In sfarsit a sosit ziua cea mare, si nVidia a reusit sa-si lanseze propriile placi video compatibile DirectX 11. Acestea sosesc la sase luni in urma modelelor echivalente de la AMD, si sunt pentru inceput doua la numar. Ambele folosesc GPU-ul Fermi, sau GF100, realizat in procesul tehnologic de 40 nm, si se adreseaza high end-ului.
Sa vorbim intai putin despre acest chip grafic. Conform propriei strategii, nVidia debuteaza intr-o noua generatie de GPU-uri cu un chip mare, performant si scump. Aceasta tactica pare usor inferioara celei adoptate in ultimii ani de AMD, care pleaca de la un chip mediu, sensibil mai ieftin.
Pentru ca un chip mare este mai usor supus erorilor de productie. Si cum TSMC a avut probleme cu procesul de 40 nm, randamentul este scazut. Totodata, un chip mare are nevoie de o durata mai mare de dezvoltare, fiind predispus intarzierilor. Ceea ce s-a cam si intamplat cu Fermi, GPU de 3.2 miliarde de tranzistori si 529 mm2.
Randamentul este atat de mic, incat nVidia nu si-a permis sa lanseze Fermi la potentialul maxim. Specificatiile au fost scazute, pentru a se obtine un numar mai mare de chip-uri functionale. In mod normal, Fermi are 512 Stream Processors. Impreuna 32 dintre ele formeaza un Streaming Multiprocessor, ce include si cate un motor PolyMorph (responsabil de geometrie si teselare), o unitate de functie speciala (pentru calcule matematice si interpolare) cu patru pipelines, patru unitati de texturare, si 64 KB L1 cache.
Patru Streaming Multiprocessor alcatuiesc un Graphics Processing Cluster, la nivelul caruia se afla un Raster Engine. Si sunt patru astfel de Graphics Processing Clusters, ce impart, intre ele si cu toate cele 48 ROP-uri, 768 KB L2 cache.
De la nivelul zero de dezvoltare s-a avut in vedere procesarea generala la Fermi. Si din aceasta cauza, GPU-ul exceleaza la procesare paralela, si tinde sa-si foloseasca toate unitatile componente. Pentru a asigura stabilitate datelor, placa beneficiaza de ECC (Error Correction Code), aplicat insa ceva mai neortodox (prin pierdere de memorie in loc de banda suplimentara). Iar 3D Vision Surround nu este suportat la acest moment.
Calitatea graficii a fost un alt deziderat important pentru nVidia. Deci nu este surprinzator suportul complet pentru PhysiX, si nici dedicatia pentru teselare. Si in timp ce Radeon HD 5870 a ramas la AA 8x, Fermi a urcat la 32x. Dar sunetul este mai slab decat ce poate generatia HD 5000. Acum sa luam pe rand cele doua placi.
GeForce GTX 480 are 480 Stream Processors (un Streaming Multiprocessor dezactivat), 60 de unitati de texturare si 48 ROP-uri. Frecventele sunt de 700 MHz la nucleu (defapt la unitati de texturare, motoarele PolyMorph si Raster), 1400 MHz la Stream Processors, si 3700 MHz la cei 1.5 GB memorie GDDR5 pe 384 bits. Puterea de procesare se apropie de 1.35 TFLOPS. TDP-ul este semnificativ, de 250 W in full load si 47 W in idle.
Drept urmare vechea racire nu mai ajunge. In loc s-a implementat un nou cooler, cu cinci heatpipe-uri (dintre care una ascunsa), ce ocupa doua slot-uri si se incalzeste excesiv. Placa are o lungime de 10.5″ (267 mm), conectorii electrici sunt montati pe marginea sa de sus, si sunt unul in sase si altul in opt pini, iar pentru monitor standard gasim doua DVI-uri si un miniHDMI. Sursa recomandata trebuie sa aiba 600 W.
GTX 470 pe de alta parte are 448 Stream Processors, 56 unitati de texturare si 40 ROP-uri. Frecventele sunt de 607 MHz pentru nucleu, 1215 pentru Stream Processors, si 3350 pentru cei 1.25 GB memorie GDDR5 pe 320 bits. Puterea de procesare se apropie de 1.1 TFLOPS, TDP-ul in full load este de 215 W, iar cel idle este de 33 W.
Racirea este similara celei de la modelele high end ale generatiei trecute, lungimea placii este de 9.5″ (241 mm), conectorii electrici, de aceasta data doi de sase pini, sunt tot sus, iar port-urile sunt aceleasi. Pentru GTX 470 este recomandata o sursa de 550 W. nVidia nu a folosit memorii mai rapide din cauza unor probleme la controller-ul de memorie.
La capitolul performanta, noile placi video nVidia castiga in fata modelelor HD 5870 si respectiv 5850 de la AMD. Sporurile sunt de aproximativ 10 – 15 % si 2 – 8 %, si sunt situatii cand HD 5850 este mai rapida decat GTX 480 (foarte rare, dar exista). Si se observa o tendinta de recuperare la rezolutii mai mari a GPU-urilor AMD. Insa nVidia conduce detasat la nivel minim al fps-urilor.
Iar Radeon HD 5970 ramane cea mai rapida placa video a momentului, dupa cum se poate observa si la Anandtech, Hexus, PCPerspective sau LegitReviews. Ma asteptam la mai mult dupa aceasta asteptare de sase luni… Si daca luam in considerare preturile, de 500 $ pentru GTX 480 si respectiv 350 $ pentru GTX 470, placile nVidia par si mai putin atractive. Si mai trebuie mentionat ca pana pe 12 aprilie 2010 va fi practic imposibil sa cumparati un Fermi. Azi am avut o lansare pe hartie doar.
Ce pot spune e ca nVidia avand probleme in procesul de 40nm nu reuseste sa depaseasca concurenta in toate punctele de vedere.
Oricum nustiu de ce exista acea mare diferenta de pret intre cele 2 placi video desi apartine aceleasi serii si nu e mare diferenta intre ele.
Felicitari oricum!
EPIC FAIL 🙂
in cateva jocuri gtx 480 depaseste hd 5970(dual gpu) linistit .deci bv nvidia . nu mai zic de teste de tessellation ca despasteste cu mult hd 5870 iar cu putin 5970`u .oricum o sa mai scada pretul la ele
si ce au lansat acuma sunt direct de la nvidia nu xfx , evga etc…deci este posibil sa mai scada preturile
nVidia nu-si vinde placile video. Le vinde prin integratori, deci de la ei nu vine direct nimic. Preturile sunt cele recomandate de nVidia pentru modelele normale, indiferent de integrator. Si avand in vedere ca stocurile vor fi mici, si randamentul de productie este scazut, ma astept sa fie mai scumpe decat recomandat. Dar sper sa impinga putin in jos preturile la placile AMD.
Si uitandu-ma acum repede pe teste (doar la Anandtech ca in ei am cea mai mare incredere), nu vad nici un joc si nici o rezolutie unde GTX 480 sa depaseasca HD 5970. Teselarea nu o discut, pentru ca este un simplu efect, care intai trebuie sa apara in jocuri, si pe urma sa se materializeze in rezultate. Si momentan exista doar in benchmark-uri ultra sintetice.
poi da acuma urmeaza inca nu a iesit nici o placa gtx 4xx de la intregratori intelegi?
tin sa te anunt ca anandtech este infectat . cand dau click pe ala cu gtx imi apare o pagina rosie si scrie a fost detectat malware ! deci nu ma bag acolo
Daca ai avea cel putin un neuron care sa iti gandeasca ai fi avut rabdare sa citesti ce scrie acolo.
Si nu e vorba de niciun virus ci de un site care e blocat automat de Firefox.
Asa ca nu mai impacienta lumea!
deci si linkul care l`ai pus tu la anandtech can dau pe el apare : Avertisment: Accesarea acestui site poate produce pagube computerului dvs.!
ce firefox mah?eu nu folosesc firefox
Site-ul Web de la http://www.anandtech.com se pare că găzduieşte malware – software care poate face rău computerului dvs. sau opera în vreun alt mod fără acceptul dvs. Simpla accesare a unui site care găzduieşte malware vă poate infecta computerul.
poftim exact asta scrie. eu nu intru acolo
Or avea o problema acum. Nu stiu. Am incercat sa intru acum, si merge f greu, deci e posibil sa lucreze la el. Dar nu ma avertizeaza ca ar fi infectat…
@ninu
Ce spui tu sunt povesti nemuritoare luate de prin review-urile platite de nvidia!
GTX 480 bate doar 5870! Nici nu se compara cu 5970 pe care o invinge doar la capitolul consum si temperaturi :))
Nvidia a comparat gtx 480 cu hd 5870, amandoua sunt single GPU la care nVidia se lauda ca o invinge. Am vazut ceva de la MSI un R 5870 Lightning, care dupa specificatii invinge un gtx 480.
http://www.msi-technology.de/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=137&prod_no=2008
Iese din calcul si din discutii ca un gtx 480 invinge un Hd 5970, am asteptat lansarea , am observat acum e momentul sa ridicam plaria si sa facem o plecaciune la HEMLOK( ati hd 5970)
Sincer si personal ma asteptam la mai mult din partea nVidiei cele 7 luni de asteptare fara raspuns , si intr-un tarziu da si ei un semn de viata cu 2 modele zic ei hight end care nu depaseste concurenta , e clar ca nvidia are probleme, si va avea si mai mari presupun , pt ca deja userii au ochii atintiti spre ati cand e vb de performanta extrema.
Nu si-au respectat promisiunea fata de userii si mai rau mint cu desavarsire , gtx 480 are doare 480 cuda cores din cei 512 promisi, nu mi se pare frumos, cred ca au facut treaba asta sa mai scada din consumu placi video.
Sincer ma-u dezamagit , si cel mai rau imi pare ca le-am pus palma.
ATI&AMD este liderul la performanta.
george00 „ATI&AMD este liderul la performanta.”
In momentu’ de fata Intel > AMD , asteapta doar sa apara Gulftown 6 core…
Poate nu ti-ai dat seama, dar aici era vorba despre placi video…
Alexandru „Poate nu ti-ai dat seama, dar aici era vorba despre placi video…”
Mi-am dat seama si i-am dat quote lui george00 care spunea ca AMD e liber…(da ATi in momentu e fata detine majoritatea placilor DX11 de pe piata insa nVidia revine din urma).
Aceasta concurenta dintre ATi & nVidia este benefica pentru toata lumea,mai ales pentru customeri
Prietenii stiu de ce !
Kiganazil- ma-m adresat strict la placile video , pt ca AMD a cumparat ati si acum se numesc ATI&AMD, procesoarele intel core i7 980x sunt deja pe piata aka gulftown, si eu deja am unu cumparat de 2 zile
„Aceasta concurenta dintre ATi & nVidia este benefica pentru toata lumea,mai ales pentru customeri”
vroiai sa spui Ati&Amd & nvidia nu?
Cred ca putem lasa in pace semantica. AMD a cumparat ATI. Deci acum putem spune fie ATI, fie AMD, fie AMD-ATI, ca tot aia inseamna.
vai domne…bravo nvidia:))da…chiar bv nvidia….un singur gpu consuma mai mult decat 2 gpu!:)) bravo nvidiaaaaaaaa
Ce tot vorbiti mha aici???
Ce tot faceti spune ATI ATI AMD, pai si stereoscopia cu 3D Vision cum ramane looserilor ATI? nu au solutia?
NVidia o are integrata din 2007, si va zic eu e o alta dimensiune a jocului… asa ca, lasati spumele la o parte si deschideti ochii laaarg…a venit tehnologia 3D (cel putin la mine acas) asa ca nVidia roolz
Macar 3D-ul sa vina, ca bunul simt s-a ratacit demult!
Iar daca ma iau dupa afirmatiile tale, nVidia era mai tare si inainte de Fermi, ca avea deja 3D.