V-am întrebat săptămâna trecută dacă vă întoarceți la birou, sau continuați să faceți home-office. Iată că avem și rezultatele clasicului nostru sondaj de marți. 🙂
Probabil că nu mirp pe nimeni că aproape 60% din respondenți vor continua să lucreze de acasă. Dacă îi punem la socoteală și pe cei care vor munci în regim hibrid, 8 din 10 români vor da mai puțin pe la birou.
Știu că nu este posibil ca toata lumea să lucreze de acasă, dar este clar că următoarea perioadăva reprezenta o nouă ”revoluție” pe piața muncii, dar și pe cea imobiliară. Vor fi tot mai multe firme care vor adopta acest regim, renunțând la a mai închiria sau construi birouri pentru cei care pot lucra remote, de oriunde. Am prieteni care au ”prestat” din mai până în august 2020 dintr-o cabană de prin munții Retezat. În tot acest timp au plătit aproape ZERO lei cheltuieli la bloc, au respirat aer curat, au mâncat natural și au plătit doar puțin mai mult la internet.
Dacă prin 2019 se discuta tot mai intens despre săptămâna de lucru de patru zile, cred că inițiativa legală recent depusă în parlament va avea același efect pe care l-a avut îndemnul la dialog lansat de talibani rușilor și ucrainenilor, la începutul războiului! Adică va stârni amuzament, puțin interes prin presă, și cam atât! Asta pentru că legea s-ar adresa fix celor care fac acum home-office, iar nu văd de ce cineva ar alege să lucreze 10 ore pe zi, patru zile pe săptămână, când are deja program flexibil… de acasă!
Vorbesc cu multi prieteni care isi pot face bine treaba si de acasa si isi cauta alt job pentru ca angajatorul le-a cerut ca sa vina 3 zile pe saptamana la birou, ceea ce inseamna cam 2 ore pierdute in trafic si cheltuieli aditionale de transport. Practic mai lucrezi part-time o zi pe saptamana fara ca sa fi platit si ti se micsoreaza si venitul cu costurile noi de transport.
O singura remarca – costurile astea le aveai pana acum doi ani zilnic. Doar in pandemie au disparut. Daca ma intrebi pe mine, undeva la 50% venit la birou e chiar decent!
La fel o să fac și eu în caz că ne cheamă la lucru. Deocamdată nu zice nimeni nimic. *fingerscrossed
Pandemia a fortat testul lucrului de acasa, iar in unele cazuri testul a trecut cu succes. 50% venit nu se poate, ori 40% ori 60% si vad ca se cam cere 60%. Eu pe unde am lucrat ba am avut un coleg care murea de cald si deschidea geamul, ba unul avea foto sensibilitate si ne tinea doar 4 becuri aprinse. Confort ca acasa nu vei avea in niciun birou.
Se poate si 50-50: daca se iau in calcul saptamanile din luna, nu zilele 😛
True, la asta nu m-am gandit.
Nu mi se pare decenta obligatia de a merge 50% din timp la birou. Daca nimeresti sa mergi in zile in care ceilalti colegi sunt acasa, atunci ai mers degeaba la birou.
Fiecare ar trebui sa stie cel mai bine cum se organizeaza eficient. Unii au nevoie sa mearga zilnic la birou, altii nu au nevoie deloc.
Corect este sa ii lasi sa se organizeze singuri bine, nu sa ii obligi intr-un fel sau altul.
Doar ca idee – cred ca nu vor fi cazuri multe in care firmele vor zice sa vina angajatii cand si cum vor. Ma astept sa existe un program. Spre exemplu, la mine la firma, fiecare manager a ales ziua in care echipele lui vin la lucru. Ideea e sa nu vii la lucru doar pentru a consuma benzina/motorina/GPL/curent, ci si de a interactiona cu colegii. Nu e relevant pentru mine sa vin la lucru cand vin echipele cu care eu nu interactionez deloc, dar e relevant 100% sa vin cand cele cu care interactionez sunt
costurile erau mai mici acum doi ani, si in pandemie au fost si cele cu „intretinerea” biroului de acasa + echipamente noi (unele de la munca, altele cumparate din portofel). dar da, 2 ani am avut bonus transportul 😛
nasol cu revenitu la birou e pentru astia ca mine care inainte de pandemie eram mai anti-sociali, iar acum suntem anti-physical beings :). ma semi-panicheaza gandul ca: trebuie sa ma trezesc cu 2 ore mai devreme, ca trebuie sa ma intalnesc cu lume la benzinarii, sa stau in trafic, sa fac 200 km zilnic, sa pierd 3 ore pe drumuri, sa ma vad cu lume in birou, sa dau buna ziua, sa dau noroc, sa interactionez la masa de pranz, sa fiu nevoit sa port alte haine decat pjamale sau tricouri cu „duminica dorm pana la pranz”, sa nu poarte lumea masca in jurul meu.
As vrea ca sa adaug aici si acest video a lui Louis Rossmann care are niste opinii contrare intoarcerii la birou si o spune din punctul de vedere al unui angajator.
Pentru cine nu are rabdare sa deruleze direct la minutul 7:30 unde explica de ce e bine pentru el ca sa vina lumea la munca, dar totusi de ce nu o face.
Inca o data, daca nu a fost clar, nu cred ca revenirea la birou 100% e o optiune si nu cred ca oamenii nu pot lucra eficient de acasa. Zic doar ca e nevoie de ceva socializare intre ei. Si o zic si ca manager si ca angajat
1 zi pe saptamana este mai mult decat suficient pentru socializare cu colegii. Si socializarea asta nu trebuie sa fie neaparat la un birou clasic intr-o cladire de birouri. Poate sa fie intr-un loc mult mai distractiv si mai ieftin. Sunt diverse locatii pentru astfel de evenimente, care sunt mai degraba teambuilding.
Si inca un aspect important, daca tot vorbesti si din perspectiva de manager. Cand lucrul de acasa era foarte restrictionat, acesta era privit ca fiind momentul in care iei lucrurile mai usor si iti permiti sa pierzi vremea „ca nu te vede niment”.
Odata ce lucrul de acasa a devenit normalul, lumea nu a mai fost tenata sa piarda vremea in zilele respective si a lucrat foarte bine de acasa. Daca lucrul de acasa va fi restrictionat prea mult, atunci se va ajunge sa fie mai putin eficient, fiindca lumea va fi sictirita de zilele in care a mers fortat la birou.
Tocmai de aceea am și zis ca in echilibru între zilele de acasă și cele de birou e ideal. Însă nu mi se pare neaparat ok sa lucrezi exclusiv de acasă. Pentru unele poziții, in anumite firme, e perfect realizabil asta
Cineva a scris mai sus ca avea un coleg care murea de cald. Am si eu un coleg care deschide geamul la 0 grade, si sa-i tot zici devine enervant atat pt el cat si pt mine. In plus, lucrul de acasa ii face pe unii sa se simta chiar mai comozi, mai relaxati. Sint sigur ca Homeoffice va deveni ceva normal, iar asta e foarte bine!