Nu vă gândiți la ceva ironie ieftină despre Bătrânul Continent, pentru că mă refer la una dintre lunile lui Jupiter. 🙂
Cei care utilizează și analizează datele telescopului Spațial James Webb al NASA au făcut o descoperire interesantă. Și anume, urme de CO2*, aparent de producție proprie, fapt ce sugerează că oceanul acoperit de gheață al Europei ar putea fi locuibil.
Europa, care este puțin mai mică decât luna noastră, este acoperită de o crustă de gheață care înconjoară un ocean de apă sărată. Prezența apei în stare lichidă face din Europa un obiect de explorare intrigant pentru oamenii de știință interesați de viața extraterestră. Dar până acum, nimeni nu demonstrase că oceanul conținea moleculele adecvate, în special carbon, care este un element fundamental pentru viața pe Pământ…
În mod normal, dioxidul de carbon poate fi rezultat al unei coliziuni cu un asteroid, dar nu este cazul aici, mai ales că a fost detectat într-o regiune geologic mai tânără a lunii, numită Tara Regio, ceea ce sugerează că gazul s-ar fi format în interiorul lunii.
Oamenii de știință plănuiesc două misiuni către această lună, în următorii ani. Misiunea Clipper a NASA, care ar urma să fie lansată în 2024, va oferi observații ale lunii de pe orbită, concentrându-se pe căutarea de molecule și condiții favorabile vieții. Între timp, Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat, în aprilie, sonda spațială Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), care va ajunge la gigantul gazos în 2031. Această navă va efectua 35 de survoluri ale celor trei sateliți Europa, Ganymede și Callisto.
Sincer, mă gândesc că Elon Musk ar putea regândi strategia de transportat oameni de pe Marte pe Europa. Pare mai plauzibil să găsim niște vecini pe acolo, care să ne ajute cu un blid de ciorbă și o cană de zahăr, la nevoie. 🙂
*Fiind mai trecut de prima tinerețe, de câte ori văd elementul ăsta, mă gândesc la savanta de renume mondial, ceea care a fost tovarășa Elena Ceaușescu, cum spunea ea codoi. 🙂
Sursa: livescience.com
Lasa un comentariu!