LHC (Large Hadron Collider), giganticul accelerator de particule subteran din apropierea Genevei, nu a avut un debut prea reusit. Dupa o primire sceptica, a cazut victima hacker-ilor, iar o defectiune tehnica i-a intarziat activitatea cu aproape un an. Dar pana la urma a reusit, si din august 2009 furnizeaza date inestimabile despre formarea Universului si alte fenomene fizice limita.
Insa LHC, pentru ca este circular, se preteaza in particular coliziunilor de protoni, particule mari din punct de vedere subatomic. Pentru elemente mai mici ale atomului ar fi nevoie de un accelerator liniar, si exact asa ceva este avut acum in vedere. Proiectul se numeste ILC, prescurtare de la International Linear Collider, pentru ca la nota de plata de aproximativ 12 miliarde $ vor participa SUA, UE, China, Japonia, India si Rusia.
ILC va realiza pana la 14 000 de coliziuni de electroni si pozitroni pe secunda, cu o energie de 0.5 TeV (ce ar putea fi mai tarziu crescuta la 1 TeV). Acestia vor fi accelerati pe o distanta de 31 Km, la temperaturi de doar 2 K (-271 ºC).
Inca nu a fost stabilita locatia unde va fi construit ILC. Insa sunt avute in vedere zone din Illinois, Elvetia, Germania, Japonia si Rusia. Ramane de vazut care va fi cea mai potrivita. In paralel cu ILC, CERN a proiectat alternativa CLIC (Compact Linear Collider), un accelerator mult mai scurt, insa capabil de energii sensibil mai mari: 3 TeV cu upgrade ulterior la 5 TeV. Cu el CERN incearca sa-si adjudece fondurile in cauza, desi are sanse destul de scazute.
Este o greşeală în textul articolului: nu există notaţia „2 ºK”(două grade Kelvin). Există doar 2 K (2 Kelvini)
Ai dreptate. Am modificat!