Azi nVidia a lansat oficial cea de-a treia placa video de generatie DirectX 11, realizata in jurul GPU-ului Fermi (GF100): GeForce GTX 465. Aceasta a fost realizata prin dezactivarea si mai multor unitati de procesare ca la GTX 470, ajungandu-se ca unul dintre cele patru Graphics Processing Clusters sa fie oprit.
Si astfel au ramas 352 Stream Processors, 32 ROP-uri si 44 unitati de texturare. S-a umblat in acelasi timp si la memorie, dar frecventele pentru GPU au ramas la fel ca la GTX 470: 607 MHz pentru chip-ul grafic si 1215 MHz pentru Stream Processors.
Placa este echipata cu 1 GB memorie GDDR5 la 3200 MHz, pe 256 bits. Are o putere de procesare de aproximativ 0.855 TFLOPS, un TDP in full load de 200 W si in idle de 32 W. Masoara 9.5″ (241 mm) lungime, ocupa doua slot-uri, si ofera doua port-uri DVI si un miniHDMI.
Dar daca ne uitam comparativ la specificatiile modelelor GTX 470 si GTX 465, iese in evidenta consumul electric, care a scazut mult mai putin decat restul specificatiilor. Si asta din cauza randamentului scazut pe care il obtine nVidia la aceste chip-uri Fermi de 40 nm, 3.2 miliarde de tranzistori si 529 mm2.
Este o practica brevetata de ani buni ca GPU-urile cu unele componente nefunctionale sa ajunga in placi inferioare, lansate ceva mai tarziu. Dar din cauza consumului electric ridicat al lui Fermi, nVidia a fost nevoita sa aleaga aceste GPU-uri si dupa voltajul permis (sub o anumita valoare, pentru a tine cat mai mic TDP-ul). Dar la GTX 465 nu mai are aceasta problema, datorita unitati de procesare dezactivate. Asa ca s-au putut valorifica si chip-urile mai infometate.
Sa vorbim si despre capitolul cel mai imporant: performanta. Aceasta placa se va lupta cu Radeon HD 5850 de la AMD si, pentru ca nVidia a lansat-o la 280 $, ne dam seama ca este ceva mai slaba. Diferenta medie este undeva la 8% in favoarea placii AMD. Si nu vad cine nu ar da 10 $ in plus pentru a lua un HD 5850. Review-uri complete puteti citi la Anandtech, LegitReviews, XBitLabs, TechPowerUp si TweakTown.
In Romania, GeForce GTX 465 a sosit la 1300 lei, cu un premium nejustificat. Dar probabil va scadea repede, cu cresterea ofertei.
eu folosesc placa nVidia (GTX470) pt un soft de randare care merge doar pe placile de la nVidia, nu ma intereseaza ca nu stiu ce ati e cu 10 $ mai scump si are nu stiu cata performanta pentru ca nu-mi poate folosi la nimik ca nu stie CUDA, si apare in curand si un alt motor de randare pe piatza iRay de la Mental Images (cei care au si Mental Ray) care tot o sa ruleze exclusiv pe placile de la nVidia.
Daca ar aparea o placa cu 3-4 gb de ram si ar avea macar puterea unui GTX 480 as da si 1500 $ pe ea, dar mai dureaza pana apare.
Atunci de ce nu ai luat GTX 480?
nu s-a meritat ca pretz,
GTX 470 – 14 mil
GTX 480 – 21 mil
diferentza de 256mb , 64 bits si latzime de banda un pic mai mare nu meritau pretzul unei alte jumatatzi de 470.
Ok, hai sa te intreb altfel: de ce nu ti-ai luat doua GTX 480 (ai fi avut 3 GB memorie, putere peste 1 GTX 480, la 1000 $)? Sau chiar 3 GTX 480, ca se incadrau in suma ta si iti ofereau memoria dorita?
PS: este redundant sa spui ca nu te intereseaza oferta AMD pentru ca folosesti o tehnologie exclusiva nVidia. Pentru tine exista doar nVidia, si orice alta discutie nu-si are rostul.
vRam-ul nu se cumuleaza cum nu se cumuleaza nici ram-ul mai multor calculatoare care lucreaza/randeaza in retea, respectiv as fi ramas tot la cei 1,5 gb video. As avea nevoie de cat mai mult video pt ca scenele sunt incarcate in ramul video.. si e ca si cum ai avea in ziua de azi 1,5 gb ram (cu care chiar nu ai ce face)
ATI dispare momentan din imagine pt mine pentru ca sunt interesat de CUDA
P.S. Am la birou 4 calculatoare cu 4870×2 si nu le pot folosi in aplicatia care ma intereseaza ca nu stiu CUDA, dar sunt in continuare bune la jocuri 🙂