Astazi, 10.04.2019, s-a dat startul programului Rabla si Rabla Plus pentru innoirea parcului auto. Poti primi 45000 lei pentru a cumpara o masina full electric sau 20000 lei pentru o masina plug-in hibrid. Pentru o masina clasica se primeste 6500 lei.
Incepand cu 2019 s-a scos prevederea care spunea ca pentru a casa un autoturism acesta trebuie sa aiba ITP valabil, ca atare se pot primi cei 6500 lei pentru orice rabla.
Pentru ca o masina noua sa se incadreze in program aceasta trebuie sa emita maxim 70 grame de CO2 pentru hibride, 50 grame de CO2 pentru plug-in hibrid si maxim 129 grame de CO2 pentru cele pe benzina sau motorina.
Voucherul pentru masini electrice nu poate sa depaseasca 50% din valoarea masinii. Deci se poate cumpara si un Renault Twizy, insa primesti doar jumatate din valoarea lui. O lista mai completa cu masini electrice care pot fi cumparate cu Rabla Plus gasiti pe Ecoprofit.
Asadar, avem urmatoarele ajutoare de la stat
- 6500 lei pentru orice masina care emite sub 129 grame de CO2
- pana la 9200 lei pentru hibride normale
- 20000 lei pentru hibride plug-in, cu maxim 50 grame de CO2
- 45000 lei pentru electrice
Sa mai ziceti ca n-aveti bani de masini electrice 🙂
Sunati la reprezentanta. TWIZY NU ESTE CATALOGATA DREPT MASINA !
Anul asta poate trecem macar de doua mii de masini normale, electrice, pe strazile Romaniei.
Cand dupa Rabla Plus ai preturi care pleaca de la 12000 EURO, ce scuza mai ai sa nu treci pe electric?
Cica ar fi buget pentru 1500 de masini electrice.
Nu bugetul este problema ci faptul ca unii dealeri refuza sa aduca suficiente masini. Ma gandesc ca bugetul este suficient sa acopere mare parte daca nu toata cererea existenta.
Refuza, pe de o parte, si n-au capacitate, pe de alta parte.
Si in Germania Kie eNiro vine tot dupa Septembrie.
Ca sa spun, imi e greu sa cred ca un producator de autovehicule de tealie mondiala este incapabil sa prevada ca va exista cerere pentru unele din produsele sale. Cu atat mai mult cu cat programul Rabla Plus nu este in primul an iar Romania nu este singura tara cu un astfel de program.
E clar ca intentia generala este de a nu vinde electrice. Fie prin lipsa capacitatii de productie, fie prin lipsa stocurilor, fie prin lipsa acuta de informatii (agenti de vanzari ne instruiti, informatii incomplete si uneori contradictorii, etc.).