Indiferent daca sunteti sau nu pasionati de tehnologie, cu siguranta a ajuns la urechile voastre vestea ca telefoanele Huawei vor fi interzise in SUA. In data de 15 mai 2019, administratia Trump a adaugat compania Huawei pe lista neagra a corporatiilor, interzicand practic orice echipament marca Huawei de a mai fi comercializat in SUA. Cateva zile mai tarziu, pe 19 mai, firma americana Google care este responsabila de sistemul de operare Android a facut o scurta declaratie a ceea ce inseamna pentru ei faptul ca Huawei a ajuns pe lista neagra: toate telefoanele Huawei disponibile deja pe piata vor continua sa primeasca suport si actualizari precum si acces la Play Store, dar viitoarele telefoane au un viitor incert raportat la Android. Pe larg, intregul film al evenimentelor il gasiti aici, eu voi sari la data de 5 iulie, cand aceiasi administratie a inceput sa dea inapoi, dar raul a fost deja facut. Practic, Trump a aplicat cam aceiasi strategie ca in cazul celor de la ZTE in 2018.
In cazul Huawei, lucrurile sunt suficient de clare si nu cred ca e nevoie de foarte multa lumina asupra cazului: companii care au avut de castigat de pe urma interzicerii a fost Apple si Samsung. In Q1 2019, Huawei a depasit Apple ca numar de telefoane vandute global, Samsung fiind locul 1, Huawei pe 2, iar Apple ajunsese pe 3. La cum se miscau lucrurile Huawei avea mari sanse ca anul acesta sa ajunga lider, asa ca Trump a actionat suficient cat sa le dea lumea peste cap.
Nu sunt fan telefoane Huawei, o zic deschis, dar jocul murdar pe care l-a facut Trump impotriva lor nu a fost corect deloc. In alta ordine de idei, nici Huawei nu este o companie fara pete, ba chiar are multe. In primul rand are o politica de publicitate agresiva si de multe ori falsa. Dar asta prinde la mase, pui 2-3 influenceri care habar nu au nimic despre telefon sa spuna cat de grozav este si ai mai castigat 10 clienti. Cel mai ciudat mi se pare cum utilizatorii, care se plangeau de interfata veche Samsung plina de bloatware,colorata si prea incarcata de culori nu au nimic de obiectat in fata interfetei EMUI, care asa arata 5 ani mai tarziu dupa ce Samsung s-a trezit. Pozele facute cu un Huawei sunt reusite: asta daca stai si potrivesti unghiul, pe ce focalizezi si practic 1 minut doar cauti momentul potrivit, in timp ce cu un Pixel, Apple sau Samsung faci o poza buna fara efort.
Huawei has been building an alternative operating system just in case it is needed,
Declaratia ii apartine lui Glenn Schloss, vice-presedintele Huawei si la o analiza mi se pare ca un nou OS pentru mobile este un risc pe termen scurt, dar poate deveni un castig enorm pe termen lung. Nu sunt primii care incearca un nou sistem de operare: Microsoft si Mozilla au incercat la randul lor dar fara succes.
Experienta acumulata pe Android, alaturi de resursele financiare existente ii pot ajuta sa construiasca de la zero un sistem de operare care sa fie competitiv. Cu niste sondaje de opinie pot afla care sunt cele mai mari plangeri ale utilizatorilor legate de Android si iOS si ce functionalitati isi doresc acestia cel mai mult pe partea software de la telefonul mobil. In mod clar vorbim de o munca titanica pentru a ajunge la versiunea 1.0, care in mod normal nu va fi o versiune matura. Pe langa partea de dezvoltare, va fi nevoie sa convingi utilizatorii ca noul sistem de operare este sigur si merita incercat, iar pentru a ajunge la maturitate va trebui sa treaca prin cateva iteratii. Mai mult decat atat, acesta va trebui sa fie compatibil cu aplicatiile Android. Huawei insa pare compania cu resurse atat materiale cat si umane care poate face treaba asta cu succes daca taie din bugetul anumitor departamente precum marketing in viitorul apropiat si as urmari putin evolutia lui OnePlus.
Eu unul as dori sa va un nou sistem de operare bun pe piata, pentru a mai scutura putin lucrurile. Concurenta nu este niciodata un lucru rau pentru ca daca ai impotriva cui concura, automat esti constrans ca sa fii inovator pentru a nu ramane in urma si sa pierzi teren. Voi de ce parere sunteti? Ar trebui Huawei sa ofere propriul OS? Ati cumpara un telefon cu un sistem de operare nou?
În cazul Huawei cred că problema nu este dacă ar trebui să lanseze un OS nou, ci dacă vor fi nevoiți să o facă sau nu. Dacă relațiile cu americanii se vor normaliza eu nu cred că vor mai lansa niciun OS proprietar.
În caz contrar, cu siguranță o vor face.
În ce privește cumpărarea unui telefon cu un sistem de operare nou, noi cei informați care citim presa de profil nu cred că ne vom repezi să cumpărăm telefoane cu un OS nou, insuficient testat sau susținut prin aplicații de către dezvoltatori.
Pe de altă parte majoritatea cumpărătorilor de telefoane în general, habar n-au ce sistem de operare rulează pe telefonul lor, o parte bună din aceștia vor cumpăra telefoane și cu un OS nou tocmai pentru că nu sunt interesați de acest aspect. Dacă telefonul funcționează la nivel de funcții de bază, pentru ei este de ajuns, vor cumpăra și astfel de telefoane.
Corect, de aceea am si zis pe termen lung: pentru ca va avea nevoie de timp sa devina bun, finisat si de incredere. Iar pentru asta trebuie sa iti dai interesul. Si eu probabil pentru inceput l-as folosi experimental gen as lua un telefon la test cu sistemul respectiv de operare sa vad ce stie sa faca. Ar trebui conceput pentru telefoane low-end, mid-end si testat in tari din lumea a treia pentru inceput. Evident utilizatorii ar fi un fel de cobai in cazul respectiv si poate suna rasista afirmatia mea – dar nu acolo bat – ci doar ca oamenii de acolo sunt mai predispusi sa cumpere chestii ieftine si mai putin reliable pentru ca ei chiar pun pret pe functionalitate si nu vad telefonul ca o bijuterie sau si-l cumpara ca sa moara capra vecinului de invidie cum se mai intampla la noi. Apoi as trece la finisaje si adaugat functionalitati avansate. Cum e Android GO pentru Android normal.
Lumea ar fi la fel de sceptica acum si daca o noua consola ar fi lansata deodata cu PS5 si Xbox Scarlett – desi probabil ar fi mai ieftina pentru ca nu ar avea un renume, ar fi privita cu scepticism pana cand cativa YouTuberi de incredere ar discuta despre ea si ar testa-o.
Cumparatorii „neinformati” vor cumpara telefoane care le sunt utile, utile daca pot folosi anumite aplicatii, aplicatii care acum sunt numai pe iOS si pe android. Nici macar Windows nu a fost in stare sa facă mare lucru din cauza asta si nu stiu cum pot visa nespalatii astia sa sparga un monopol atat de bine asezat. Singura piata in care ar putea supravietui Huawei fără Android ar fi China pentru ca acolo partidul comunist decide cine moarr si cine traieste.
La nivel teoretic toti suntem de acord ca monopolurile sunt toxice si ca alternativele sunt binevenite. Însă realist vorbind este mult prea tarziu si sistemele de operare actuale au avansat mult prea mult pentru a mai putea fi ajunse din urma de cineva, cel putin in actuala configuratie.
@lino: daca analizezi cu atentie cuvantul monopol, ai sa vezi ca nu-si are locul aici (doar o observatie, daca-mi permiti). Cu restul sunt de acord.
Majoritatea termenilor au fost abuzati si extinsi in exces. Islamismul e rasism, liberalismul e nazism, imperialismul e republicanism etc. Intradevar probabil ca termenul corect ar fi oligopolul, dar majoritatea oamenilor vor folosi in continuare termenul monopol pentru ca e mai simplu si reflecta mai bine problema.
Si eu cred in concurenta si in beneficiile pe care ea le aduce utilizatorului final. In cazul Huawei, care a declarat ca va adopta aceleasi politici in ceea ce priveste securitatea ca si Apple, ar fi chiar un salt major. Eu din pacate sunt sceptic, la lucrurile astea, un fel de Toma necredinciosul. Chiar daca face asta, daca maine statul chinez se hotaraste ca ei sunt sefii lui Huawei si vor toate datele despre toti posesorii de terminale Huawei, astia din urma nu au ce sa faca, se conformeaza. Un lucru este cert din punctul meu de vedere cel putin: concurenta este benefica si „aprob pozitiv” demersul Huawei, dar eu nu voi fi vreodata unul din utilizatorii lor. Dar, cum a spus si Greuceanu foarte corect, vor fi oameni cu duiumul care-si vor achizitiona terminalele lor pentru pretul practicat, pentru ce li se pune in fata cand merg sa-si cumpere un telefon, etc. Eu, nu voi fi unul din ei.
Ce vroiam eu sa te intreb din declaratiile tale: nu vad care a fost castigul Samsung (al caror profituri au scazut considerabil in urma demersului) sau Apple (care se gandeste sa mute o parte din productie din China). Ba mai mult, se aude ca Apple vrea sa scoata pe piata un telefon special pentru Chinezi, la pret mai accesibil, cu ceva tehnologii mai ieftine. SI fac asta din dorinta de a concura direct cu producatorii chinezi, dar doar pe piata aia. Daca ai timp, poate ma lamuresti si pe mine, ca poate-mi scapa mie ceva.
Totul se bazeaza pe speculatii, precum ai folosit si tu cuvantul magic in articolul legat de pierderile masive suferite de Samsung.
https://www.forbes.com/sites/simonrockman1/2019/05/21/huawei-winners-and-losers/#706cb00d24c5
https://www.trtworld.com/business/who-benefits-from-the-restrictions-on-huawei-26737
https://www.businessinsider.de/huawei-ban-us-could-benefit-samsung-smartphones-2019-5?r=US&IR=T
https://www.cnbc.com/2019/06/01/us-blacklisting-huawei-could-boost-samsung-and-apple-top-analyst-says.html
Intr-adevar cifrele nu mint, dar asta e ceva pe termen scurt. Acum depinde si cum a impactat increderea oamenilor in echipamentele Huawei dupa miscarea asta. Inca nu e suficient de clar ce se intampla cu Huawei.
Apple are de castigat ca probabil revine pe locul 2 ca supplier de telefoane la nivel global, iar locul 3 nu va mai reprezenta o amenintare pe viitorul apropiat. Probabil actiunile care se vand la bursa sunt afectate si de acest lucru.
E cert ca sunt foarte multi factori de luat in considerare, cantarit si interpretat si momentan piata arata interesant. Cum Nokia, HTC, LG si Sony au cazut mult, e posibil ca si Samsung sa tremure putin mai mult in episodul asta.
” si Mozilla au incercat la randul lor dar fara succes.”
My Home Screen aka Firefox OS, e chiar reușit. Simplu și ușor de folosit. (Panasonic)
Minusul ca si la WebOS LG, este contentul.. si ai acces doar un Media/Video Player.
Da, dar a ramas un sistem de operare simplut pentru TV, nu un OS pentru telefoane.
voi inca nu ati inteles ce sa intamplat
o ardeti cu conspiratia Trump Apple-Huawei
miza este mult mai mare
Teach us, master! Sa o ardem pe cealalta conspiratie cu spionajul sau….?
🙂 … nop
Hai sa fim sinceri: cine are curaj sa foloseasca un sistem de operare chinezesc? Poate prin Asia, dar nu in Europa sau SUA.
Poate nu la început. Asia are vre-o 4 miliarde de locuitori deci piață au destulă
Clienti vor gasi cu siguranta cel putin pe piata asiatica. Inteleg hate-ul spre chinezi, dar de ce am avea mai mare incredere intr-un OS american? Facebook a tradat deja odata utilizatorii si e tot o companie americana. Bineinteles chinezii au un intreg istoric in spate legat de datele utilizatorilor.
Adevarul e ca numele HongMeng OS suna oribil si pare destinat asiaticilor. Ce frumos suna Oxygen OS? Mult mai friendly.
Hai sa-ti spun o treaba, apropo de sinceritate: cu cati chinezi am avut contact, toti ar vrea sa scape de rahaturile pe care le face statul lor, toti ar vrea (sau au aifon), toti s-au saturat de ingradiri si tinutul privirii in pamant. Dar o ard dubios de frica repercursiunilor. Probabil cea mai buna miscare a Apple ar fi sa faca un terminal special pentru piata chineza. Iti spun sigur ca ar rupe, chiar daca pretul ar fi un pic mai mare fata de celelalte companii.
eu la chinezii intalniti i-am vazut si cu aifon dar si cu ultimul samsung in acelasi timp.si erau de acord ca presedintele e nationalist si nu se vinde strainilor cum facem pe aici…
apropo, huawei are semnal oricum il tii in mana si nici nu dai foc la avion cu el. 🙂
iar it-isti pt aplicatii cred ca au destui..
aline, ia-ti tu huawei ca sa nu dai foc la avioane, ca oricum stii sa-l tii in mana 😉
momentan am „bratara” huawei” si tel xiaomi.
daca era sa ma iau dupa firme aveam si eu sony, samsung sau lg (sau chiar si nokia), dar cand citesc ce probleme au ma sperie, de parca ar costa 50 de euro, nu 500..
in schimb, la chinezi, probleme mai putine si pret la jumate sau la 1/3.