Benzinariile MOL ofera in Bucuresti posibilitatea de a incarca o masina electrica in 4 dintre benzinariile lor. Incepand din aceasta luna incarcarea unei masini electrice nu va mai gratuita.
Plata se face pentru o sesiune initiata, o singura incarcare si indiferent de electricitatea consumata sau de timpul petrecut in statie. Serviciul se numeste MOL Plugee si conform oficialilor MOL:
„Instalarea si operarea infrastructurii statiilor de incarcare presupune costuri considerabile, astfel incat nu am putea continua imbunatatirea retelei de statii de incarcare daca acest serviciu ar fi mentinut gratis”, spun reprezentantii MOL.
Tarifele pentru incarcare in statiile MOL sunt de 29 lei pentru o incarcare normala la 22 kW pe Type 2 si 44 lei pentru o incarare rapida la 50 kW, indiferent de electricitatea consumata.
Puteti citi mai multe AICI.
Cu timpul, posesorii de masini electrice vor vedea ca ,,au facut din sfanta lege, un rahat ca n-ai ce-alege” fiindca alimentarea cu curent va costa cam la fel ca si cea clasica cu carburant normal, asta datorita faptului ca nimic pe lumea asta nu e gratis si firmele, benzinariile vor profita cum stiu ele mai bine. La fel va fi si daca o sa-ti incarci masina de acasa, cat va costa curentul iti faceai un plin.. Singurul lucru bun va fi protejarea naturii
Ceva calcule sa demonstreze ce ai zis ?
Sau este strict parerea ta?
Din ce zic multi altii online, este mai ieftin sa incarci decat sa umpli.
@ST DNY
Cuvintele cheie din comentariul la care ai răspuns sunt „Cu timpul..” și „va costa…”.
Ceea ce și eu sunt de acord, când mașinile electrice vor deveni îndeajuns de numeroase, exact asta se va întâmpla, nu vor mai exista încărcări gratuite și tarifele de încărcare vor crește spectaculos.
Exceptând avantajul eliminării poluării din aglomerările urbane(foarte important), EV-urile nu sunt și nici nu cred că vor fi opțiuni acceptabile comercial, sau mai bine spus nu impuse pe baza cererii și a ofertei, ci forțat de reglementările impuse în special de UE privind normele de poluare.
Ori din punctul meu de vedere orice e impus/forțat nu va avea succes sau viitor.
@Greuceanu „când mașinile electrice vor deveni îndeajuns de numeroase, exact asta se va întâmpla, nu vor mai exista încărcări gratuite și tarifele de încărcare vor crește spectaculos”, iar mai jos spui „problema principală pentru majoritatea absolută care locuiește la oraș, respectiv la bloc, este dificultatea modului de încărcare a bateriei acasă”, deci, prin urmare, ce deducem? Că mașinile electrice nu vor deveni îndeajuns de numeroase prea curând, deci, pentru cei care au condițiile necesare (stau la curte, merg mult prin oraș etc.) electricele sunt o soluție excelentă, atât acum, cât și pe termen mediu spre lung.
Referitor la protejarea mediului, nu știu ce să zic. Tehnologia prin care se fac bateriile pentru mașini electrice este extrem de poluanta. Ca să nu mai zicem de resursele necesare pentru fabricarea lor. Viitorul este reprezentat de celulele de Hidrogen. A se vedea cazul Toyota Mirai
Masina electrica este cel mai bine sa o incarci acasa si de preferat cu energia produsa de la soare. Ca mai incarci din cand in cand pe la cate o statia din asta cand pleci la drum lung, nu cred ca moare nimeni.
Si eu initial incarcam mai mult la Kaufland si lasam sute de lei in magazin. Anul asta nu cred ca am incarcat de doua ori in oras. Incarc acasa, am trecut la Hidro, am panouri…folosesc energie 100% din surse regenerabile.
Hidro?
@Marius
Din păcate peste 80% din populația care locuiește în aglomerări urbane unde e cel mai important ca o mașină să nu polueze, locuiesc la bloc, unde este greu spre imposibil să încarce mașina acasă, și cu atât mai puțin să folosească surse de energie regenerabile.
„Norocoșii” ca tine sunt rarități, sunt excepția care întărește regula.
@Greuceanu
Energia regenerabila si masina electrica sunt alegeri pe care le poti face indiferent unde stai. Cine te opreste la bloc sa alegi un furnizor de energie electrica ce iti ofera energie din surse regenerabile? In Romania astazi sunt 4, 3 din ei cumpara de la Hidroelectrica.
Cat despre incarcare, la bloc e putin mai greu dar pentru asta exista business-uri ca cel din articol…nu e ca si cum fosila o incarcai la bloc.
Îți dai seama că problema principală a celor care locuiesc la bloc este încărcarea. Majoritatea absolută a blocurilor nu au garaje interioare sau prize de acces. La asta făceam referire. Dacă ai această problemă cu încărcarea, vei avea cu siguranță și probleme de acces la surse de energie regenerabile.
Repet, orice consumator casnic din Romania poate avea acasa, astazi, energie 100% din surse regenerabile. Este o alegere, atat, si cateva hartii pe care le poti trimite si pe mail.
Pentru cei care stau la bloc de obicei exista optiunea de abonament la o retea de statii de incarcare. Momentan in Romania nu suntem inca la stadiul asta, dar in Europa daca stii ca incarci mai mult la anumite statii iti poti face abonament si platesti mult mai putin comparativ cu cei care folosesc doar in tranzit.
Și eu repet, problema principală pentru majoritatea absolută care locuiește la oraș, respectiv la bloc, este dificultatea modului de încărcare a bateriei acasă, nu accesul la energie regenerabilă. Aceea e o problemă secundară în acest context.
Fosila o incarci acasa la bloc? Scoti furtunul cu pipi de dinozaur pe balcon si te chinui sa nu dai pe langa…
Am spus ca este cel mai bine sa incarci acasa, nu ca este obligatoriu. Asa cum mergi cu fosila la benzinarie si de multe ori stai la coada atat la pompa cat si la casa, asa poti merge si cu masina electrica la o statie in apropierea ta. Ca intamplarea face ca avem statii la hipermarket-uri si locuri in care poti face ceva cat se incarca sau poti suprapune incarcarea cu cumparaturile…la fosila nu poti face asta.
Cum spune multa lume dar putini inteleg: daca astepti dupa masina sa se incarce sigur faci ceva gresit.
Nea Marius, știu că ești un fanboy veritabil al EV-urilor, dar vorbești pe lângă.
Problema nu este dacă un autoturism termic îl poți încărca acasă, pentru că nu e nevoie, o faci în 5 minute la orice stație tip PECO, făcându-i plinul.În 90% din cazuri. În restul de 10% poți sta maxim 10 minute ca medie.
Nu e nevoie să stau ore la încărcare ca fraierul, într-un secol în care contează orice secundă pierdută.
Problema este că un EV nu îl poți încărca acasă dacă stai la bloc, decât cu greutate și cu sacrificii financiare mari.
Iar majoritatea clară a cumpărătorilor din România nu își cumpără o mașină numai pentru oraș, acolo unde e potrivit un EV cât de cât mai accesibil la preț. Majoritatea dorește o mașină de familie, spațioasă cu ceva performanțe tehnice și cu autonomie decentă(peste 500-600 km). Cu care să nu stea cu stresul autonomiei limitate în cazul deplasării pe distanțe mari sau la temperaturi extreme.
Ori un EV actual nu poate oferi așa ceva, respectiv calități de autoturism termic la același preț cu al acestuia.
Și eu îmi doresc o Tesla, o mașină de calitate cu autonomie decentă, dar la prețurile medii ale acestora,nu mă voi putea atinge de ele, și crede-mă că am venituri medii pe cap de familie puțin peste media salarială netă din România.
Iar ca mine sau mai jos decât mine este aproape 80-90% din populație.
Cand ai stat tu ultima data doar 10 min la benzinarie? Sau poate ai ceasul defect sau nu realizezi. Cronometreaza data viitoare si dupa vb…sau poate e vreo statia din asta noname la care nu merge nimeni. La cele folosite de marea majoritate stati cel putin 15 asta daca nu ai o pitipoanca in fata care uita masina la pompa si fuge jumatate de ora.
Cum naiba se face ca cei care au EV nu au probleme cu autonomia si nici cu incarcarea, si vb din experienta plus zeci de prieteni/cunostinte nu din auzite, iar cei care nu au EV…sunt acri strugurii ca asa ii vrajsc niste unii de ani de zile ca e naspa cu autonomia la electrice.
Da de pierderi la termic nu vb? Stii ca peste 75% din energie la termic o arunci. Adica 75% din banii aia pe care ii lasi tu la benzinarie sa incarci in 5 min (in realitate 15 sau mai mult) ii arunci.
La costuri comparam mere cu pere si rezulta autonomie. Hai sa taxam emisiile de carbon si NOx intai si dupa vorbim de diferente de pret. Atat timp cat platim toti si generatiile viitoare pentru dreptul unia de a incarca in 5 min…vorbim fix degeaba.
Prietene, eu stau cu cronometru în mână 5-7 minute în medie la benzinărie.
Ce crezi tu sau nu crezi despre asta, mi se rupe, eu locuiesc în Târgoviște, nu în București.
Despre EV-uri pe lângă lucrurile corecte pe care le spui, o iei des și pe arătură cu tot respectul.
Nimeni pe lumea asta nu va plăti un preț aproape dublu pentru aceleași calități pe care le regăsește pe o mașină termică actuală, numai pentru că aceasta nu poluează în orașe cu noxe.Noxele fiind singurele care afectează omul în mod direct.
Dar indiferent de considerente, cine nu își permite, nu va plăti în plus numai pentru acest lucru. Pentru că oricum majoritatea plătește rate la o mașină de peste 20 000 euro, nu dă toți banii odată. Aceștia nu calculează cai verzi pe pereți, ci strict dacă își permite prețul total sau al ratei.
EV-urile oferă un avantaj important(lipsa de poluare directă) și multe dezavantaje evidente, începând cu prețul. Restul sunt povești nemuritoare.
Sunt povesti pentru tine si altii ca tine care refuza sa mai si gandeasca. Cand tot ceea ce stii provine din povesti si auzite si ZERO experienta personala…lumea e roz si fosila ofera pe dracu si pe taica-su si astia cu EV-uri sunt niste hipsteri care salveaza lumea.
In lumea reala in schimb, intr-un an si jumatate am vreo 3k EURO castig numai din diferenta de costuri intre curent si pipi de dinozaur. Nu stau la coada nicaieri pentru ca incarc preponderent acasa sau cand merg la cumparaturi, nu am avut probleme cu autonomia, nu am ramas fara baterie, nu am ramas in drum si mai stiu eu ce alte aberatii mai circula pe meleagurile mioritice.
Sa mai adaugam si mentenanta (la mine vreo 300 RON), schimburi de ulei nefacute, filtre, curele de distributie si ce dracu mai au fosilele de schimbat in ziua de astazi, aproape zero defecte (parbriz schimbat pe CASCO si atat) si lista poate continua.
Calculul initial arata ca diferenta de costuri pe 5 ani intre o fosila si un EV e cu vreo 10K euro mai mica la EV comparativ cu fosila. Adica o fosila de 20K o compari cu un EV de 30K de la egal la egal asta fara sa consideri diferenta de pret intre curent si pipi de dinozaur.
Economic nu merge, cu ecologia si bunul simt nici atat. Hai sa vedem daca tine cu taxele aplicate pe principiul poluatorul plateste.
Cand ajungi sa platesti costul corect pentru poluarea emisa, nu mai ai acces in anumite zone (centrul oraselor, langa gradinite, scoli, spitale, etc.), nu mai poti sta cu motorul pornit dimineata sa incalzesti fosila…sa vedem cat de rentabila si comoda mai este.
Dintre toate palavrele pe care le îndrugi acolo, numai cea cu poluarea din orașe stă în picioare și sunt de acord că e un mare avantaj al EV-urilor.
În rest aberezi pe bandă rulantă, o persoană cu venituri medii, deci limitată financiar nu e interesată de ce bani scutește în timp pe durata de funcționare a mașinii, e interesată dacă poate plăti rata la un automobil nou sau nu. E simplu chiar și pentru tine, pe care nu te suspectez de gândire prea multă sau prea aprofundată. Și tocmai asta e ideea, că atunci când vor fi îndeajuns de numeroase pe străzi, toate stațiile de alimentare cu energie vor fi cu bani, iar tarifele pe încărcare se vor scumpi galopant, caz în care calculele tale cu costurile nu vor mai fi valabile și în timp.
Persoanele particulare care își cumpără un automobil o fac pentru utilitate sau plăcere, mașina nefiind o investiție profitabilă, rata de devalorizare fiind accentuată. Adică dacă mașinile noi s-ar cumpăra pentru economie de bani în timp, nu ar mai fi cumpărate deloc.
Degeaba scutești niște bani pe viitor, dacă în prețul unei mașini termice de nivel mediu primești un EV slab, cu spațiu interior și de depozitare mult mai mic, o autonomie de rahat, niște baterii extrem de sensibile atât la temperaturi foarte ridicate, cât și la cele foarte scăzute, negative, un timp de încărcare în care îți crește barba până finalizezi procesul, performanțe demne de automobilele anilor 80-90. Nu poate compensa financiar numai lipsa poluării cu noxe, toate celelalte dezavantaje, pentru că în final mașina este un produs comercial la care se urmăresc beneficiile imediate, inclusiv cele financiare.
Când vor fi rezolvate toate aceste neajunsuri, mașinile electrice pe baterii vor putea reprezenta o opțiune pe scară largă, dar eu mă îndoiesc sincer că acest lucru se va întâmpla.
Aberezi masiv de tot.
Tu nu intelegi ca banii aia ii platesti pe durata de viata a masinii? Atat te costa revizii, schimburi, reparatii, etc. si la sfarsit nu te alegi cu absolut nimic.
De TCO ai auzit? Crezi ca ma doare pe mine ca masina e 10K cand revizia de 30k km e vreo 2k? Pe mine ma intereseaza TCO nu vrajeala ca platesti acum mai putin dupa care cotizezi la greu la service si nu ai de ales ca altfel pierzi garantia.
Vorbesti de rata, rata la un Zoe e undeva la 2000 RON pe luna, la Leaf putin mai mare, despre ce vorbim?
Comenteaza despre lucruri pe care le cunosti tu nu ce ai auzit pe la altii. O fi chiar atat de greu sa gandesti inainte sa vorbesti/comentezi?
Eu zic ca ar mai trebui luate in calcul si:
– banii de tratament pe cap de familie cand faci cancere sau alte probleme;
– banii pe care-i bagi in A/C, caci cu incalzirea globala o sa tot ai nevoie de mai mult A/C;
– banii pe care ii vei da pe fructe si legume, caci si astea vor deveni din ce in ce mai greu de cultivat in anumite conditii;
– banii pe apa cu care sa uzi legumele vietii care se va scumpi si ea, caci incalzirea globala vine cu mai multe nasoale la pachet;
Ma opresc aici dar va mai spun daca vreti. Pe de o parte, nu vom avea bani nici in viitor de masini electrice pentru ca toate celelalte vor fi mult mai scumpe si mai greu de procurat.
Eu inteleg ambele puncte de vedere, sunteti amandoi simpatici, insa viziunea voastra este totusi ingusta. Fara intentia de a va jigni…
Oricum, cu Marius se stie ca nu ai nicio sansa de castig, sper ca macar la tine Greucene sa ajung.
Du-te măi nene cu caricatura ta de mașină! Auzi, Zoe.
Zici Zoe de parcă ai zice BMW Serie 5 sau Lexus.
Zoe nu merită nici măcar 1 000 lei rată numai pentru că e electrică. În rest orice mașină compactă sau medie în același nivel de preț îi dă clasă la orice dorești, excluzând bineînțeles partea de poluare.
În rest tu ești pe lângă major, tu nu înțelegi că pe românul de rând îl interesează să își poată permite în acel moment al achiziției mașinii, dar și în orice zi din an să plătească rata sau orice cheltuială rezonabilă a mașinii. Chiar dacă per total va cheltui mai mulți bani după 5 ani sau 10 ani.
Decât o mașină care nu poluează, dar ciuntită de o grămadă de calități, mai bine una care îți oferă per total mai multe satisfacții chiar dacă cheltuielile în timp sunt mai mari.
Decât să te crezi miezul din dodoașcă mai bine te abții, ești mult în afară realității.
„măi nene” tu si cei ca tine sunteti o sursa importanta de venit numai buna de exploatat. Auzi, nu te intereseaza TCO (ca nu intelegi ce este ala) insa te intereseaza pretul de achizitie mic in detrimentul costului enorm de operare desi pare sa intelegi ca intr-un final te costa mai mult.
Este perfect ca Romania este plina de oameni „normali” ca tine, numai buni de plata imediat ce neamtul termina de vandut mare parte din diesel-uri. Intai le vand, dupa care ce sa vezi ne taxeaza si ulterior le interzic. Super afacere! Europa a invatat sa taxeze prostia, principala resursa disponibila pe aceste meleaguri.
Discutia se termina aici, nu are rost.
Multe aberatii din partea lui @Marius… Nu am nimic cu obseseia lui pentru automobilul electric, dar , de aici si pana la a sustine pana in panzele albe ceva ce este contrazis in mod clar de realitatea evidenta, e cale lunga.
In Romania puterea de cumparare a unui vehicul electric este foarte scazuta – Greuceanu este prea optimist cand zice ca sunt multi care au venit per membru de familie un pic sub medie sau un pic peste, realitatea este alta: cei mai multi au venituri foarte mici si de aceea isi cumpara „cazane” vechi si poluante. Este un fapt concret si o realitate crunta!
Eu as fi multumit daca pe sosele ar circula 70-80% masini cu norma Euro 6, electricele sunt muuult prea departe pentru a conta, de aceea zic de Marius ca bate campii.
Remarcile de bun-simt ale lui Greuceanu cu privire la limitarile masinilor electrice sunt enuntate foarte clar: autonomia limitata, confortul scazut (baga tu in Zoe o familie normala…), timpul ridicat necesar incarcarii bateriilor si imposibilitatea de a le incarca la bloc, fac pe multi sa stea departe de cumpararea unui astfel de vehicul.
Sa compari cele 5-10 min petrecute la benzinarie ca sa alimentezi o „fosila” cu orele necesare unui „plin” pentru EV-uri este cel putin desuet.
Oricum, noi toti trebuie sa-i multumim lui Marius pentru preocuparea lui de a mentine planeta curata, parca-l si vad cu Greta Thunberg de manuta la o conferinta pentru protejarea planetei.
Pacat ca cei 2-3% dintre bogatasii lumii, detin resurse si bogatii pentru care planeta plateste cel mai mare tribut in ecuatia poluarii. Deci: sfortzarea lui Marius este precum piscatura tantarului pe pielea elefantului…
@Marius
Discuția se termină aici pentru că bați câmpii masiv.
Ești mult în afara realității și ești doar un fanatic patetic al EV-urilor.
Nu înțelegi că realitatea este cu totul alta decât cea pe care ți-o închipui sau ți-o dorești tu.
Eu am încercat să fiu realist, nu idealist naiv.
@glm.
Big like pentru comentariul argumentat și decent.
@varucu
Sunt de acord în bună parte cu ce spui și tu, dar aici era vorba despre viitorul mașinilor electrice cu baterii și costurile de alimentare, eu am încercat să fiu realist, nu poet sau idealist fără acoperire.
De acord cu poluarea cu noxe din orașe și consecințele ei medicale și financiare.
Despre schimbările climatice și influențarea acestora de emisiile de CO2 eu am un punct de vedere diferit, dar nu vreau să intru acum în detalii, ar fi prea multe de a argumentat, cert este că încălzirea globală eu consider că este un fenomen natural care se manifestă independent de activitățile umane, care este cel mult în mod nesemnificativ accelerat de intervenția omului, emisiile de CO2 etc.
“ Instalarea si operarea infrastructurii statiilor de incarcare presupune costuri considerabile, astfel incat nu am putea continua imbunatatirea retelei de statii de incarcare daca acest serviciu ar fi mentinut gratis”
Foarte frumos si cu bun simt spus. Acu’ eu stiu ca sunt multi care asteapta numa’ mocangeala (adica sa li se dea masina, sa li se dea curent, altfel ii doare in pix, tot cu conserva de 10 ani “intretinuta bine” se dau. Teoria conspiratiei… asteapta astia sa de umple lumea de masini electrice ca sa mareasca pretul la curent :))) Pai normal, daca creste cererea, ce-ai vrea? Momentan dau pe un plin undeva la 350 lei. Daca ma gandesc ca cu 44 imi fac plinul in acelasi loc, parca as alege 44. Doar zic 🙂
Vrei sa spui „44×4” – ca asta inseamna un „plin” la electrica. Ti-a scapat faptul ca dai 350 si mergi cel putin 800Km, iar cu electrica dai 44 si mergi 200Km. Zic eu ca este foarte piperat „plinul” asta la EV.
Foarte bun primul comentariu strict legat de subiect si superficial comentariul lui @varucu pe care il mananca buricul degetelor ca sa comenteze doar ca sa bata recordul la nr. postarilor…
:))))) buna asta cu recordul postarilor, de parca am vreun beneficiu. Imi da Darius statut de vip :))))) si premii buluc.
Cu o Tesla long range, cea mai slaba autonomie e 400 km. Deci hai sa zicem 44×2 ca sa nu fie nici ca tine nici ca mine.
Si daca vrei sa vorbim de comentarii superficiale, macar am bunul simt sa nu bag comentarii de genul “:)” sau “Ha!” sau… sau… 🙂 ca nu stiu care din noi doi numara comentariile 😉 Stai linistit, oricum nu particip la concursuri, iar premiul aferent il dau cuiva care chiar merita si nu a fost nominalizat 🙂 Si cred ca stii deja asta, doar ca iti place sa impungi 🙂 Nu e bai, te apreciez oricum >:D<
Merci pentru aprecieri varucu. Scuze pentru ca nu am vazut decat o Tesla pe la Ploiesti, la un mall.
Pe restul care stateau la coada, la incarcat, nu le-am remarcat – mea culpa. Sunt gata sa refac calculul… dar tot 44×4 imi da… 🙂
Nici nu ma asteptam la altceva din partea, n-ai fi tu 😛
@varucu
Atunci când o Tesla va avea un preț mediu de 25 000 euro la aceste calități, vom putea discuta despre viitorul strălucit al EV-urilor și despre eficiența acestora.
Până atunci visăm frumos.
Tesla era un exemplu, sunt convins ca pe viitor lucrurile se vor diversifica. Sper ca imboldul pe care l-a primit industria acumulatorilor sa nu-si piarda inertia si sa vina cu ceva pe piata la un pret acceptabil si cu impact ecologic minim.