De acum inainte, pacientii care sufera de diabet zaharat tip I vor avea parte de un nou tratament: o pompa artificiala, care suplineste toate functiile endocrine ale pancreasului. In aceasta boala, celulele secretante de insulina ale pancreasului, celulele beta, sunt distruse de sistemul imun.
Momentan, tratamentul consta in administrarea exogena a acestui hormon, fie prin injectare repetata, fie prin pompare permanenta. Dar aceste metode sunt doar aproximatii ale functiei pancreatice. Aceasta glanda secreta insulina sau glucagon, in functie de nivelurile glicemiei. Cand mancam glicemia creste, si avem nevoie de mai multa insulina. In rest este suficienta o secretie bazala scazuta. Iar in perioadele de inanitie glucagonul scoate glucoza din tesuturi.
Injectiile de insulina reduc aceasta secretie continua normala doar la cateva administrari, existand riscul de hiperglicemie. Pompele continue ajung in cealalta extrema, putand depasi necesarul de insulina si ducand la hipoglicemie, mult mai periculoasa.
Dar acum Universitatea din Boston, SUA, a prezentat propria implementare a conceptului de pompa de insulina, supranumita si pancreasul artificial. Aceasta monitorizeaza in mod continuu glicemia sangvina si secreta, dupa nevoie, fie insulina fie glucagon. Un program special decide care hormon este necesar si in ce cantitate.
S-au inceput testele clinice, si toti cei 11 pacienti inclusi in prima faza au prezentat niveluri corespunzatoare ale glicemiei pe toata durata monitorizarii de 27 de ore. In continuare in aceasta primavara va fi efectuat un al doilea test, de 48 ore lungime, atat cu adulti cat si cu copii. Si va mai dura ceva timp pana cand pancreasul artificial va ajunge pe lista tratamentelor diabetului zaharat tip I.
As avea si eu asa ceva , eu am diabet insulino-dependent si fac 5(cinci) injectii pe zi as renunta bucuros la ele , oare cat o costa asa ceva ?!
Momentan se fac testele clinice (cu oameni) la Universitatea din Boston. Daca se dovedeste o metoda sigura si de succes de tratament al DZ tip 1, va fi omologata, si va deveni disponibila, intai in tarile cele mai dezvoltate, si incet si in restul. Dar pana atunci va mai trece putin timp. Minim cativa ani, acesta fiind ritmul de omologare al noilor tratamente. Abia atunci va fi hotarat si un pret, in prima faza ceva mai prohibitiv ca mai tarziu.