Noi cercetări sugerează că oamenii de știință ar putea folosi zonele reci naturale ale Lunii, unele dintre acestea nefiind expuse la lumina soarelui de miliarde de ani, pentru a stoca mostre biologice înghețate ale creaturilor pe cale de dispariție de pe Pământ.
Un concept nou, propus de o echipă de oameni de știință condusă de Mary Hagedorn de la Institutul de Biologie și Conservare al Grădinii Zoologice Naționale Smithsonian, explorează beneficiile și provocările creării unui biorepozitor lunar. Acest depozit ar conserva mostre de piele animală conținând celule fibroblaste din speciile pe cale de dispariție.
Studiile recente arată că pe Pământ există până la 8 milioane de specii, dintre care peste 1 milion sunt amenințate cu dispariția. Mai îngrijorător este faptul că această estimare ar putea fi doar vârful aisbergului, existând multe specii care ar putea dispărea înainte de a fi identificate.
Biorepozitorul lunar propus ar folosi un proces numit „crioprezervare,” care presupune înghețarea profundă a materialului celular și inducerea unei stări de animație suspendată, folosind mediul natural al Lunii. În regiunile polare ale Lunii, există zone permanent umbrite, cum ar fi fundurile craterelor, care nu au văzut lumina soarelui de peste două miliarde de ani.
Pe Pământ, nu există locuri suficient de reci pentru crioprezervare pasivă, astfel încât trebuie să ne bazăm pe tehnologie și resurse financiare pentru a menține mostrele înghețate.
Din cauza numeroaselor factori antropici, o mare proporție a speciilor și ecosistemelor se confruntă cu amenințări de destabilizare și extincție care se accelerează mai repede decât capacitatea noastră de a salva aceste specii în mediul lor natural” au scris Hagedorn și colaboratorii într-un articol publicat în revista BioScience.
Dacă nu putem salva direct speciile, putem cel puțin salva mostrele prin crioprezervare, care ar putea fi folosite potențial pentru clonare. Deși avem deja capacitatea de a face asta pe Pământ, stocarea acestora s-a dovedit a fi provocatoare din cauza lipsei locurilor suficient de reci pentru procesul acesta.
Această abordare inovatoare ar putea oferi o soluție pentru conservarea pe termen lung a biodiversității planetei noastre, folosind mediul extrem de rece și stabil al Lunii. Dar, mai important ar fi să nu mai tot distrugem habitate și specii, zic eu!
Toate articolele noastre despre Lună pot fi consultate aici.
Nu, absolut nu
E suficient sa fie pe o statie circum lunara sau solara
Nu e nevoie de Luna
E mai simplu sa stochezi digital informatia din ADN si sa dezvolti o tehnologie de-a genera la cerere celula + un uter artificial.