Se pare ca nVidia s-a saturat sa tot auda informatii despre placile video AMD. Asa ca, pentru a fura putin atentia, a dezvaluit arhitectura viitoarei placi video high end, Fermi. Insa detaliile si specificatiile nu au fost facute publice tot acum. Pentru ele mai trebuie sa asteptam ceva timp, pana la lansare. Pe scurt s-au dezvoltat putin informatiile deja stiute.
Cum am mai spus, Fermi este un GPU realizat de TSMC in procesul tehnologic de 40 nm, si integreaza 3 miliarde de tranzistori. Este un nou concept de inginerie, care intre altele include 512 Stream Processors, grupate cate 32 pentru a forma un multiprocesor grafic, iar patru astfel de multiprocesoare dau nastere unui cluster grafic.
Chip-ul grafic dispune de numeroase noutati, atat la nivel hardware, cat si software integrat. Astfel, exista 4 Raster Engines, fiecare capabil de a procesa cate 8 pixeli, ce se ocupa de toate sarcinile de vectorizare. Mai amintim cele 16 PolyMorph Engines, responsabile de toate sarcinile geometrice (Vertex Fetch, Tessellation, Viewport Transform, Attribute Setup sau Stream Output). Ele sunt capabile de procesare in ordine aleatorie (pana acum dedicata CPU-urilor), pentru a stoarce orice gram de performanta.
Fermi are 64 unitati de texturare, insa fiecare din ele este pentavalenta, putand procesa in acelasi ciclu o adresa si patru mostre. Iar la memorie cache avem cate 64 KB L1 per multiprocesor si 768 KB L2 la comun. Si nu in ultimul rand, noua placa nVidia dispune de 48 ROP-uri.
Ca tehnologii, pe langa DirectX 11, nVidia marseaza pe teselare. Si din aceasta cauza am vorbit despre Raster Engines si PolyMorph Engines. Cu ajutorul ei se doreste rendarea unor decoruri net superioare in jocuri, un avantaj fata de ce pot GPU-urile AMD. Si asta fara penalizare de performanta. Nu ramane decat ca programatorii sa se foloseasca de aceasta functie.
Umbrele vor fi mai bine realizate, datorita tehnologiei jittered sampling. Si s-a ameliorat net comportamentul cu AA activat. Fermi se comporta mult mai bine si la procesarea generala, ce se remarca si in rendarea de efecte de fizica PhysX. Si fiecare multiprocesor se poate dedica unei anumite sarcini.
Despre 3D Vision Surround am mai vorbit. Trebuie insa mentionat ca nVidia nu s-a gandit la aceasta tehnologie de la bun inceput, si a inclus-o doar ca un raspuns la Eyefinity. Si din aceasta cauza nu este prea bine realizata: o placa, desi teoretic suporta trei monitoare, are doar doua iesiri video. Asa ca, cel putin pentru inceput, 3D Vision Surround va exista doar prin SLI.
Si pentru a indica putin si performanta acestei placi, a fost testata in Far Cry 2 – Ranch Small, la rezolutia de 1920*1200 pixeli, AA 4x si detalii Ultra High. Si in aceste conditii a obtinut 84 fps. In acelasi test a fost inclusa o alta placa, ce a reusit doar 50 fps. Si s-a lasat sa se inteleaga ca ar fi un Radeon HD 5870. Nimic mai fals, avand in vedere ca aceast GPU atingea 62 fps in conditii similare la lansare. In comparatie era defapt un GeForce GTX 285.
Ramane de vazut ce va iesi pana la urma. Pana atunci AMD va lucra cu spro la eventuala HD 5890…
Cum spuneam candva, ca atunci cand nVidia scoate ceva se simte o zdruncinatura pe piata.
Recunosc ca pretul va fi factorul determinant dar varful tot ei il ocupa in viziunea mea,in materie de procesare grafica.
oare va putea ajuta lhc-ul?:)
Sa nu fanatizam totul… Prin prisma pretului, generatia trecuta a cam fost dominata de AMD. nVidia a avut doar placi putni mai bune si mult mai scumpe. Numai GTX 295 avea rost sa cumperi…
Si de sase luni nu are raspuns DX11. Cred ca cel mai tare sau zdruncinat pe ei, pt ca AMD nu poate sa produca suficient ca sa satisfaca cererea de astfel de placi!
alexandru te intalnesc si aici vad ca esti pasionat de it dar dupa cum vad esti cam prost informat la acest capitol nvidia a fost si este o placa mai buna din toate punctele de vedere si daca ai direct x11 ce faci cu el?
nvdia tine piept la ati cu memorie gddr3 pe cand ati au deja gddr5 ati au unprost cooling se incalzesc foarte rau, iti spun din propria mea experienta am avut si am gtx275, 285si acum am 295 , si am avut si ati 5850 care are un pret destul de mare se incalzeste peste masura, 3 d marktu este optimizat pentru ati, dar tu ramai la amd si ati, din cate vad eu clar ca tu ai amd acasa si te bati cu pumnu in piept ca este bun cand el este o tigaie, in fine cand mai faci comentarii abtinete daca nu cunosti ti-am demonstarat si cu procesoru amd si pretu lui ca tu vb prostii
Ma intalnesti aici pentru ca suntem pe site-ul meu (stiu, nu ai observat). Eu sunt redactorul acestor articole, si indraznesc sa si raspund la comentarii. Daca ti se pare ca sunt prost informat, te rog sa demonstrezi prin lucruri clare, nu prin afirmatii de genul „nvidia a fost si este o placa mai buna din toate punctele de vedere” care te fac de rusine.
nVidia este un producator de placi video. Nu este o placa. Deci este gresita fundamental afirmatia ta.
Eu as vedea lucrurile altfel: ATI a stiut sa caute solutia ieftina (GDDR5) pentru a face acelasi lucru ca nVidia. Pentru ca la memoria video conteaza latimea de banda oferita. Si asta se obtine inmultind frecventa cu magistrala. ATI a optat pentru GDDR5 (cu frecventa dubla fata de GDDR3 si pret similar) dar o magistrala la jumate (256 bits) mult mai ieftina (pt ca magistrala inseamna circuite electrice suplimentare, si astea costa). Si din cauza asta a putut sa pretuiasca foarte agresiv seria HD 4000.
Ai vorbit de temperatura unei HD 5850. Sa ne uitam putin! Cum? E mai rece decat un GTX 275? Nu se poate! Doar tu ai infirmat contrariul. Tind sa-i cred pe ei totusi.
Cu DX11 ma joc jocuri DX11. 3DMark e optimizat pentru nVidia (sau mai corect a fost, pt ca si-au luat-o pe aceasta tema). Au fost discutii. Look it up!
Din cate vad eu clar ca tu ai Intel acasa si te bati cu pumnu in piept ca este bun. Scuza-ma ca ti-am folosit propria afirmatie. Ti se potriveste mai bine! Pentru ca eu am acasa Intel Core 2 Duo E6420 si placa video GeForce 8800GTS 320 MB. Dar pot sa vad dincolo de ele, si pot sa judec o situatie in mod abstract, fara sa fiu influentat de ce am.
PS: o demonstratie se face cum am facut eu, prin link-uri relevante si informatii corecte. Nu prin afirmatii personale. Care dupa cum vezi sunt foarte usor de demontat (cand nu sunt corecte).