AMD ne-a prezentat indelung asteptata tehnologie Fusion de integrare in mod nativ a GPU-ului in CPU la sfarsitul anului trecut, prin intermediul platformei Brazos. Insa aceasta era destinata platformelor ultramobile, ca netbook-uri sau tablet PC-uri, si punea accentul pe consumul electric redus, nu pe performanta. Mai ales avand in vedere concurenta slaba a procesoarelor Atom de la Intel.
Acum insa primim ceva mai interesant: procesoarele Llano in varianta lor mobila, pentru laptop-uri si notebook-uri. Si acum avem parte de performanta ridicata, si de o concurenta acerba din partea CPU-urilor Sandy Bridge mobile. Iar aceste procesoare marcheaza trei premiere pentru AMD: sunt primele CPU-uri cu peste 1 miliard de tranzistori, primele realizate in procesul tehnologic de 32 nm SOI, si reprezinta primele GPU-uri fabricate la GlobalFoundries.
Si pentru inceput va exista o singura varianta de Llano, ce inglobeaza 1.45 miliarde de tranzistori, si are o suprafata de 228 mm2. Aceste chip-uri au la interior 4 nuclee CPU, de generatie K10.5, cu cate 1 MB memorie cache L2 fiecare, controller de memorie DDR3 dual channel, northbridge, GPU cu 400 Stream Processors, UVD3 si 24 benzi PCI-E.
Din aceasta va deriva si o versiune mai accesibila, dual core, cu 240 Stream Processors. Initial vor fi folosite modelele incomplet functionale, dupa care AMD va realiza si chip-uri mai mici, de 758 milioane de tranzistori. Sa vorbim intai putin despre componenta CPU, punctul slab al lui Llano.
Noile nuclee au fost putin ameliorate, oferind in medie cu 6% mai multa performanta decat un Phenom II la aceeasi frecventa. Insa datorita tehnologiei TurboCore aceste marje mai cresc putin, pana la un maxim de 14% in situatii speciale. Augmentarea frecventei se face in functie de necesarul computational, fara a depasi un maxim impus. Iar GPU-ul nu beneficiaza de acest auto overclocking.
Procesorul este conectat la chipset (single chip) prin intermediul a patru benzi PCI-E. Si vor fi disponibile doua astfel de chipset-uri, A70M si A60M, priumul oferind utilizatorilor pana la patru port-uri USB 3.0. Si ambele au SATA 600.
GPU-ul, derivat de Redwood (folosit in Radeon HD 5670), se numeste Sumo, si este compatibil DirectX 11, OpenGL 4.1 si OpenCL 1.1. AMD a renuntat la tehnologia SidePort de a dedica memorie GDDR IGP-ului, acesta avand acum la dispozitie in mod exclusiv memoria RAM a sistemului: DDR3 pe 128 bits, la 1600 MHz. Dar aceasta latime de banda este impartita de GPU si CPU. Totusi Llano stie sa prioritizeze, si ofera intaietate GPU-ului, cu o putere de procesare superioara.
Si vedem o revenire a tehnologiei Hybrid Crossfire, acum denumita Dual Graphics, ce pune in paralel IGP-ul cu o placa video Radeon. Si acum au fost lansate opt procesoare Llano mobile, cinci quad-uri si trei dual core-uri.
Performanta acestor Llano-uri nu este deloc surprinzatoare. Ne asteptam ca Sandy Bridge sa fie peste in materie de CPU. Macar Llano se lupta mai strans cu oferta veche a celor de la Intel, Arrandale, si chiar castiga infruntarea. Totusi consumul electric a fost mult redus si eficientizat fata de generatia anterioara de procesoare mobile de la AMD. Iar IGP-ul straluceste cu adevarat. Dar teste complete puteti citi aici.
Iar pretul nu va fi prea mare, aceste procesoare urmand sa se regaseasca in laptop-uri accesibile.
are cineva…(alex) idee cand apare laptopuri cu aceste procesoare, vreau sa iau un laptop in max 30 de zile si as vrea sa prind noua generatie AMD