Google a prezentat, oficial, Chrome OS si Chrome Netbook. Sistemul de operare ce vine din partea gigantului IT se apropie din ce in ce mai mult de varianta finala. Principiile care stau la baza acestui sistem de opeare sunt rapiditatea, simplitatea si securitatea.
Am vorbit, la Arena IT, pentru prima data despre Chrome OS la sfarsitul anului 2009. Deci acum un an. Inca de pe atunci ideea pe care Google a abordat-o a fost intens discutata. Un sistem de operare care nu are nevoie de stocare locala.
Acum cateva zile, pe data de 4 Decembrie 2010, Google a lansat Chrome 8 care vine cu suport pentru aplicatii. Odata cu aceasta au lansat si Chrome Web Store. Asa au devenit primii dezvoltatori al unui browser ce are magazin de aplicatii.
Chrome OS se bazeaza pe sincronizare rapida. Daca urmariti prezentarea de mai jos veti putea vedea ca o aplicatie stearsa de pe un calculator cu Chrome OS va disparea aproape imediat si de pe celalalt calculator al aceluiasi utilizator. Sincronizarea bookmark-urilor, a optiunilor si setarilor nu mai este o problema inca din versiunea 7 a browserului Chrome.
Chrome OS va fi rapid. Tot in filmuletul de prezentare se vede clar ca viteza de pornire a sitemului de operare este de doar cateva secunde. Timpul e pretios si de aceea Google vrea sa faca Chrome OS foarte rapid. In medie, timpul de pornire va fi sub 7 secunde.
Chrome OS a ramas tot simplu. Arata aproape la fel cum l-am vazut si prima data si are toate functionalitatile unui sistem de operare. E simplu de folosit pentru ca arata ca un browser. Pana la urma, e chiar un browser. Unul care booteaza. 🙂
Google Cloud Print. Este o facilitate extrem de interesanta si utila. Permite partajarea imprimantei cu alte calculatoare. Nu ai nevoie de drivere, pentru ca sunt stocate online, si nici sa faci setari complicate. Optiunea va fi disponibila in Chrome 9 si in Chrome OS. Exista chiar si o pagina dedicata acestei functii. Daca ai mai multe calculatoare e suficient sa mergi de la unul la celalalt si sa activezi optiunea si vei putea printa folosind imprimanta partajata.
Chrome OS va fi sigur. Pentru ca Google are grija sa cripteze tot, pana si fisierele stocate local. Mai mult, netbook-ul Chrome OS va avea si verficare hardware a securitatii. In momentul pornirii un chip specializat va verifica integritatea sistemului de operare si a fisierelor criptate din folderul utilizatorului pentru a vedea daca acestea nu au fost compromise.
Chrome OS netbook. Se numeste CR-48 si are un ecran cu diagonala de 12.1 si o tastatura full-size. Are integrat Wi-Fi b/g/n si 3G. Nu are hard-disk intern dar pot fi conectate unitate de stocare externe prin USB. Porneste in 10 secunde si iese din sleep instant. Sub capota se afla un procesor Intel Atom. Bateria promite pana la 8 ore de functionare si pana la 8 zile de stand-by. Laptopul poate fi testat gratuit, evident in numar limitat, de catre oricine din America. Se poate aplica aici. Vor aparea, probabil, cat de curand review-uri pe internet.
Chrome OS vine la jumatatea lui 2011. Primele laptop-uri ce vor avea la baza sistemul de operare de la Google vor fi Acer si Samsung. Mai tarziu si alte firme producatoare de hardware vor scoate astfel de dispozitive.
Mai jos aveti partea de prezentarea a lui Chrome OS din cadrul evenimentului Chrome ce a avut loc in 7 Decembrie, filmarea intregului eveniment este aici:
un utilizator adevarat nu va vrea niciodata sa fie limitat de partea software si sa nu poata face ce vrea cu al lui pc
windowsul e cu ani lumina inaintea lui Chrome OS
„There are no caps-lock keys. We are optimistic it’ll improve the quality of comments all over the web.” ;))
Prea mult online. Fara conectivitate e terminat complet 🙁
Abia astept sa ajunga si la noi in Romania si daca va fi cat de cat ieftin sigur imi iau un laptop cu Chrome OS.
Nu chiar Vivio. Urmareste filmuletul. Functioneaza si offline. 🙂
Ei… cu Google OS asta , adio intimitate , iar cei care prevedeau ca Google este un monstru in devenire in genul Matrix , atoatestiitor si omniprezent !!!
Tind sa aiba dreptate !!!
@Sorin: Adio intimitate ? Ce legatura are intimitatea cu prezentul OS ?
@Vasi: „windowsul e cu ani lumina inaintea lui Chrome OS” Ai ajuns la concluzia asta in urma faptului ca Chrome OS se bazeaza pe cloud-computing ? Interesanta deductie… numai ca nu inteleg logica…
Si… cu ce e utilizatorul limitat de partea de software ? Cum nu poate sa faca ce vrea cu calculatorul personal ?
ideea e simpla 🙂 … cu windows poti face tot ce se poate face si cu chrome os…. diferenta este ca in windows poti face cu 95% mai multe decat in chrome os (jocuri/f multe software)
2 – chrome este bazat pe linux 😛
3 – in momentul de fata cred ca un sistem de operare mobil este mai avansat decat acest chrome os
Momentan da, probabil ca poti face cu 95% mai multe lucruri pe Windows. Pentru ca n-au sosit inca aplicatiile extensive pe cloud-computing. Cel putin nu toate. Iar jocurile nu fac restul de 50% sau cat ti-a dat tie calculul. Daca stam sa ne gandim mai bine, pentru un utilizator casual, care nu are nevoie nici de aplicatii mancatoare de resurse, cat nici jocuri, Chrome iese castigator la utilitate.
Singurul impediment pe care-l vad este momentan portarea aplicatiilor respective pe cloud. Apoi Windowsul va fi detronat. In rest, pentru viata de zi cu zi, este mai comod Chrome.
Chrome e pe linux. Asa si ? Nu inteleg ce e cu argumentul asta.
Sistemul de operare mobil e mai avansat decat Chrome ? Din nou, pe baza a ce argumente sustii ideea asta ? Ti se pare ca orice OS mobil are core-ul embedded in hardware ? Mai gandeste-te…
Oameni buni sa luam exemple concrete.
Un utilizator de soft cad si 3d va folosi windows cel putin inca 10 ani de acum inainte.de ex 3dmax + scripturi + pluginuri
ce alternativa ar putea oferi google chrome? o licenta full de 3dmax si vray de ex pt 1000 utilizatori sau cum? ca nu vad de unde ar veni profitul pentru autodesk in cazul asta.
un lucru e clar: se pune superficial problema..pt ca toate softurile profesionale din windows sa treaca pe chrome va mai dura ai de zile.google chrome are alta filozofie in spate – se adreseaza celor mai putin pretentiosi..userului care nu doreste sa utilizeze un computer decat ocazional fara sa fie nevoit sa invete prea multe lucruri – de aici rezulta o piata de desfacere pentru chrome os mult mai mare fata de windows..se vrea o varianta de android pentru mini laptopuri, laptopuri sau chiar desktop…
sau poate ca in viitor oricine isi va permite o licenta de soft profesional sheruita la 1000 useri? nu se stie dar e posibil..
o sa fac o mica analogie 😛
Cand iti cumperi un telefon cum il alegi ? Vrei unul cu OS performant sau unul cu sistem proriu care e foarte limitat in aplicatii (desi tel cu OS nu o sa il folosesti niciodata la capacitatea lui maxima de utilizabilitate) ?
sper ca ai inteles unde am vrut sa bat 😛 … si nu subestima jocurile niciodata 😉 si datorita lor s-a ajuns asa de repede la hardware atat de puternice
Chrome e pe linux am zis 😉 nu uita ca linux exista pe piata de foarte multi ani, desi este gratuit si in ultimii 3 ani a „explodat” din punct de vedere al usurintei de utilizare el inca detine intre 1 si 5 % din piata (foarte foarte putin)http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
acel „core embedded” are avantaje si dezavantaje -cel mai mare avantaj este ca mareste foarte mult viteza, dezavantajul este ca (din nou) limiteaza optiunile utilizatorului (nu stiu sigur daca pe un laptop cu Chrome o sa poti pune un alt OS daca doresti )
Sunt convins ca acest Chrome OS o sa fie un produs bun, dar nu trebuie laudat/apreciat mai mult decat merita.
@Darius Modul offline e destul de limitat. Capacitatea de stocare a documentelor intern e infima. Exclud folosirea unui stick UBS, mi se pare de neam prost ca nu au putut introduce o memorie flash de 16GB.
Cel putin din prezentare ce se intelegea e cat de capabil e sa foloseasca wi-fi, 3G si alte posibilitati de accesare a internetului. Intr-o zona fara conectivitate e cam neplacut sa ai un asemenea laptop.
Modalitatea e prea mult bazata pe conectivitate wireless. In RO, parca mi se pare peste posibilitatile actuale de conectivitate. A, si nu vreau sa aflu cat ma costa daca as fi in roaming.
Multe inovatii sunt privite cu scepticism la inceput, dar ulterior se dovedesc un succes. Cred ca ChromeOs va da tonul tehnologiei de miine. Batrinul windows necesita reforme.
@gigel: Inca 10 ani de acum incolo ? De unde stii ca nu se vor porta aplicatiile respective pe cloud intr.o perioada mai restransa ? De unde stii ca nu se afla deja ? Ai verificat ? Asa va place sa va pronuntati asupra unor perioade de genul xx ani cand nici macar nu s.a lansat produsul pe piata.
Ce alternativa sa ofere Google ? Aceeasi aplicatie pe un server web-based, cu corespondent in OS. Nu prea inteleg intrebarea…
Filozofia nu este un OS pentru utilizatori mai putin pretentiosi. Pentru ca nu toata lumea are nevoie de cad si editare. Majoritatea utilizatorilor folosesc 90% din ce ofera Chrome. De aceea daca va prinde bine, va avea un impact enorm si, implicit, pana si acele aplicatii extensive vor fi portate.
@ValsiS: Foarte prost aleasa analogia. Compari Windows.ul cu un OS performant care poate fi schimbat si Chrome cu unul limitat. Wrong. Faptul ca Chrome e embedded si nu are inca multe aplicatii asta nu inseamna ca nu e performant.
Nu datorita jocurilor a avansat tehnologia atat de mult. Ci datorita necesitatilor cercetarii, armatei, etc. Deci nu ridica in slavi jocurile cand nu e cazul.
Ok, detine Linuxul putin din piata. Si ? Care e ideea ? Avantajul la embedded era securitatea si rapiditatea. Dezavantajul este, intr.adevar, faptul ca nu poti schimba OS.ul. Dar cat % din cei care cumpara notebook-uri schimba OS.ul. Nu multi.
@Vivio: Complet de acord.
gresesti si aici 😛 …. ai vazut documentare vechi :)…. datorita armatei au aparut hardware asa de performante … dar datorita jocurilor au avansat atat de repede … mai ales placile video
ce sa mai discutam atat pe acest subiect 🙂 ideea e simpla …
windows poate face 100% din ce poate face un Chrome OS, dar Chrome OS nu poate face decat 5% din ce poate face un Windows 7 si sub 2% din ce va putea face un Windows 8 ….
gata am zis tot, acum poate ma credeti ruda cu Nostradamus, dar asta e parerea mea
Tu crezi ca toata tehnologia existenta pe planeta asta consta in hardware-ul pe care il primesti tu acasa, livrat de la magazinul din colt ? Inseamna ca am pierdut 20 de minute degeaba din viata scriind pe o tastatura de smartphone, incercand sa te fac sa intelegi ceva destul de simplu.
Acuma, in clipa asta, se construieste un hardware nou care abia peste ani buni va ajunge la tine in manutza, de la magazinul din colt. Tu crezi ca primesti intotdeauna ce e mai bun existent in lume la ora actuala ? Pfaa…
Cum poti sa sustii o asemenea aberatie, cum ca hardware performant a aparut datorita armatei, dar a avansat datorita jocului pe calculator ? E absolut ilogic. Te contrazici singur.
Adica… a aparut pentru ca avea nevoie armata… apoi ei n-au mai avut nevoie de ceva mai performant, dar in schimb aveau nevoie jocurile pe calculator ? Pwhahahahhaha. Epic. Oricum, exemplul cu armata era pe locul 2. In mare parte, cercetarea e pe primul loc. Iar daca spui ca jocurile video au avut si inca mai au nevoie de mai multa de performanta decat cercetarea, atunci clar nu mai am ce sa mai zic, imi bat gura degeaba (mana de fapt).
Si ca sa incheiam. CORECTARE: nu Windows-ul face xx % sau alt OS face yy %. Aplicatiile existente pe acea platforma si necesare unor oameni, ACELEA construiesc respectivul procentaj.
Deci atentie MARE la comparatii. Fii foarte atent cand sustii o idee; tu zici ca ideea e simpla, dar de fapt nu stai sa analizezi fiecare detaliu si perspectiva a problemei. Te arunci cu capul in argumentari fara sens si fara baze credibile, in urma carora evident ca nu iti poti sustine punctul de vedere la fel de bine ca atunci cand aduci exemple si fapte concrete, logice. Sper ca acuma ai inteles. Daca nu, sincer… nici nu stiu de ce mai incerc asta.
Andrei, mai ia o pauza, sa nu obosesti. Ok, ai si tu partea ta de dreptate, dar si omu asta zice bine si sunt convins nu din auzite.Dezvoltarea hardware din pc-urile noastre sunt intr-adevar opera „cercetatorilor”, insa doar la baza, restul vine din rezultatul implementarilor anumitor softuri inclusiv jocuri in sistemele de azi. Ce spui tu cu armata e adevarat doar partial, pentru ca, cu putin noroc vei avea parte de tehnologia armatei de acum peste vreo 30 de ani! Peace!
Ai senzatia ca tu le stii pe toate, stai linistit ca nu e ca tine.
Ai zis asa “Cum poti sa sustii o asemenea aberatie, cum ca hardware performant a aparut datorita armatei, dar a avansat datorita jocului pe calculator ? E absolut ilogic. Te contrazici singur”
Simt nevoia sa fac analogia cu telefoanele mobile pentru ca vreau sa inteleaga tot “poporul”.
Prima data aceste “telefoane” (erau mai mult statii de emisie – receptie) au fost facute special pentru armata .
Prin 1980 au inceput sa prinda la public si sa se dezvolte mult mai repede decat o facusera inainte, deja armata nu mai avea nici o legatura cu acele imbunatatiri. Cel mai bun exemplu este cu aceste telefoane inteligente (smartphone) care au explodat in anul 2006 si de pe care tu aseara ai scris acel post (destul de ridicol).
Telefoanele mobile probabil au fost facute pentru armata la inceput, dar nevoia utilizatorului de rand si concurenta intre firme le-au facut sa avanseze asa de repede, sau vrei sa ma contrazici si aici ?
La fel si cu hardwarele 😛 am scris acolo clar “Si datorita jocurilor, componentele hardware au avansat asa de repede” (cel mai mult ma refeream la placile video).
Si da, ai dreptate, in primul rand e cercetarea, dar ce ar fi cercetarea fara banii firmelor care o sponsorizeaza pentru a avea cele mai bune produse.
Cererea defineste oferta 😛 sa nu uiti asta.
Andrei..se vede ca nu prea stai la calculator..
deci..Microsoft este un gigant pe piata sistemelor de operare..tu ce vrei sa imi spui ..ca in 2 ani o sa te vezi lucrand pe cloud computing..o sa stai la un netbook si o sa faci randari animatii editare video etc..vise.banuiesc ca stii ce e aia cloud computing si nu ai dat copy si paste de pe google.
Cloud computing va avea o utilizare mai ales pentru mediul buisnes – ma refer la puterea de calul a unor servere utilizate pentru efectuarea unor calcule complexe. Sa iti dau un exemplu..Renderfarms – sunt servere cu softuri de grafica preinstalate – gen 3dmax – genereaza imagini si animatii de 100 ori mai rapid decat ai putea sa le faci home pe un corei7 – serviciul asta exista si l-am folosit de cateva ori contra cost. Chrome os este departe de un sistem de operare avansat..doar nu crezi ca Chrome OS se va bate de la egal la egal cu Windows 8 Daca crezi asta inseamana ca mai ai de invatat multe.Nu am spus ca Chrome OS nu poate avansa..dar eu cred ca va fi inlocuit de Android OS sau ceva mai bun care sa poata spera in viitor sa se lupte de la egal la egal cu windows sau Linux etc . Google e deocamdata un gigant pe piata browserelor si a OS mobile dar mai are mult de munca pana sa scoata ceva similar windows – 5 ani zic ca e putin ca sa se poata bate de la egal la egal cu Windows.
PS: Nu uita ca si windowsul va ajunge departe in 5 ani…