Îmi plac foarte mult televizoarele OLED de la LG. Dintre toate brand-urile și gamele de televizoare premium de pe piață, aș zice că OLED-urile LG oferă cel mai bun raport între prețul de achiziție și calitatea imaginii. Însă au un mare dezavantaj: smart TV-ul execrabil. Inclusiv pe modelele noi și cele mai scumpe, webOS-ul se mișcă greoi, este neintuitiv și cu fiecare iterație pare că introduce din ce în ce mai multe reclame. Și mai neplăcut, nu se descurcă mai deloc la redarea de conținut Blu-Ray 4K, fiind limitat de procesorul modest și de placa de rețea. Din aceste motive, acum un an, după un studiu îndelungat, am luat decizia să-l înlocuiesc cu Apple TV 4K 3rd gen (2022) – un media player extern compact, dar foarte capabil, care, după cum vei afla în rândurile ce urmează, oferă o experiență considerabil mai bună decât orice altă platformă smart TV:
Mult mai fluid decât smart TV-ul
Indiferent dacă alegi un televizor ieftin sau unul scump, vei observa că smart-ul acestuia rulează greoi, cu multe întârzieri și blocaje chiar și la simpla navigare prin meniuri. Motivul? Producătorii preferă să economisească câțiva dolari și să integreze cele mai slabe SoC-uri posibile, împreună cu cantități înfime de memorie RAM, stocare NAND din cea mai lentă și sisteme de operare prost optimizate. Apple TV 4K 3rd gen aduce la bord SoC-ul A15 Bionic, identic cu cel de pe iPhone 13 Pro, împreună cu 4 GB RAM, 64 sau 128 GB de stocare rapidă și tvOS – un sistem de operare proprietar Apple, derivat din iOS și optimizat pentru ecrane mari. Toate acestea permit Apple TV-ului să ofere o fluiditate incomparabil mai bună decât cea livrată de smart-urile televizoarelor, dar și acces la un ecosistem mult mai bine închegat și mai prietenos. În plus, performanța sa nu are de suferit cu trecerea timpului, pe măsură ce aplicațiile devin mai complexe, fiind destul de „future proof” – exact ca un iPhone.
Aplicații mult mai bune și mai variate
La fel cum aplicațiile pentru iOS tind să fie mai bine optimizate decât cele de pe Android, așa și cele de pe Apple TV arată și se comportă mult mai bine decât echivalentele lor de smart TV. La nivel de interfață, acestea aduc limbajul de design impus de Apple, care, după părerea mea, este mult mai intuitiv decât cele de pe Android TV, webOS și Tizen. Toate serviciile de streaming sunt bine puse la punct – se încarcă instant, nu agață la nivel de tranziții și vin cu o experiență de utilizare mai prietenoasă. În plus, App Store-ul de Apple TV aduce mult mai multă varietate. Pe lângă aplicațiile de streaming uzuale (Netflix, Disney+, HBO Max etc.) aveți la dispoziție inclusiv jocuri, unele dintre ele chiar cu grafică 3D complexă, VPN-uri, cu care puteți ocoli restricțiile regionale ale platformelor de streaming, aplicații IPTV, de fitness, dar și multe altele.
Lipsa reclamelor
La cum au evoluat sistemele de operare smart TV în ultimii ani, tind să cred că scopul nu mai este acela de a livra o experiență plăcută, ci mai degrabă de a aduce încasări din reclame și din colectarea de date. Reclamele au ajuns din ce în ce mai intruzive, ocupând, în cazul LG webOS, aproape jumătate din homepage. Și mai neplăcut, acestea sunt livrate mai nou și sub formă de notificări. Și nu pare să aibă vreo importanță dacă e un model de televizor scump sau unul accesibil, inclusiv modelele din seria premium G de la LG au extrem de multe reclame. Și spre surprinderea mea, acum nu mai sunt promovate doar servicii de streaming sau PPV, ci și magazine fizice și online, produse alimentare și multe altele. Ce e și mai grav e că, cel puțin în cazul LG webOS, reclamele și tracking-ul sunt activate implicit și nu există nicio modalitate de a le dezactiva în totalitate. tvOS, cum este o platformă premium, nu caută să exploateze și să enerveze utilizatorii și nu are niciun fel de reclame, fiind similar cu iOS și macOS din acest punct de vedere. Numărul de aplicații preinstalate este destul de restrâns și nu sunt oferite „sugestii” pentru altele terțe – instalezi ce vrei, fără să fii deranjat de pop-up-uri, „promoții” și alte tactici agasante.
Interfață prietenoasă
Aici poate că e o chestiune subiectivă, dar din punct de vedere UI și UX, tvOS-ul de pe Apple TV se prezintă mult mai bine decât Android/Google TV, webOS și Tizen. Interfața este simplă, ușor de navigat și familiară pentru utilizatorii de iOS și macOS, iar funcționalitățile integrate sunt cu adevărat utile. Descarci rapid ce ai nevoie, conectezi instant AirPods și alte dispozitive din ecosistemul Apple, iar opțiunile de configurare, chiar și cele mai avansate, sunt foarte bine organizate.
Redă orice format fără probleme
O altă mare problemă a LG webOS, dar și a celorlalte platforme smart TV este că sunt foarte pretențioase cu formatele video. Cu toate că au aplicații native pentru Plex și Emby și ar trebui să redea orice tip de fișier, deseori apar probleme la redarea conținutului, mai ales în cazul fișierelor BD 4K remux cu bitrate mare – agață, nu afișează în mod HDR sau pur și simplu nu se încarcă. Și pentru că producătorilor de televizoare le place să fie economi și să nu plătească licența pentru DTS, unele filme sunt redate fără sunet, neavând un track audio lossy la care să facă fallback. Apple TV 4K, în schimb, îmi redă absolut orice din server-ul Emby de pe NAS cu aplicația Infuse și nu am găsit până acum un format cu care să întâmpine dificultăți. Nu are nevoie deloc de transcoding, toate formatele fiind redate în mod directplay, iar navigarea prin colecția de filme, încărcarea conținutului și seeking-ul sunt mult mai fluide.
Ethernet gigabit
O altă problemă de care m-am lovit cu smart TV-urile e că au placă de rețea de doar 100 mbps, făcând dificilă, dacă nu chiar imposibilă, redarea de conținut video cu bitrate ridicat. Iar această problemă nu este specifică neapărat televizoarelor accesibile, așa cum ați crede, ci și modelelor OLED premium. Inclusiv ultimele generații din seriile G și C de la LG prezintă această limitare, iar singura soluție este trecerea pe Wi-Fi, care la rândul său vine cu potențiale probleme. În schimb, Apple TV 4K, în varianta cu 128 GB stocare are placă de rețea de 1 Gbps.
Integrare foarte bună cu celelalte dispozitive Apple
Pot controla dispozitivul direct de pe iPhone și iPad, iar funcționalitățile sunt identice cu cele ale telecomenzii fizice. În plus, Airpods-urile se conectează automat, fără să fie nevoie de proceduri complicate sau împerecheri, iar aplicațiile multimedia achiziționate pe iOS sau macOS sunt disponibile de cele mai multe ori și pe Apple TV. De asemenea, pot partaja instant ecranul de pe MacBook, iPhone și iPad prin AirPlay, la calitate foarte bună și fără întârzieri. Mai mult, Apple TV-ul, în varianta cu ethernet, poate fi utilizat și ca un hub smart home, centralizând celelalte dispozitive compatibile HomeKit din rețeaua locală (senzori, camere de supraveghere, întrerupătoare etc.).
Se sincronizează foarte bine cu televizorul prin HDMI CEC
Inițial, mă gândeam că o să fiu nevoit să folosesc două telecomenzi, dar nu. Apple TV-ul se sincronizează perfect prin HDMI CEC – pornește și oprește automat televizorul, schimbă singur input-ul, iar volumul poate fi ajustat de pe telecomanda acestuia. Sigur, pentru ca această opțiunea să funcționeze fără probleme, e necesar un televizor de generație mai nouă. La mine pe LG-uri OLED din seriile C și G funcționează perfect.
Însă Apple TV are și unele lipsuri, iar aici mă gândesc în principal la modul în care procesează formatele audio lossless. Nu poate opera în mod passthrough pentru formatele DTS-HD MA și TrueHD, astfel că fluxul audio ajunge să fie downsampled și redat pe un număr mai mic de canale. În cazul meu, nu e o problemă, pentru că folosesc soundbar-uri modeste și nu am pretenții și nici ureche de audiofil. Dar dacă aveți un sistem audio performant și obișnuiți să urmăriți filme în format Blu-Ray, cu siguranță n-o să vă satisfacă nevoile.
Un alt mare dezavantaj este prețul. Mai toate TV box-urile cu Android/Google TV costă cel mult 400 – 500 lei, în timp ce Apple TV 4K 3rd gen (2022) pleacă de la 850 lei pentru varianta cu 64 GB stocare și fără port Ethernet și ajunge la 930 lei pentru cea cu 128 GB. Un preț mare, poate cel mai mare din piață, dar justificat având în vedere experiența livrată. În plus, la momentul actual, nici nu are concurență. Majoritatea TV box-urilor Android integrează procesoare modeste, sunt prost optimizate și, la fel ca smart TV-urile, au reclame și bloatware preinstalat. Eu unul n-am găsit o alternativă care să ofere dotări similare și un sistem de operare curat și fluid.
Voi ce părere aveți? Vă mulțumește smart-ul televizorului sau căutați să-l schimbați cu un media player extern, poate chiar cu un Apple TV?
Bună ziua,
Am telefon cu sistem Android, deci împerecherea cu Apple nu știu daca este posibila !
Media player cu sistem Android bun nu exista ?
Ar fi NVIDIA Shield, dar e deja destul de vechi și nu mai are suport software.
Amazon fire TV stick 4k / max / cube… Foarte bune
SONY oled cu android TV merge foarte foarte bine,nu are reclame deloc,se misca excelent
Eu am un TV Box de la Xiaimi, de prin 2018-2019, dar nu am pic de reclama pe el si isi face treaba pentru ce vreau eu sa fac.
Chromecast de la Google sau firestick de la Amazon sunt cele mai bune cu raport preț calitate f bun
Am un tv LG de vreo 12 ani( nu e smart), pe care îl folosesc împreună cu un tv 4K , modelul 2020! Sunt foarte mulțumit de el.
Confirm tot ce ai scris despre tv. Pentru audio folosesc două HomePod mini!
Am greșit,Apple TV e din 2021!
Sunt surprins ca TV TCL cumparat 2024 mișcă destul de bine in original fara reclame si fara sa fie nevoie deocamdata de un stick extern. Se poate customiza fiind Google TV, am incarcat zeci de apps dintre cele mai diferite. Cu timpul s-ar putea sa upgradez la un Android stick daca va fi nevoie, dar niciodata nu iOS care este un sistem mult prea rigid 🙂
Proprietar de Firestick și Chromecast,dar nu se compară cu vechiturile Intel stick cu Windows 8.1 sau 10,păcat că Intel nu a continuat cu seria Atom.
Dispozitivul celor de la Apple are un defect major: nu redă Apple TV aici, în România.
Este ceva demn de menționat, pentru că prețul, ca orice altceva de la această firmă, este dublu față de-un Google Chromecast, Fire TV etc.
Poți să-l fentezi. Eu am reușit cu un cont separat de India. E 5 lei/lună și ai acces la tot.
Pe un LG 77G42 nu apar problemele descrise. Interfata se apropie enorm de Android TV. Aplicațiile merg excelent.
Am miniLED TCL cu Google TV – cel mai bun SO din Univers.
Am YouTube fara reclame, streaming de Blu-Ray, tv online… toate gratuite.
Plus GeForce Now, Xbox Cloud Gaming.
De ce sa mai iau un alt device cand TCL iti livreaza tot pachetul cu WiFi6 la un pret de 2000 RON sau chiar mai putin???
Daca esti gasca/gascan da platesti