzie, pret si disponibilitate
In concluzie, Xiaomi Yi mi se pare o alegere foarte buna, mai ales pentru cei care nu au pretentii foarte mari si nu o vor folosi intr-un mod frecvent profesional, incat diferenta pana la un GoPro sa merite. Asta pentru ca Xiaomi Yi costa la Gearbest, cei care ne-au si trimis camera, doar 67 de dolari. Cu tot cu TVA si transport prin DHL (in jur de 30 de dolari), nu treci de 450 lei, un pret foarte bun, zic eu, pentru ceea ce ofera.
UPDATE: Camera o sa vina si in depozitul din Europa de la Gearbest in aproape 3 saptamani. Asta inseamna ca nu mai platesti TVA si probabil si transportul va fi mai ieftin.