Navigarea prin domeniul complicat al licențierii de software poate fi o sarcină dificilă chiar și pentru cei mai de seamă profesioniști IT. O simplă greșeală poate pune întregi organizații în pericol. De aceea, noi, împreună cu producătorul de software ABBYY, am decis să demontăm patru dintre cele mai răspândite mituri despre pirateria de software.
Mitul 1. Software-ul nelicențiat este sigur
Organizația Digital Citizens Alliance a ajuns la concluzia că o treime din sursele de software piratat conțin malware. Odată ajunse în calculatorul vostru, programele malițioase pot fura parole sau alte informații private, precum cele legate de contul bancar sau datele de autentificare pentru portofelul electronic.
Mai mult decât atât, malware-ul și virușii se pot răspândi în toată rețeau și pot duce la coruperea și pierderea totală a datelor. Nu doar marile companii sunt în pericol: conform unui studiu efectuat de Software Alliance, 65% dintre atacurile direcționate în 2015 au lovit întreprinderi mici și mijlocii.
Mitul 2. Software-ul piratat este la fel de bun precum cel original
Nu, nu este.
De multe ori, software-ul piratat este plin de bug-uri și nu oferă performanțele așteptate. Software-ul nelicențiat nu are acces la update-uri importante, reparații și patch-uri de securitate. În plus, nu este disponibil nici suportul tehnic. În cazul în care nu sunteți siguri că un program se potrivește nevoilor voastre și nu vreți să cheltuiți bani înainte de a lua o decizie informată, vă recomandăm să instalați o versiune trial a software-ului pe care ați vrea să-l utilizați.
Majoritatea companiilor oferă asemenea versiuni. De exemplu, ABBYY, liderul pe piața de recunoașterea optică a caracterelor din România, oferă asemenea versiuni trial și le puteți încerca accesând acest link.
Mitul 3. Doar companiile mari sunt supuse auditurilor
În trecut, deoarece auditul era costisitor, cei care ofereau asemenea servicii se adresau doar companiilor mari. Recent, însă, auditul a devenit mult mai eficient, permițându-le organizațiilor din domeniu să se concentreze mai mult asupra întreprinderilor mici și mijlocii. De fapt, o analiză a celor de la Associated Press a scos la iveală faptul că majoritatea litigiilor legate de folosirea ilegală de software au fost încheiate de companiile mici.
Mitul 4. Nimeni nu este prins
Piratarea de software nu este doar o problemă civilă, dar este și o infracțiune în adevăratul sens al cuvântului. În primele 8 luni ale acestui an, Poliţia Română, prin structurile de investigare a fraudelor, a întocmit dosare penale în peste 48% din cazurile în care a derulat acțiuni de verificare privind respectarea legislației referitoare la drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, fiind formulate cereri de prejudicii de peste 400.000 de euro și indisponibilizând peste 2.000 de calculatoare și suporturi de date digitale.
Notă: nu doar utilizatorul de software piratat riscă. Dacă ești directorul unei companii și nu ai implementat mijloace de control pentru a te asigura că îți desfășori în mod legal activitate, atunci și tu ești în pericol. Este datoria departamentului IT, a management-ului și a directorilor să se asigure că organizația se conformează.
Am ras cu pofta la articolul asta.
O zi placuta. 🙂
Cred ca l-a scris pentru novici sau l-a pus cineva :))
Ha Ha Ha !
=))))
Caz concret:
1. Cumpar soft de editare video Sony Vegas, instalez, activez produsul si dupa 1 luna nu mai functioneaza si da mereu erori. Sun la numarul de contact si ma directioneaza la suportul din Germania in limba germana. Ce facem atunci? Luam softul de pe net si-l activam offline sau asteptam ca cineva sa ne bage in seama?
2. Cumparam sistem de operare Windows Server 2012 R2, facem un cont la Microsoft, download-ez kit-ul si iau key-a de activare, dau activarea produsului si nimic. Ce facem atunci? Sun la Microsoft si in Romania nu au suport pentru business dar imi face legatura pentru limba engleza undeva in Asia si nu ne intelegem deloc cu ei. Ramanem doar sa reactivam produsul la fiecare 3 luni si dupa un an sa reinstalam
Asta este suportul pentru licentele cumparate in Romania la nivel de business
Pentru licente Home nu este nici o problema
DA DA DA si altceva???
Toti care pirateaza stiu lucrurile astea dar ma tem ca nu ii intereseaza. Orice argument paleste in fata pretului.
Cand vine Netflix si imi da 20% din continutul din USA la PRET MAI MARE nu prea iti vine sa platesti.
Poate un articol in viitor lega de comportamentul malefic al companiilor de soft si a celor care se tot plang ele de cum se face piraterie cred ca ar fi interesant.
Exista studii, este demonstrat stintific ca pirateria a ajuat mai mult decat a produs pagube. La fel de stintific este demonstrat ca daca oferi alternative sustenabile pirateria scade singura fara sa mai scri articole pe blog.
De acord legat de Netflix, si eu mi-am facut abonament la ei. Dar cand am vazut ce sarac e continutul, am renuntat dupa vreo 3 luni.
Iar legat de cauzele si motivele pentru care pirateria e inca extrem de raspandita: sunt de acord cu tine in mare parte. Am si citit in detaliu o parte din acele studii si sunt foarte bine facute si au concluzii corecte.
Ce e insa foarte important de mentionat: DA, preturile la software sunt foarte mici. DA, romanii au mult mai putini bani ca vesticii si prin urmare aloca mai putini bani pe asa ceva. DAR, ca si consumator de software / filme / jocuri / muzica / etc., ai totusi o responsabilitate. Daca si cand vezi undeva astfel de produse si sunt ieftine si ti le permiti, atunci ar fi bine totusi sa dai acei bani. E singura optiune etica si responsabila in acea situatie.
Cel mai bun exemplu la care ma pot gandi e platforma Steam. In loc sa iei „de pe torrente” un joc, mai bine uita-te daca e in Steam si daca ti-l permiti. Sunt foarte multe jocuri care, la 2 – 3 ani dupa aparitie, deja au niste preturi absolut ridicol de mici. Poti sa iei de exemplu pachet de 5 jocuri need-for-speed cu doar 13 euro. Sau pachetul Valve cu vreo 10 jocuri super populare la vreo 25 de euro.
In opinia mea: daca iti placa video cu 1500 de lei sau iti faci sistem de gaming complet cu vreo 5000 de lei si dupa aceea te zgarcesti la 50 – 100 de lei pentru cateva jocuri, e o dovada foarte mare de ipocrizie.
Cred ca in mare parte acest obicei mioritic tine foarte mult de mentalitete, obisnuinta si lipsa consecintelor. Ar fi frumos o schimbare in acest sens.
Pare sa fie un articol pentru oamenii slabi de inger, si mai ales pentru companii mici sa ii faca sa cumpere Office-ul si windows-ul ….
Gen cand iti spune vanzatorul cand cumperi un pc fara Windows : „Trebuie sa aveti licenta Windows, altfel riscati sa vina politia dupa Dvs. „
Raspunsul este Linux
Esti plictisitor.
Hehehe
Team Linux ~ Checkin’ in!
Urmeaza acuma comentarii despre cat de bun e Linux-ul si cat de rau este Windows-ul….
http://i2.kym-cdn.com/photos/images/facebook/000/766/053/409.gif
daca ai antivirus bun, e ok.
pe de alta parte, daca ai bani si esti sigur ca iti place produdul, e mai sigur ca merge optim daca il cumperi.
Acum 10 ani am cumparat pentru Windows Server 2003 pentru o masina server din 2001. Anterior am avut Novell Server 4.1 (cata nostalgie cand ma gandesc la el…) Am sters Novell-ul si haidem sa instalam Windows Server 2003; apare la un moment dat dupa rutina de instalare ca hdd este stricat !
Ce-i de facut ? mai inainte aveam Novell Netware si functiona foarte bine..
Am folosit un soft pirat (Partition Magic 8 parca) care a identificat hdd si la formatat in NTFS. Acum Windows Server a identificat hdd la verificat si a inceput sa se instaleze…
Care-i poanta cu soft-ul pirat ?
Intamplare de ieri:
Vine cineva sa mine cu un laptop sa-i schimb un display stricat si sa-i cumpar un windows ca vrea sa-l foloseasca intr-o firma. Inlocuiesc display-ul si vad ca are sticker cu windows 7 home premium oem pe spatele lui. Sun la Microsoft, dupa cateva ghiceli imi confirma serial number-ul care nu se mai viedea foarte clar. Acum de unde fac rost de un iso, ca windows-ul se activeaza doar daca folosesti iso-ul oem acer. Cei de la Microsoft spun ca poti downloada windows de la ei doar daca ai licenta retail, sa sun la producator. Sunt la reprezentantii acer din romania, un service numit Samabit. Trebuie sa trimit laptop-ul la ei sa instaleze windows-ul pentru suma de 150 lei. Deci trebuie sa stau fara laptop de sarbatori pentru a-l trimite la ei sa instaleze la ei.
Acum voi incerca sa instalez home premium de pe torenti, sa pun cd key-ul si sa vedem daca se activeaza, daca nu, voi baga un activator si laptop-ul va fi semilegal, totul din cauza ca Microsoft se c**a in oamenii care-i platesc licenta. Eu personal raman pirat, pentru ca piratii au mai putine probleme de genul asta. Iar cei care au licenta sunt f***ti si cu banii luati. Plus ca daca nu avea licenta, nu mai gasea sa cumpere windows 7, pentru ca windows 10 nu are drivere pe site-ul oficial, iar pretul este 589 lei, in conditiile in care laptop-ul valoreaza mai putin decat pretul asta.
Iti va merge cu cheia aia. Ia un kit curat si va functiona perfect legal.
Trebuie canalul de activare schimbat din RETAIL in OEM;
Nu trebuie iso ACER, trebuie iso OEM.
Sau download retail si folosesti unelte precum DazLoader sa schimbi canalul in OEM dar il activezi tu.
„Iar cei care au licența sunt f***ți și cu banii luați. Eu personal rămân pirat…”. Ceva ce doar un sărăntoc care nu are treabă cu „programele” ar spune. Ești bun la software tată, un mare caracter. Noroc că ți-a explicat Sliver că altfel rămâneai la fel de bătut în cap.
@glm si @silver: mersi pentru sfaturi
@NBA: sarantoc si nepriceput, spre deosebire de tine care ti-ai luat din timpul pretios pentru a-mi aduce aminte