Prima versiune de Android ocupa in jur de 256MB. Astazi, seria S23 de la Samsung are un sistem de operare care ocupa 60GB.
Mai multi utilizatori au observat acest lucru. Partitia cu sistemul de operare, imediat scos din cutie, are 60GB. Asta inseamna ca daca ai ales varianta de 128GB atunci mai ai liberi doar jumate. Ca idee, sistemul Android de pe Pixel 7 Pro, un etalon pentru ce inseamna sistem de operare Android „curat”, are doar 15GB. Nici macar Windows 11 nu ocupa atat, ba chiar este la jumate.
De ce se intampla asta? Arstehnica ne confirma ceea ce stim si noi deja de ani buni de zile. Samsung nu stie sa faca software de calitate, iar atunci cand fac schimbari doar de dragul schimbarii, acestea nu sunt tocmai bune iar codurile pe care ei le folosesc sunt de proasta calitate. Samsung alege sa schimbe tot in interfata Android, oferind impresia de un ecosistem in stilul Apple. Dar pentru ca discutam de Android si de faptul ca fiecare producator poate sa-si modifice dupa bunul plac interfata cum stie el mai bine….se ajunge aici.
Sa nu uitam ca Samsung a fost compania care oferea cele mai multe aplicatii instalate pe un telefon. Pe langa suita de servicii Google, Samsung ofera propriile aplicatii, astfel ca ajungi sa ai doi asistenti vocali, doua browsere, doua aplicatii de galerie, doua aplicatii de mesagerie, doua aplicatii de telefonie, doua tastaturi si tot asa.
Spre deosebire de un Android curat cum intalnim pe Pixel sau de iOS-ul de la Apple, Samsung isi vinde spatiul de stocare. De exemplu, Facebook poate alege sa cumpere mai mult spatiu de stocare pe un telefon Samsung, obtinand si permisiuni de sistem mai intruzive care nu sunt acordate aplicatiilor din magazin.
Iar daca alegi sa cumperi un telefon de la operatorul tau de telefonie, sa zicem Orange, atunci o sa ai si aplicatiile Orange instalate pe telefon. Suuuuper……
Si sa nu uitam ca Samsung nu foloseste partitionarea A/B pe care Google o voia obligatorie pe orice smartphone. Adica telefonul sa integreze doua copii ale sistemului de operare, a doua copie fiind realizata atunci cand telefonul primeste un update si prima copie va fi stearsa ulterior. Cumva sa ai un back-up tot timpul si actualizat. Acest lucru inseamna ca OS-ul sa ocupe mai mult spatiu, dar tot nu ajunge la 60GB. Ca dovada ca Pixel foloseste aceasta partitionare si ea exista incepand cu Android 7.0. Samsung este singura companie care nu are implementeaza acest lucru pe telefoanele lor, dar prefera sa insateleze bloatware si sa isi vanda spatiul de stocare catre companii cu interese mai putin umane.
Sursa – arstechnica
Cu toată dragostea Gabriel, cu bloatware sau nu, Samsung oferă cel mai fluent Android la ora asta prin interfața OneUI, e cel mai apreciat din lumea Android.
Ca atare codurile folosite nu pot fi catalogate sub nicio formă ca fiind de proastă calitate. În ultimii cel puțin 4-5 ani One UI a primit cele mai multe laude dintre toți producători care fac diverse implementări de interfață în Android.
Vârfurile de gamă Samsung nu se mișcă în utilizarea curentă cu nimic mai greu decât modelele Pixel sau chiar iPhone. Cine susține contrariul habar nu are ce vorbește, au fost nenumărate teste de viteză în care flagshipuri Samsung au ieșit mai rapide decât corespondenții iPhone sau decât Pixel.
Așa că din acest punct de vedere concluzia articolului este dacă nu eronată măcar irelevantă.
Da, faptul că Androidul pe S23 ocupa atât de mult spațiu e un mic dezavantaj, dar doar raportat la spațiul de stocare, performanța telefonului nu e afectată în niciun fel.
E o interfata DECENTA pentru ca nu mai avem competitori seriosi. Cand HTC avea Sense UI si ne arata cum se face un telefon de top cu Android, Samsung avea cota de piata 4%.
Așa este, Sense era foarte ok atunci, dar asta doar pentru că interfața Samsung de atunci, respectiv TouchWizz, era insuficient de matură, era mai slabă.
Sense de la HTC de atunci nu era cu nimic mai fluidă decât actualul One UI, ba aș spune că din contra, am avut HTC One M8 și știu ce era Sense la acea vreme comparativ cu One UI de azi.
Cica mic dezavantaj… de 60 gb. Sa stii ca performata scade cu cat creste nr de fisiere stocate. Nu neaparat marimea lor, ci numarul. Pune 7-8 miliaone de fisiere goale pe un flagship sa vezi daca mai e fluent… sau daca mai misca ceva 🙂
Asta se întâmpla pe dispozitive mai vechi, pe cele noi nici vorbă de scădere de performanță. Folosesc un Oppo de 1 an și jumatate, am sute de aplicații instalate, nu am făcut nicio resetare de la achiziție, am ocupată memoria în proporție de 85% și zboară prin meniuri și în utilizare curentă ca în prima zi.
Vârfurile de gamă actuale folosesc memorii(stocare) rapide, nu se mai observă nicio scădere de performanță indiferent de durata de utilizare.
La ce preț are, ne uitam la realme sau poco, sa își cumpere aia fără robor, 7000-8000 de lei un preț nesimtit pentru colonie, aici unde statul este eșuat și profesorii fac din meditatii 6 case, ghinion
Aline, tu esti boss? Ca aveti aceleasi texte vomitoase. Sa-ti cumperi tu telefoane de la galbejiti cu soft infect, prost optimizat si cuu trimitere a tuturor datelor la servere din Gălbejiția.
Samsung este singura companie care nu are „implementeaza” acest lucru pe telefoanele lor, dar prefera sa „insateleze” bloatware si sa isi vanda spatiul de stocare catre companii cu interese mai putin umane.
Te-ai grabit putin pe final, dar interesant articol, bravo!
Exact acesta este motivul pentru care am renuntat la Samsung si am trecut la Nokia.
Androidul de pe Nokia este mult mai curat si isi pastreaza mult mai bine performantele in timp. Pe Samsung aveam un lag insuportabil dupa 1 an de utilizare (mentionez ca nu am avut flagship).
Sunt si alte alternative curate la Samsung, de exemplu Motorola.
Nu stiu ce sa zic de articol. Sunt posesor de Samsung Galaxy de la S2 incoace (dupa ce am renuntat la Iphone) iar anul asta am zis ca dau o sansa competitiei si imi schimb S21ele asa ca am luat un Google Pixel 7 pentru ca imi placea partea foto. Sincer, Androidul de pe Pixel e mai praf dpmdv decat One UI. Se misca ciudat iar telefonul in sine, in afara de partea foto e slab rau. Ecranul este de ultima speta. Asa ca l-am returnat si mi-am comandat S23 de cum a aparut.
Intradevar, sistemul cu aplicatiile imi ocupa 79GB dar am mers din start pe varianta de 256GB fiind la acelasi pret cu 128GB si din cauza ca stocarea e UFS 4.0.
„Samsung nu stie sa faca software de calitate”, zici ca lumea are ceva cu tine ca esti fan Apple, dar tu esti primul care ataca concurenta. Si pana la urma cum ai ajuns tu la concluzia ca Samsung nu stie sa faca software de calitate, esti programator si ai inspectat codul sursa ca sa atesti lucrul asta, ai utilizat intensiv interfata Samsung?
Te agiti degeaba. Esti fan Samsung de o iei atat de personal? Citeste sursa, ei au zis asta.
Spatiul de stocare ar trebui sa fie te 1TB ,problema ar fi rezolvata .
cum sa fie 60 de Gb un OS ?!?!?!?!?
PENTRU TELEFON ?!?!
A absurd….nici mizeria de WinOS nu are atat !!
Dar cu cat ramai dupa deinstalare si dezactivare aplicatii pe care nu le folosesti ?
Exact de-asta e nevoie ca Huawei să se întoarcă, singurii care se băteau de la egal la egal cu Apple. Bine, într-un fel s-au întors, tot ce mai au nevoie este de un chip propriu puternic cum era Kirin odată.
Gabriel , imi este greu si sa comentez prostia postata de tine . Concluzia ta este ca Samsung nu stie sa scrie un soft deoarece pune prea multe aplicatii ?!?!? Pai S23 ala functioneaza ireprosabil cu tot cu bloatwere-ul acela, asta inseamna fix pe dos, adica ca stie cel mai bine din lumea Android sa scrie soft si este la ani distanta peste Pixelul tau . Ca sa nu spunem ca foarte multe dintre aplicatiile alea pot fi dezinstalate sau oricum le-ai fi instalat . In lumea Android nu exista nimeni la nivelul lui Samsung . Eu folosesc zilnic un Iphone, apropo si iti poate confirma Greuceanu asta .
Asta au confirmat si cei de la arstechnica, deci injura-i si pe ei. Nu pentru ca instaleaza multe aplicatii este problema (si asta este, pentru ca aplicatiile respective au alte drepturi fata de cele instalate direct din magazin, doar de aia platesc sa fie deja puse pe telefon) ci pentru ca si fara aplicatiile instalate, softul tot ocupa mult. Ai dreptate, este cel mai bun din ecosistemul Android, iar asta pentru ca ceilalti producatori au softuri si mai proaste. Concurenta reala nu mai exista, HTC a murit, LG a murit, Sony sunt irelevanti, Huawei este pe jumate viu. Daca mai existau concurenti seriosi pe piata, nu mai aveau ei cel mai bun soft, poate erau undeva la mijloc. Personal nu vad o evolutie la acest capitol.
Eu am folosit doi ani HTC One M7 , al mai bun HTC ever si nu era prea stralucit . Asta e basm . Ce afirmi tu acum este pentru desene animate . Samsung are cel mai soft deoarece ceilalti il au mai prost . Pe bune ? Eu am auzit ca daca aprinzi focul atunci arde si cica apa e uda . Ca sa spui ca cineva are soft prost atunci trebuie sa spui si in comparatie cu ce , altfel sunt doar o multime de cuvinte insiruite degeaba .
Ăsta e o chestie nouă, special doar pe s23, asta cu sistemul care ocupă 60 de GB? Pe z Flip 4 îmi ocupă sistemul 28 de GB. E același software ca pe s23. E imposibil să fie diferit, doar că ăla are oneUI5.1 și al meu 5.0.
Probabil imbecilii care au scris tâmpenia asta nu știu că orice descarci, orice ai in folderul ” download” apare ca spațiu ocupat în sistem. Și unele aplicații instalate de utilizator apar tot că fiind în „partiția” de sistem. Ăsta probabil e în Bug. Android în sine + interfața nu ocupă niciodată 60 de GB. Nici măcar jumătate. „Kktehnica ne confirmă ceea ce știam de ani de zile”. Ce? Că sunt idioți?
Când o aud pe asta cu „am avut un samsung și după un an începea să agațe, mergea în reluare!” sau orice altă marcă de telefon (completați voi), m-apucă dracii. Eu am un oppo de 256 (care nu mi fură datele, cum zic unii pe-aici) apărut in 2019 și merge de rupe! Dacă nu știi cum să ai grijă de telefonul tău ca să meargă bine și după câțiva ani, poți să ai orice android (cu sau fără bloatware și care scoate enșpe mii de puncte in teste benchmark), că tot praf ești.
Si de aceea, dargii mosului.. exista debloatware! SI pentru Windows10 si pentru Android.. si pentru toate.
Debloat guvern when? NEVER. Lords & Peasantus
Mdah … eu sunt nemultumit de camere. Alte flagship uri au deja 1inch main camera. Poate totuși senzoru asta de 200mpx are ceva tehnologii mai interesante si nu le intelegem noi inca. Dar ceilalti sensori, la ultrawide e slab si mai bine puneau la zoom un 3x cu senzor bun si aia e. Array ul de sonzori de la vivo 90 pro plus mi se pare optim . Insa nu prea gasesti telefonul. Situatia e la fel si pe z fold!!
Ca să nu muriți proști, uite aici: https://www.notebookcheck.net/One-UI-5-1-bloatware-is-not-consuming-60-GB-storage-on-new-Samsung-Galaxy-S23-Galaxy-S23-Plus-or-Galaxy-S23-Ultra.692149.0.html
Eu detin un Samsung Galaxy S21 Ultra pe care am instalat Android 13 cu OneUi 5, iar sistemul imi ocupa 28 de gb, nicidecum 60gb. Odata cu update-ul la OneUi 5, telefonul se misca mai bine ca niciodata.
Baiatu’ care a scris acest articol plin de dezinformari si care tot face pe desteptul pe-aici, ne trimite la sursa. La sursa s-a revenit cu update, dar la articol ioc. Si uite asa induci in eroare.
– „seria S23 de la Samsung are un sistem de operare care ocupa 60GB” – e vorba doar de versiunea de 512GB, nu de toata seria
– „daca ai ales varianta de 128GB atunci mai ai liberi doar jumate” – ei pe dracu’… pana si intuitia iti spune ca nu poate fi adevarat asa ceva. Numai redactand propoziaita asta ar trebui sa iti sune un clopotel.
Articol scris pe genunchi.
Si totusi, in ciuda inexactitatilor din articol si a comentariilor pe drept indignate un fapt e cert. Samsung are bloatware. Si pentru ca cineva a introdus Pixel 7 in ecuatie (in sens negativ 🙂 – nu comentez desi sunt veteran in lumea telefoanelor „Google”) zic si eu doar ca sistemul pe al meu Pixel 6 Pro ocupa doar 13 GB (Android 14 DP1). Se compara cu cei 26 GB, respectiv 55 GB de la Sammy (S22/S23)? Eu as zice ca nu… Si nu, 6 Pro-ul meu nu are nici o problema cu lag, camera sau alte cele. E clar insa ca S23 e un telefon cu hardware superior (un special Ultra), dar e un an si ceva diferenta intre ele si oricum in utilizarea curenta nu simt asa tare aceasta diferenta. Dar OCD-ul meu ar fi al naibii de deranjat de bloatware. Asa ca sigur as face curatenie pe S23 daca mi l-as lua (si daca l-as lua… neaparat ar fi Ultra) 🙂
Ce inseamna „Bloatware” pe un dispozitiv nonGoogle, aplicatia de Email Samsung pe care o folosesc sau cea Gmail pe care nu o folosesc? Aplicatia de internet ce o folosesc, sau Chrome-ul ce e pus la freeze? etc
Cat despre „comparatia” sistemelor de operare, nu e cazul, la Sammy, cota de system nu arata doar partea OS ci si a aplicatiilor de sistem iar in cazul de fata expertii de la arstechnica nu au acordat permisiunile necesare aplicatiei „fisierele mele” pentru defalcarea aplicatiilor de user si system…
Nu @Gabriel, nu pe cei de la Arstechinica trebuie sa-i injuram ci pe cei cei ce incearca sa scoata bolovanul din apa…
Cei „60GB System” este partitia alocata si creste exponential in functie de spatiul telefonului si nu reprezinta sistemul in sine.
Dupa acordarea permisiunilor necesare aplicatiei „Fisierele Mele”, acel 60GB este defalcat in System, aplicatii de system, aplicatii user si spatiu neutilizat.
Incearca, nu te costa nimic dupa care reediteaza mizeria asta copy/paste.
O zi buna!
Indiferent de părerile și concluziile ATOTSTIUTORILOR de telefoane…pentru mine…un oaresce amator de telefoane
.SAMSUNG Galaxy S23 Ultra cu 12 GB rami și 1Tera stocare…este Number One !!!!!!!!! Mai era aici un DESTEPT care afirma sus și tare că S23 se sgirie la Victus 2 de la firele de praf din buzunar….Al meu S23 Ultra are Victus 2 de la hublourile navetelor spatiale…asa ca nu îmi e teamă de firele de praf din buzunar.