Nokia N8 a fost unul dintre cele mai de succes smartphone-uri de la Nokia ale ultimilor ani, in ciuda sistemului de operare Symbian. Deci am fost foarte interesati sa vedem ce succesor va avea acest model, programat inaintea avalansei de terminale WinMo7. Acesta a sosit, si se numeste simplu N9. Si frapeaza prin lipsa de butoane frontale.
Cu el Nokia a renuntat se pare complet la Symbian in segmentul high end, si a ales in loc sistemul de operare MeeGo 1.2 (Harmattan). Care a impresionat placut in prima instanta. Display-ul incorporat este un touch screen capacitiv AMOLED de 3.9″ (9.9 cm), cu 16M culori si o rezolutie de 854*480 pixeli, si este protejat de sticla ultrarezistenta Gorilla.
La interior avem o platforma Texas Instruments OMAP 3630, compusa dintr-un procesor ARM Cortex A8 la 1 GHz, 1 GB de RAM si GPU PowerVR SGX530. Memoria interna este fie de 16 GB fie de 64 GB. Si din pacate nu avem nici un slot de card. Conectivitatea se rezuma la GSM quad band, HSDPA penta band, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 2.1, NFC, microUSB, TV-out si jack audio de 3.5 mm.
Telefonul poate folosi doar microSIM-uri, si poate functiona si ca media player sau GPS. Nu are radio, dar beneficiaza de certificare Dolby Digital a sunetului. Iar camera principala de 8 MP are lentile Carl Zeiss, autofocus, dual LED flash, recunoaste fetele si stie sa filmeze la 720p, si este ajutata de o camera secundara de 0.3 MP.
Nokia N9 masoara 117*61*12.1 mm si cantareste 135 de grame. Si vine echipat cu o baterie Li-Ion de 1450 mAh, suficienta pentru 11 ore de vorbit sau aproape 19 zile de stand-by. Acest smartphone va fi disponibil pe albastru, rosu si negru, incepand cu 9 septembrie 2011, la un pret de aproximativ 475 €.
Un telefon interesant, păcat că platforma Meego se va termina cu el.
Procesor de 1GHz? Cei de la Nokia realizeaza ca anul acesta toti producatorii au lansat telefoane cu procesoare de 1,5 sau dual core de 1GHz. In orice caz atata timp cat sistemul lor de operare nu se bucura de sprijinul dezvoltatorilor de aplicatii telefonul este inutil.
Pun pariu ca 90% din cei care cumpara telefon high-end, nici macar nu-i folosesc toate functiile. Ce sa mai zic de 1.5 dual core.
Poate că MeeGo nu e așa înfometat de resurse precum Android/WinMo. Autonomia pare ceva mia bună și spre să prindă acest trend.
Arata naspa…
Daca Intel nu renunta la Mee Go eu cred ca avem ceva interesant de butonat la viitoarele modele. Asa ca putem incepe cu N9 sa vedem ce poate
Sunt posesorul unui telefon Nokia N8 si pot sa spun ca sunt foarte multumit de el.Pozele ies foarte clar, rapiditate a touchscreenului, meniu frumusel.Mi-a placut inca de la inceput deoarece este un telefon `compact`.Astept cu nerabdare aparitia lui N9.
Marius, maiine daca esti interesat de N9 iti pot da detalii, sper sa intru in posesia unui n9.)
Asa cum am promis revin cu primele impresii la cald despre Nokia N9, cred ca cel mai complet smartphone pe care finlandezii de la Nokia l-au construit.
Plusuri:
– experienta de utilizare (user experience) foarte placuta, naturala
– foarte placut dpdv design industrial (device in general, combinatie intre device si ecran), design de interfata si trazitii, folosirea miscarilor naturale pt inchiderea aplicatiilor (swipe-ul e beton !! :-))))
– foarte stabil, rapid (timp f. scazut intre selectie optiune vs actiune dispozitiv). Interesant a fost sa vad, de exemplu, felul in care video-urile inca mai play-eaza, desi sunt swipe-uite catre un ecran de tranzitie.
– placut de vazut integrarea aplicatiei de tethering (transformare telefon in hotspot)
– ecran de calitate f. buna,
– foarte intuitiva separarea utilitatii in 3 ecrane (notificari- panel de aplicatii deschise- toate aplicatiile)
– constructie carcasa dintro singura bucata, fara niciun capac sau imbinare, ptr cei care admira formele si liniile perfecte.)
Asa cum am promis am revenit pe langa impresiile de mai sus, si cu imagini cu Nokia N9 „la treaba”
vezi aici
http://www.youtube.com/watch?v=s95UQ4loHTc
sper sa va placa ce vedeti