Mi-a placut intotdeauna sa incerc sa scot maximul dintr-un anumit dispozitiv si sa pot sa-mi fac la fel de bine treaba cu un buget minim si o configuratie modesta. De aceea cand imi iau un nou laptop, calculator sau telefon caut intotdeauna cel mai bun raport calitate pret. Asa a fost si acum, cand am vrut sa pun pe picioare un sistem cu Windows 10 pentru internet pentru cel mai mic pret posibil.
Alta varianta mai buna n-aveam decat sa merg pe varianta refurbished/second-hand. Stiu vreo trei site-uri care se ocupa cu asta asa ca m-am pus pe cautari. Stiam ca vreau neaparat un Core 2 Duo si 4 GB memorie RAM. Iar procesorul sa aiba un scor de minim 1000 de puncte pe CPU Benchmark – scor pe care, v-am mai spus, il au procesoarele din laptop-urile noi de 800-1000 lei.
Configuratie
Asa ca am gasit urmatoarea configuratie, in carcasa unui HP RP5700:
- Procesor: Intel Core 2 Duo E6400 – dual-core, 64 bit, 2.13 GHz – scor 1296
- Video: Intel GMA 3000
- Memorie: 4 GB RAM DDR2 la 800 MHz
- Stocare: HDD de 160 GB
- Altele: 6 USB-uri, DVDROM, placa de retea Gigabit
- Pret: 218 lei | UPDATE: Varianta testata nu mai e pe stoc momentan, puteti lua una mai performanta cu doar 280 lei (cu update la 4 GB RAM).
Carcasa, ambalaj si livrare
Initial acest PC costa 169 de lei, in varianta cu 2 GB RAM, insa pentru 49 de lei poti alege sa-ti faci un uprade la RAM la 4 GB. O afacere foarte buna avand in vedere ca transportul gratuit pleaca de la 200 de lei. Asa ca decat sa platesti 20 de lei transport mai bine mai pui 29 si ai dublul memoriei RAM.
Am cercetat mai multe oferte, atat pe CITGrup, PCMadd cat si PCHouse, insa am ramas la ultimul magazin, de unde am comandat calculatorul de mai sus si a ajuns la mine in fix doua zile, prin Fan Curier.
HP-ul a fost livrat intr-o cutie noua plina de pungi cu aer pentru protectie. In plus, carcasa in sine a fost complet invelita in folie. In cutie am mai gasit si un cablu nou de alimentare – nu ma asteptam la asta.
Carcasa arata foarte bine, cu toate ca poate avea si 10 ani, pentru ca acel procesor e lansat in 2006. Ceea ce nu ma asteptam e sa primesc grila din fata plina de praf care dupa 2 minute de aspirat arata mult mai bine, lucru pe care ma asteptam sa-l faca ei.
In orice caz, probabil ati mai vazut HP-uri din astea prin scoli sau birouri.
Windows 10 – cum merge, la ce il poti folosi, performante
Initial calculatorul a venit cu Windows 10 preinstalat, ceea ce m-a bucurat. Pana s-au facut toate setarile de inceput (nu mai fusese pornit) si am vazut ca e pe 32 de biti – in traducere, nu puteam profita de toata memoria RAM. Probabil toate HDD-urile vin cu Windows 10 preinstalat iar dupa upgrade-ul de memorie l-au impachetat si trimis, fara sa mai faca altceva.
Dupa cum probabil va asteptati, Windows 10 nu are licenta (decat daca platesti pentru ea), insa poate fi folosit si fara ea, dupa cum bine stim.
Asa ca am facut un stick cu Windows 10 – 64 bit si l-am instalat. A durat totul maxim jumatate de ora.
Intr-o alta ora am instalat programele necesare persoanei care va folosi calculatorul si cam asta a fost tot.
Cum merge. Va pot spune ca, oarecum, sistemul merge neasteptat de bine. Am redus putin efectele din Windows 10 pentru a castiga performante si chiar majoritatea actiunilor se intampla rapid. In Chrome poti deschide lejer 3-4 taburi si merge cam orice destul de repede.
Daca ar mai avea si un SSD probabil ar fi un pic mai rapid, insa nu cu mult. In orice caz, ar fi mai silentios, pentru ca putin zgomot tot face, dar nu e deranjant.
La ce il poti folosi. Browsing, clar, fara probleme. Il mai poti folosi la vazut filme si, aici, am avut o noua surpriza placuta: am rulat filme full HD din retea de pe NAS. Il mai poti folosi pentru muzica sau Office.
O alta idee e folosirea unui astfel de PC pe post de server: web, NAS, printing, gateway sau altele. Configuratia asta poate duce mai mult decat ati putea crede. 🙂
Performante. Mai mult pentru voi si de curiozitate am facut niste teste. Nu mare lucru, doar niste masuratori normale de viteza pentru retea, internet, HDD. Ceea ce a iesit vedeti mai jos.
Pe mine m-au impresionat cam toate, de la viteza HDD-ului pentru fisiere mari si pana la viteza internetului sau a placii de retea. Nu ma asteptam sa copiez cu 75 MB/s din retea, care e practic si maximul pe care l-am prins vreodata pe NAS-ul meu.
Concluzie
In concluzie, daca aveti un buget limitat (300-400 lei cu tot cu monitor) dar totusi doriti sa va cumparati un PC (sau chiar un server) capabil sa mearga decent pe internet, sa redea filme chiar full HD sau sa poata fi folosit pentru editare text varianta asta poate fi foarte buna.
Pentru pretul platit – 218 lei – HP-ul asta chiar se descurca foarte bine.
UPDATE: Varianta testata nu mai e pe stoc momentan, puteti lua una mai performanta cu doar 280 lei (cu update la 4 GB RAM).
Sorin a zis
De unde pot lua wundows 10 si as fie activat?
AndyM a zis
Incearca pe E-Mag, daca nu la Altex.
sciuro a zis
Pune si un print screen cu managerul de dispozitive sa vedem daca ai gasit toate driverele, chiar sunt curios la cate discutii au fost pe tema asta 🙂
PS: a durat totul maxim jumatate de ora -> adica l-ai lasat asa urat fara licenta?
Puteai sa dai ceasul inapoi, sa pui versiunea de insider, sa-l inregistrezi, sa-l actualizezi si apoi sa pui din nou pe curat ultima versiune -> total cca. 4 ore
sciuro a zis
Stai ca acum am vazut: win 10 home x64 activat si cu toate actualizarile intr-o jumatate de ora? Vreau si eu reteta te rog.
Darius J. a zis
L-am activat, desigur. 🙂 Cum sa il las asa?
Cat despre drivere, va trebui sa ma crezi pe cuvant ca au mers toate din prima, ca e deja impachetat la loc si pregatit pentru trimis mai departe. 🙂
Darius J. a zis
Reteta e simpla, faci stickul inainte de instalare si iti pune pe el aproape toate updateurile la zi. Au mai fost doar cateva.
Hai sa zic maxim o ora a durat totul.
Alin a zis
Problema cea mare o au driverele. Degeba instalezi Windows 10 pe calculatorul vechi de 6-8 ani cand driverele ori nu exista ori sunt mai putin compatibile
Bravo sciuro ca ai semnalat problema
Adrian a zis
Am si es unul similar, dar am dar vreo 275 de lei pe el acum doi ani. Fara windows, i-am pus un lubuntu si „lucrează” mama* pe el de n-are treabă.
*Mama are 70 de ani și multe prietene plecate din țară.
Florin a zis
Vreau sa achizitionez un PC pentru al utiliza pe post de PVR si streaming in house vreau sa pun DVB Viewer Server cu 3 tunere. Ma intereseaza sa stiu daca ar duce un alfel de PC sa inregisteze un post HD dar si vizionezi un alt post pe tuner.
sciuro a zis
La PC-ul prezentat adaugi o placa tv tuner duala pcie care rezolva inregistrarea unui post si vizionarea altuia; nu inteleg de ce ai avea nevoie de un server cu 3 tunere?! La placile tv tuner ai in general o specificatie recomandata – verifici acolo daca corespunde pentru ca difera de la un tuner la altul si mai ales in functie de rezolutie HD, full HD sau poate chiar 4k (nu stiu daca a aparut asa ceva). SH-ul asta probabil ca duce doar pana la 1080p30.
Florin a zis
Am nevoie pentru a putea urmari si un al doilea/ al treilea post in timp ce el face PVR sau ruleaza un alt post pe alt calculator/tableta/telefon. Ma intereseaza sa ofere doar fluxul a 3 posturi tv HD prin retea in casa.
sciuro a zis
am gasit un tv quad pe pcie: http://www.tbsdtv.com/products/tbs6205_dvb_t2_quad_tuner_pcie_card.html dar nu stiu cum faci rost de ea in Romania
oricum proc-ul de la sh-ul asta nu face fata la o placa tv quad, ai nevoie de min. 2,6Ghz adica alt calc, asta fiind prea slab pentru ce vrei tu (vezi calc-ul recomandat mai jos de DDR)
H2O2 a zis
Sciuro acum 10 ani nu exista pc cu pcie!!!La un model de genul asta cand cade sursa e garbage!
Darius J. a zis
Are un slot PCIe 1x.
mNiosu a zis
Am avut si eu un astfel de PC (de la DELL cu E7300) cu Windows 10 acum aproape un an la serviciu. Stiu ca nu mi-a recunoscut sau instalat bine un driver, cred ca la sunetul, dar l-am instalat manual. Si driverul video de Intel instalat de Windows facea ceva probleme si am instalat manual ultima versiune care mergea perfect.
Experienta a fost foarte buna pe el. Pentru office si multimedia este mai mult decat suficient. Un SSD nu cred ca ajuta performanta foarte mult pentru ca e limitat de portul SATA II dar diferenta de accesare poate fi un plus.
O mare parte din colegii mei inca mai folosesc sisteme similare cu Win10 pentru inca 2-3 luni pana se va finaliza procesul de upgrade. Mai toti sustin ca nu simpt nevoia de upgrade si fie vorba intre noi, cand mi s-a facut upgrade la un HP280G1 cu i3, diferenta de viteza in exploatare era infima, pana cand i-am montat un SSD care a facut diferenta cu adevarat.
Ion a zis
Daca vrei sa vezi filme, full HD sau sa-ti faci un homeserver ia-ti un raspberry pi – e mic, nu consuma curent si nu face zgomot
Gigi a zis
Pentru vazut filme full HD e ok un raspberry pi, dar pentru un home server e cam slabut. Depinde ce pretentii ai de la el.
ion a zis
Eu am cumparat din alta parte, unul asemenator. Inca nu i-am gasit intrebuintare il tin de rezerva. Tot HP SFF cu core 2 duo la 3GHZ si 4GB ram
Darius J. a zis
Pret?
Ion a zis
233 lei de la samwise. Era in stare mult mai buna si curatat.
DDR a zis
O alternativa muuult mai buna, pt doar 10 lei in plus, e urmatoarea: http://www.pchouse.ro/calculatoare/calculatoare-si-servere/calculatoare-refurbished/fujitsu-siemens-p5915-c2d-e4400-2-00-ghz.html
Sau, si mai bun, la 218 lei, urmatorul sistem, cu un procesor sensibil mai fortzos: http://www.pchouse.ro/calculatoare/calculatoare-si-servere/calculatoare-refurbished/fujitsu-esprimo-p5730-c2d-2-93-ghz.html
De ce sunt aceste variante mai bune? Pt ca au slot PCIEx16 pt o placa video discreta. Tinand cont ca placa video integrata x3000, din sistemul prezentat, nu face decodare video MPEG4, H264, calculatorului ii va fi imposibil sa duca un film de youtube de ex, la rezolutie full HD, ba nici la 720p nu il va duce fara sa piarda frame, fara sa tina procesorul la 100% load.
Deci, recomandarea mea e un sistem ca cele de mai sus + placa video care sa stie decodare h264, in caz ca se doreste mai mult decat office.
Andrei Valentin a zis
Buna ziua! Eu am doua pc-uri cu Linux Mint 17 MATE 32 biti instalat pe ele. Multe din activitatile pe care le faceam cu Windows 7 le pot face foarte bine cu Linux Mint. Pot face cu succes grafica si animatii, e foarte bun si la multimedia, si la retelistica si internet, si are un centru software foarte vast, nu trebuie sa mai caut eunu stiu ce programe pe net. Am aplicatia wine instalata pe linux mint si pot folosi si programe de windows. Am un laptop fujitsu siemens esprimo d9500 si un desktop lenovo thinkcentre m55e. Nu mai simt nevoia sa mai folosesc windows-ul.
Darius J. a zis
Buna ziua. 🙂
Asterix a zis
Buna ziua,
Cred ca era totusi indicat sa fie instalat Windows 10 pe 32bit. Limita la acest OS este de 4GB RAM (nu de 3), deci ar fi perfect functional. Din teste un OS pe 32 bit va fi putin mai rapid decat fratele lui pe 64bit.
Toate bune
Johnny a zis
Memorie: 4 GB RAM DDR2 la 800 MHz
Gabi a zis
Am dezinstalat windows 10 si reinstalat win 7 pe laptop si desktop. Ambele îmi făceau figuri la intrarea in windows 10. Pe desktop trebuia să i dau restart deși e unu gamer, iar laptopul îmi tiuia câteva secunde bune la pornire. Așa că m am pisat pe el de win 10. Am revenit pe win 7 unde nu am astfel de probleme.
Marian a zis
Sold sold sold
P.s preturi foarte bune de urmărit acest magazin chiar și pentru PC mai performant