Masinile electrice sau hibride au nevoie de incarcare rapida, fie de la o priza inteligenta fie prin inductie direct din sosea. Insa putini producatori s-au gandit pana acum sa puna un panou solar pe plafonul masinii, o idee simpla si eficienta.
Primele masini Hyundai care vor implementa aceste panouri vor aparea in 2019-2020 si vor fi inclusiv masini by KIA. Panourile solare vor oferi intre 30 si 60% din energia necesara pe zi. Evident ca totul depinde si de intensitatea razelor soarelui.
Dupa ce prima generatie de panori solare va functiona corect, Hyundai si KIA au in plan o a doua generatie de panouri, semi-transparente, iar a 3-a generatia va integra panourile inclusiv in capota. Sa vezi atunci eficienta.
Nu as zice ca nu s au gandit producatorii sa puna astfel de panouri pe masini. Mai degraba, faptul ca aceste panouri erau destup de scumpe si ca sa produca suficienta energie era nevoie de o suprafata mare au fost motivele. Alt dezavantaj ar fi faptul ca eficienta panourilor varia foarte mult in functie de cat de curata e suprafata si acoperirea cu nori a cerului. Poate ca de acum incolo fie pretul este mai mic fie panourile sunt mai eficiente si merita integrate.
„intre 30 si 60% din energia necesara pe zi. ” asta daca energia necesara pe zi e ca sa mergi cu masina la magazinul de la coltul strazii.
Panou fotovoltaic nu panou solar.
In romana se traduce diferit.
https://www.casa-gradina.ro/panouri-solare-vs-panouri-fotovoltaice-solutii-pentru-incalzirea-apei-si-pentru-producerea-de-curent-electric/
O zi placuta.
nazist gramatic idi 🙂
O idee veche cît timp s-a zburat cu ajutorul energiei solare.
Altul/altele sînt motivele.
Sintem la inceput de drum si experimentam totul pentru a crea ceva mai bun , dar mai avem mult de invatat . E un inceput bun . Acesta va fi viitorul , fara poluare. Solutii eczista .
Pai dupa dimensiune panoul ar avea 100 W. Hai sa fim darnici si sa zicem 200W. 10 ore in plin soare fac 2Kw. A evoluat fizica sau articolul are lacune?!
200W cu tot cu capota, din care doar luminile de drum papa peste 100W, insa sunt bune pentru un eventual mini-ventilator pe timp de vara lasat sa mearga in masina oprita – de genul alora care se agata pe geamul lateral 🙂
Spre comparatie, uite cat papa o electrica: https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car_energy_efficiency, adica o ora de soare iti ajunge pentru maxim 1km, deci da, dupa ce astepti o ora, ajungi pana la coltul strazii, foaaarte eficiiiient 🙂 🙂 🙂
Din 2018 in Romania circula o masina solara, in Constanta. Aceasta masina ruleaza zilnic pe strazile orasului fara ca nimeni sa stie ce poate aceasta. In 2019 cei de la Enel, Vicron Energy, Greenpeace si cei de la VW Cardinal Motors au tot vazut-o si testat capacitatile.
Cu un plafon destul de generos ( Skoda Karoq ) are implemetat un panou de 180w cu un super charger WRM 20 modificat care alimenteaza direct prin priza brichetei de la masina acumulatorul.
Fara sa aduca modificari care necesita autorizari RAR, panoul suplineste consumul zilnic de energie electrica care astfel era nevoie sa consume benzina pentru toti consumatorii. La un moment dat, cand bateria este full alternatorul nu mai infraneaza iar HP creste cu 4-6 procente.
Ce vor sa faca Hyundai este deja implementat in Romania fara ca cineva sa bage de seama. ATENTIE ! Este o masina termica care ruleaza cu un panou solar. Avantajele se vad in consum ( benzina ) oras 6.4-6.8l, extern 4,3-5l. Producatorul are alte estimari de consum mult mai mari fiind o masina pe benzina.