Darius a pornit ieri discutia legata de salariile din domeniul IT, dar cred ca e loc de cateva detalii in plus: cum s-a ajuns aici si care ar fi consecintele scaderii salariilor in IT.
Preambul
Ordinul nr. 189/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator prevedea scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru angajatii din domeniul IT. Motivul din spatele deciziei Guvernului era oprirea exodului masiv al specialistilor respectivi catre Occident.
Conditiile necesare, erau:
- sa fie incadrat intr-una din functiile definite (analist, programator, manager proiect informatic etc.);
- postul ocupat sa faca parte dintr-un departament specializat de informatica;
- sa fi absolvit o forma de invatamant de lunga durata la o institutie acreditata, in specializarile agreate (Automatica, Informatica, etc.);
- angajatorul poate dovedi ca a realizat anul anterior fiscal echivalentul in lei a 10.000 $ ca venit, pentru fiecare angajat scutit
Legea, in varianta initiala completa, poate fi consultata aici. Ea a suferit doua mari modificari – in 2015, cand Ordinul Ministerului de Finante nr. 835 elimina criteriul specializarii absolvite si in 2017, cand Ordinul 1164/492/3024/3337 extindea prevederile initiale pentru orice absolvent de facultate acreditata, indiferent de specializare (cum e cazul meu, care sunt absolvent de Jurnalism) si pentru studentii la zi.
Revolutia fiscala
Tot in 2017, prin Ordonanta de Urgenta 79 se mutau contributiile sociale de la angajator, la angajat. Acesta „revolutie fiscala” genera, in practica, o scadere cu aproximativ 21% a salariilor tuturor angajatilor. In plus, pentru cei scutiti de impozit, se mai adaugau sapte procente ca descrestere, Firmele private au fost puse in fata a patru variante:
- sa creasca salariile brute astfel incat venitul net sa fie identic cu cel de dinaintea promulgarii legii;
- sa ofere un bonus care sa compenseze pierderea, dar pe perioada limitata;
- sa ramana la valorile salariale anterioare, fapt care duce la descresterea venitului net, dupa cum am mentionat anterior;
- sa inchida definitiv taraba.
Din informatiile de pe piata, marea majoritate a firmelor au ales a doua varianta, din precautie. Formularea in notificarea primita de angajati era ceva de genul: „Prezenta prevedere se aplica pana la data de 31.12.2018 si poate fi denuntata in orice moment de catre angajator, in cazul unor schimbari legislative legate de regimul de impozitare a salariilor. In caz ca nu vor exista modificari care sa duca la incetarea ei, aceasta se va prelungi automat.” Mai pe romaneste, firma la care lucrezi e de acord sa iti mareasca salariul de incadrare, dar doar pe perioada determinata si doar daca statul nu binevoieste sa modifice din nou legislatia salariala. Ceea ce, sa recunoastem, in momentul actual, pare destul de probabil.
Revenind in prezent…
Cum finalul de an se apropie, incep tot felul de calcule. In general, inceputul noului an reprezinta un moment prielnic pentru un update la Codul Fiscal, inclusiv la capitolul dedicat salarizarii.
Pe de alta parte, sunt unele firme care au acordat bonusul doar pentru 2018, fara sa specifice nimic despre viitor.
Daca ar fi sa fac o predictie, voi spune ca majoritatea va decide sa pastreze facilitatea, pentru ca e mai rezonabil pentru ei sa isi pastreze angajati si afacerea, decat sa se mute altundeva sau sa recruteze personal nou, fara experienta. Este un fel de zero sum game – nimic nu se pierde, nimic nu se castiga.
Problema reala va aparea cand (pentru ca estimez ca e doar o problema de timp) guvernul – oricare ar fi orientarea lui politica – va realiza ca nu mai dispune de lichiditati si va introduce noi taxe pe salariu, posibil chiar la angajator. In acel moment piata muncii din Romania va fi in fata unei situatii disperate, pentru ca vor fi destul de multe joburi care se vor pierde….
Si totusi, cu ce ma afecteaza asta pe mine?
Chiar in momentul in care redactez materialul, unul dintre comentariile care au fost postate la articolul lui Darius spune ca nu e o problema ca vor scadea salariile din IT, pentru ca ele sunt oricum mari.
Desi nu poate nimeni contesta faptul ca salariile din domeniu sunt peste media nationala (aveti aici un studiu comparativ, 2008 – 2016), trebuie sa avem in vedere un posibil scenariu de domino. In momentul in care unul dintre motoarele economiei ar suferi o lovitura atat de puternica, ar trage in jos si restul domeniilor. In momentul de fata IT-ul reprezinta peste 6% din PIB-ul Romaniei, fiind al treilea contributor la cresterea acestuia.
Imaginati-va ce ar insemna piata imobiliara sau auto, fara banii programatorilor – care ar putea pleca din tara, fortati sau nu de chiar de plecarea firmelor! Sau, mai simplu, unde vor lucra firmele care ofera servicii conexe (cantina, curatenie sau paza) marilor companii din IT.
In loc de incheiere, am sa va amintesc de afirmatia lui Albert Einstein: „Daca albinele ar disparea, omenirea va mai supravietui doar patru ani!”
E cu dus si intors, pentru ca daca nu ar mai plati nimeni impozite cu siguranta s-ar alege praful. Totodata salariile in IT sunt cu mult peste medie si nu e normal ca tot aia amarati sa-i tina in carca pe cei care o duc bine.
Semanat un IT-st.
Serios? Aia amarati ii duc in carca pe cei care o duc bine?
Cand ai verificat ultima oara cati pensionar + bugetari + someri + oameni care nu fac nimic sunt in tara?
Pe toti astia ii duc in carca cei care nu sunt acolo, inclusiv ITistii. Si e normal sa fie asa, doar ca problema nu e ca ITistii sunt scutiti de impozit. Nu stiu daca ai vazut, acum ca ti s-au transferat contributiile, cat dai tu la stat. E diferenta aia dintre brut si net… si nu e mica. 😀
Bineinteles ca nimic nu e simplu, iar asta cu scutirea de impozit a fost o decizie inspirata a guvernului de atunci, dar care nu are cum sa rezoste la nesfarsit. Tot ce zic e sa privim intotdeauna problema in ansamblul ei!
„Cand ai verificat ultima oara cati pensionar + bugetari + someri + oameni care nu fac nimic sunt in tara?”
Nu trebuie sa verific pentru ca nu are nicio legatura cu problema aceasta, vorbim strict de clasa muncitoare, pensionari si someri sunt peste tot in lumea asta. Poate doar cei ce lucreaza la negru pot fi invocati.
Ce zice Darius e că un stat are nevoie sa fie promotor al politicilor de protecție socială, dar nu exclusiv prin taxarea celor care muncesc și câștigă. Am un salariu peste medie, dar muncesc și am responsabilități peste medie. Socialismul extrem nu e o soluție.
Darius, totusi ti se pare drept ca eu sa platesc impozit si tu nu ?
de ce ? te rog argumenteaza.la modul serios nu ca asa vrei tu.
daniel, il ajut eu pe Darius.
păi eu pot sa plec din tara oricand. am oferte pe masa in domeniul meu făcând exact cerdac acum.. lunar. tu nu prea. când zic tu, ma refer la doamna casier de.la.profi. apoi suma „aia” de 1000-2000 de.lei adică valoarea impozitului, dacă o bag in trezoreria statului, se duce la *zda masii. dacă rămâne la mine in buzunar, o cheltuiesc, adică o bag din nou în economie, adică masina, gadgeturi etc bani care au tva, care se duce si pe la autoritățile locale și pe la gaura aia neagra de la buget etc. generez locuri de munca etc. dacă statul imi ia cu japca banii ăștia nu mai fac nimic. si doamna de la profi o sa fie data afara ca nu are cui sa mai vândă lapte de migdale. deci eu sunt un mai bun administrator al banilor aia. bani aia tot in economie se duc, dar susțin rotile economiei. cea pe care o doresc eu. am uitat si doamna de la.profi poate sa plece din tara. :).
Ai in articol justificarea. Daca e corect sau nu, rămâne să discutăm. Motivul este însă clar.
Daniel, nu stiu daca e corect sau nu, clar nu e egal, insa s-a facut cu un scop. Faptul ca s-a ajuns in situatia de a nu se mai acoperi complet deducerea de impozit e o greseala rezultata din incompetenta autoritatilor, nu ca sa fie lucrurile corecte.
.Clar nu e egal, dar cine te pune să fi IT-ist în România?
Tem tem. Bați câmpii nenea. Si eu am ofertă in „domeniu meu”. Si medicii in domeniu lor. Ce ai zice să mergi la magazin, sa cumperi exact ce cumpăr eu, dar eu sa plătesc 200 de lei, tu 300. Sau cand cumperi un gadget…ca tu cumperi multe……pretul de raft sa fie 1000 de lei…dar tu pentru ca esti in it sa fie 1500. Eu zic ca asa ar fi corect.
Din comentariul tău reiese că tu vrei sa platestu 10 lei pe o paine, iar pe același produs sa dea 2 lei un șomer. Cum ți se pare?
Cristian răducan, ai înțeles exact pe dos. Daca painea o plătim cu 2 lei fiecare ca esti șomer, ca esti milionar, de ce impozitele sa nu fie egale? Ca tu câștigi 8000 de lei si eu numa 6000…ok. Tu plătești impozit raportat la salariul tau. Eu raportat la al meu.
Nu am zis ca e corect. Si nici Darius. Doar ca nu vad de ce ar trebui sa fim egali. Ar trebui sa fie echitate. Daca asta presupune sa platim toti imposit, fie. Daca toti sa fim scutiti, la fel! Era doar o discutie despre ce va faca industria pe viitor. Cat despre afirmatia ta, daca eu platesc la sanatate 2000 lei, de ce sa nu am conditii mai bune? Dar statul ne ofera protectie sociala si celor care platim mai putin. La fel, statul a considerat ca de pe urma IT castiga mai mult daca nu le impoziteaza salariile
Ideea cu programatorii si reduceri de impozit recunosc ca nu mi-a picat bine, in plus, chair la momentul impunerii in zona IT deja era salarii faine.
Dar, daca eu accept ca statul sa-l jumuleasca mai putin pe unul, vreau sa imi iasa si mie ceva:
1. Face PIB-ul mare, OK – ma ajuta, desi aici cred ca se poate mai mult, dar e o alta discutie;
2. Acum zona salariatului din IT. Daca banii sunt consumati preponderent pe produse straine, el nu ma sprijina pe mine indirect. Aici cool ar fi ca laptele de migdale sa fie cu migdale din RO 🙂 Daca se recirculeaza sumele in RO si nu pe produse Apple. Bineinteles, in limita bunului simt. Aici cred ca nu se prea face lucrul acesta, dar e o problema din pacate mai generala.
3. Mai vreau ca prin masura acesta, sa ramana prin orasul meu oameni de calitate, cu care sa mai pot schimba o vorba si sa nu fie cu obrazul brazdat de griji.
Ma supara ca o solutie care dadea rezultate pozitive e maltratata de autoritati, nu de alta, dar e super usor sa strici.
Ce ar fi extrem de indicat, initiativa cu scaderea impozitilui sa mai fie aplicata si in alte cateva domenii. Asa, as avea si eu un castig mai mare.
Acest stat functioneaza pe impozite si taxe. Asa cum in fața legii suntem egali (teoretic) tot egal ar trebui sa fim si cu impozite taxe etc. Tu care nu plătești impozite, cand ajungi la varsta de pensionare ai vrea o pensie cat mai mare…presupun. Dar de platit…canci.
Auch! Cred că te doare când te lovești de pragul de sus, nu? Pensiile sunt plătite, teoretic, din fondul de CAS, care e alta linie pe fluturasul de salariu. Iar acolo contribuie toți angajații din tara, mai puțin cei de la Justiție sau Apărare, care au case de sănătate și de pensii separate. Așa că, justificarea ta nu prea sta in picioare
Tu crezi ca din salariile a3 milioane de salariați platesti pensiile a 8 milioane de pensionari?
De aia am spus ca asta e teoria. Dar, asta e problema sistemului care trebuie reformat ca sa se auto-sustina. Un prim pas ar fi pensiile private, pe care eu, spre exemplu, le a, facute si la care cotizez de la aparitia lor.
Iar ca sa fiu pe subiect tu in domeniu it nu ai cu mult mai mult ca mine in industrie. Vorbim brut. Diferența e liniile următoare unde eu din 7000 brut rămân cu 4 mii si ceva…restu trebuie sa acopere si scutirile tale.
Daniel,
Aurul e mai valoros decat argintul cum si tehnologia decat hartia … de ce nu vezi tu scutirea asta de la impozite a IT-istilor ca ceea ce e cu adevarat, singura investitie in intro resursa valoroasa din tara noastra?? Un stat nu functioneaza doar din banii de pe impozite, merge si pe resurse, asa ca taxele de la it-isti nu reprezinta singura plus valoare …
Sper sa nu mi-o iei in nume de rau, dar considerentele tale tin doar de un singur aspect, ca si tu si it-istul sunteti la fel de „calariti” de servici, platiti aceleasi preturi peste tot, dar el e scutit de ceva.
Eu zic ca ar fi mai bine sa fii suparat ca nu se reduc taxele in general, nu ca altii au privilegii 🙂
Bafta si jos taxele 😛
Pai eu chiar sunt „călărit”. Cum ar fi sa vezi diferența dintre net și brut peste 3000 de lei? Plus valoare aduc si eu. Tu produci soft. Eu bunuri. Amândoi producem plus valoare. Si parerea mea…nu stai in românia doar pentru ca ești scutit de acest impozit. Si daca te-ar impozita de maine, tot nu ai pleca in afară.
Sunt it-ist, programator, dar ne-scutit, in industria auto :).
Daca povara impozitelor ar creste mai mult decat povara mutatului cu catel si cu purcel in alta tara … mai toti am pleca sau ne-am „rascula”.
Preferi sa trimiti un mail sau sa trimiti o scrisoare? Preferi sa ai sisteme electronice la masina, asistate de un programel acolo undeva sau sa conduci o dacia 1310 produsa in continuare la mioveni? Preferi ca la o centrala nucleara sa masori cu degetul radiatia sau sa ai un senzor care face el ceva de anunta un program ce decide sa dea o alarma? Fiecare sunt bunuri, produse, servicii si fiecare are o importanta in calculele unei finante de tara, dar egalitatea nu e cum crezi tu.
Egalitatea este in dreptul de a munci, si fiecare sa fie rasplatit, nu cat, cat merita fiecare, stiu si programatori cu experienta de 20 de ani cu salariu de 3000 de lei net … asa ca …
Plata egala pentru toti era pe vremuri la socialismul extrem, sa nu zic comunism ca acolo … vai de noi
Iar calaria … ohoo, sa fii tu programator si sa ai dead-line in 2 saptamani sa predai ceva ce face o echipa in 1 luna, sa vezi atunci over-time si calarie 🙂
Daca ti-ar pleaca marea majoritate a it-istilor din tara, sunt sigur ca ar suferi toate domeniile. Ar fi o canibalizare pe ce mai ramane. Domeniul auto (direct producatori si third party), medicina, invatamantul ar mai rezista cateva luni, ca sa nu vorbim de industria nucleara si armata … amarate asa cum sunt … ar fi mari probleme.
Dar nah, fiecare cu ale lui. Stiu cum e sa stii ca tu muncesti ca un sclav, patronul iti da ceva bani, si la sfarsit de luna vine statu si da cu bata sa isi ia jumate … e hotie, dar e. Fii bucuros pentru it-isti si spera sa ai si tu taxe mai mici
Si daca ar pleca toți mecanicii din țară ce ar rămâne?
Masini fiabile.
Sa-nteleg ca ai avut probleme cu vreun mecanic auto?
Darius sper sa nu ajungem la ziua când vei rămâne făra ateliere de mecanică și vopsitorie sa ai in eveniment neplăcut sa zicem sa o laterala de vopsit și să mergi in reprezentată.In acel moment o sa fie ori ai caso ori pierzi vro 2 salarii și încet încet ne îndreptăm către problema asta cererea de mecanici ,vopsitori e mare și mulți pleacă în străinătate după cum știi scoli profesionale nu prea avem și nu înțeleg de ce in Romania exista mentalitatea că sa fii mecanic,vopsitor etc. e o rușine.Experienta ta neplăcută cu mecanicii se datorează lipsei de concurenta pur și simplu au atât de mult de lucru că nu-i interesează să îți facă lucru de calitate.
@Darius – din ce bani crezi ca vei lua pensie ?
din ce bani sustii sanatatea ,invatamantul, ,s.m.d. ?
Daca nimeni nu ar plati impozit cum crezi ca putem avea cele de mai sus enumerate ?
Hai sa fim seriosi si sa nu ne mai plangem atat !
Cu respect,
O zi buna.