Ion Drive, un sistem de propulsie interplanetar desprins din filmele SF (viteza de impuls din Star Trek de exemplu), ar putea sa devina realitate in doar cativa ani. Teotetizat inca din 1906, el se bazeaza pe principiul accelerarii ionilor printr-un camp electromagnetic sau electrostatic. Si chiar daca ofera un grad mult mai mic de propulsie fata de un motor de racheta, este mult mai eficient din punct de vedere al resurselor consumate.
NASA a realizat o echipa cercetatori, ce au pus la punct un astfel de prototip. Insa, desi vorbim de NASA, principala natiune implicata in proiect este Canada. Testele initiale arata bine, si primele incercari spatiale sunt programate pentru 2013, de pe Statia Spatiala Internationala.
Un astfel de motor ar putea scurta o calatorie pana pe Marte la doar 39 de zile, comparativ cu sase luni cat dureaza in mod normal. Ion Drive are nevoie doar de electricitate, ce ar putea fi luata de la soare (energie solara). Motorul ar accelera nava pe jumate din distanta, in mod continuu si constant, dupa care si-ar inversa directia si ar decelera restul distantei.
Pe langa durata mai mica a unei astfel de calatorii, s-ar scurta si mai mult timpul necesar unei eventuale misiuni cu oameni pe Marte. Pentru ca planeta rosie este la distanta minima de Pamant o data la doi ani. Fara Ion Drive o nava ar pleca spre Marte, ar ajunge dupa sase luni, ar astepta un an si abia dupa ar porni inapoi. Deci s-ar pierde doi ani.
Cu Ion Drive totul ar dura doar doua luni jumate (fara a socoti timpul petrecut la destinatie).
mai bine accelereaza pana ajung la marte apoi arunca niste grenade in fata lor.mi se pare stupid sa-si foloseasca motorul principal ca sa franeze jumatate din distanta.pana acum tot asa faceau?
Nu cred. Avand in vedere ca acum se folosesc motoare de racheta, se accelereaza la inceput si decelereaza la sfarsit.
cred ca ar putea folosi un motor de racheta pentru a opri mai repede, acelea fiind mai puternice 😕
eu zic ca problema cu franatul e de alta natura…tehnologia motorului, face ca acesta sa fie destul de mare si kiar costisitor si e mult mai rentabil sa construiasca un motor „multi-functional” decat sa construiasca 2 motoare dintre care unul sa „mearga” jumatate din drum iar celalalt, cealalta jumatate…pana la urma pe aia de la NASA ii intereseaza sa functioneze,sa fie eficient si sa nu faca probleme…ce credeti k nu s-au gandit ei si la ideile voastre? 😛
Ultima noutate, in 2010 SUA isi dezafecteaza navetele spatiale Space Shuttle, cea mai performanta racheta cu echipaj uman la bord. Iar NASA pune in functiune o noua generatie de rachete cu numele de Orion, care par modele imbunatatie a rachetelor din anii 1960. Asa ca in loc sa mergem inainte, ne intoarcem la vechituri 🙂 Zborul inaugural al Columbiei din 12 aprilie 1981 ne-a dus mai aproape de visul Omului de a explora spatiul cosmic. Acest vis a durar 30 de ani cind revenim in spatiu cu o vechitura tip Orion.