De asemenea, Seres este si partenerul Huawei in ceea ce priveste dezvoltarea masinii electrice Huawei, disponibila in China. Nu este ceva neobisnuit si trebuie sa acceptam ca vom avea multe branduri chinzesti in Europa.
Seres si Huawei au impreuna brandul Aito. Sub brandul Aito exista modelele Aito M5 si M7. Huawei vine cu tehnologia si Seres cu productia. Seres a intrat in Europa cu modelele SUV SF5 Coupe in Norvegia, o piata foarte buna pentru producatorii de masini electrice. SF5 este un M5 cu alta sigla.
Modelul disponibil in Norvegia are 577CP, doua motoare electrice, 500km autonomie si costa 49.500 euro. In China masina ruleaza HarmonyOS, dar in Europa vine cu Android Auto.
Nu mai dureaza mult pana vedem si in Romania multe branduri chinezesti de masini electrice.
Sursa arenaev
Test NCAP?
de ce? chiar vrei sa faci accident?
La chinezariile astea as sta mai nelinistit in privinta softului care ruleaza prin ecu-uri. Ar fi interesant de aflat daca masinile vandute in europa au respectat niste standarde europene de calitate auto. Sau daca au cumparat ecu-urile si softurile corespunzatoare de la companii din europa.
Iti dai seama ca daca lucreaza cu huawei au lasat si ei un mic backdoor acolo pentru zile negre.
Interesati-va inainte de a comenta. Aceste brand-uri nu pot intra in Europa fara teste, deci da, au teste si deci au voie sa vanda in Europa ca sa nu mai zic ca unele brand-uri chinezesti vand piese ptr Mercedes. Atentie, Volvo a fost cumparata de mult de o firma chinezească. În 28 martie 2010, constructorul chinez Geely a cumpărat producătorul Volvo, deținut la vremea respectivă de americanii de la Ford.