Alta varianta mai buna n-aveam decat sa merg pe varianta refurbished/second-hand. Stiu vreo trei site-uri care se ocupa cu asta asa ca m-am pus pe cautari. Stiam ca vreau neaparat un Core 2 Duo si 4 GB memorie RAM. Iar procesorul sa aiba un scor de minim 1000 de puncte pe CPU Benchmark – scor pe care, v-am mai spus, il au procesoarele din laptop-urile noi de 800-1000 lei.
Configuratie
Asa ca am gasit urmatoarea configuratie, in carcasa unui HP RP5700:
- Procesor: Intel Core 2 Duo E6400 – dual-core, 64 bit, 2.13 GHz – scor 1296
- Video: Intel GMA 3000
- Memorie: 4 GB RAM DDR2 la 800 MHz
- Stocare: HDD de 160 GB
- Altele: 6 USB-uri, DVDROM, placa de retea Gigabit
- Pret: 218 lei | UPDATE: Varianta testata nu mai e pe stoc momentan, puteti lua una mai performanta cu doar 280 lei (cu update la 4 GB RAM).
Carcasa, ambalaj si livrare
Initial acest PC costa 169 de lei, in varianta cu 2 GB RAM, insa pentru 49 de lei poti alege sa-ti faci un uprade la RAM la 4 GB. O afacere foarte buna avand in vedere ca transportul gratuit pleaca de la 200 de lei. Asa ca decat sa platesti 20 de lei transport mai bine mai pui 29 si ai dublul memoriei RAM.
Am cercetat mai multe oferte, atat pe CITGrup, PCMadd cat si PCHouse, insa am ramas la ultimul magazin, de unde am comandat calculatorul de mai sus si a ajuns la mine in fix doua zile, prin Fan Curier.
HP-ul a fost livrat intr-o cutie noua plina de pungi cu aer pentru protectie. In plus, carcasa in sine a fost complet invelita in folie. In cutie am mai gasit si un cablu nou de alimentare – nu ma asteptam la asta.
Carcasa arata foarte bine, cu toate ca poate avea si 10 ani, pentru ca acel procesor e lansat in 2006. Ceea ce nu ma asteptam e sa primesc grila din fata plina de praf care dupa 2 minute de aspirat arata mult mai bine, lucru pe care ma asteptam sa-l faca ei.

In orice caz, probabil ati mai vazut HP-uri din astea prin scoli sau birouri.
Windows 10 – cum merge, la ce il poti folosi, performante
Initial calculatorul a venit cu Windows 10 preinstalat, ceea ce m-a bucurat. Pana s-au facut toate setarile de inceput (nu mai fusese pornit) si am vazut ca e pe 32 de biti – in traducere, nu puteam profita de toata memoria RAM. Probabil toate HDD-urile vin cu Windows 10 preinstalat iar dupa upgrade-ul de memorie l-au impachetat si trimis, fara sa mai faca altceva.
Dupa cum probabil va asteptati, Windows 10 nu are licenta (decat daca platesti pentru ea), insa poate fi folosit si fara ea, dupa cum bine stim.
Asa ca am facut un stick cu Windows 10 – 64 bit si l-am instalat. A durat totul maxim jumatate de ora.
Intr-o alta ora am instalat programele necesare persoanei care va folosi calculatorul si cam asta a fost tot.
Cum merge. Va pot spune ca, oarecum, sistemul merge neasteptat de bine. Am redus putin efectele din Windows 10 pentru a castiga performante si chiar majoritatea actiunilor se intampla rapid. In Chrome poti deschide lejer 3-4 taburi si merge cam orice destul de repede.
Daca ar mai avea si un SSD probabil ar fi un pic mai rapid, insa nu cu mult. In orice caz, ar fi mai silentios, pentru ca putin zgomot tot face, dar nu e deranjant.
La ce il poti folosi. Browsing, clar, fara probleme. Il mai poti folosi la vazut filme si, aici, am avut o noua surpriza placuta: am rulat filme full HD din retea de pe NAS. Il mai poti folosi pentru muzica sau Office.
O alta idee e folosirea unui astfel de PC pe post de server: web, NAS, printing, gateway sau altele. Configuratia asta poate duce mai mult decat ati putea crede. 🙂
Performante. Mai mult pentru voi si de curiozitate am facut niste teste. Nu mare lucru, doar niste masuratori normale de viteza pentru retea, internet, HDD. Ceea ce a iesit vedeti mai jos.
Pe mine m-au impresionat cam toate, de la viteza HDD-ului pentru fisiere mari si pana la viteza internetului sau a placii de retea. Nu ma asteptam sa copiez cu 75 MB/s din retea, care e practic si maximul pe care l-am prins vreodata pe NAS-ul meu.
Concluzie
In concluzie, daca aveti un buget limitat (300-400 lei cu tot cu monitor) dar totusi doriti sa va cumparati un PC (sau chiar un server) capabil sa mearga decent pe internet, sa redea filme chiar full HD sau sa poata fi folosit pentru editare text varianta asta poate fi foarte buna.
Pentru pretul platit – 218 lei – HP-ul asta chiar se descurca foarte bine.
UPDATE: Varianta testata nu mai e pe stoc momentan, puteti lua una mai performanta cu doar 280 lei (cu update la 4 GB RAM).