Atunci cand facem poze in vacante, calatorii sau la petreceri cea mai mare teama e ca acestea vor iesi neclare. Adobe s-a gandit, in sfarsit, si la asta si, desi ideea pare desprinsa din filmele de la Hollywood, a dezvoltat o extensie capabila sa faca pozele clare.
Noua facilitate, care va fi integrata intr-o versiune ulterioara de Photoshop, nu stim care, a fost prezentata la conferinta Adobe MAX 2011. Cu doar doua clickuri se ajunge de la o imagine blurata la una clara. In primul pas se analizeaza cum imaginea a fost miscata si in al doilea se repara. Demonstratia mai jos:
o realizare monumentala din partea celor de la Adobe. Suntem cu un pas mai aproape de CSI… ma gandesc daca o sa fie valabila si in After Effects, pt filme…
Ce tare! Sa vedem si noi acasa asha ceva.
In cazul filmelor blurul cauzat de miscarile camerei are un anumit rol si e legat de conceptul de „shutter angle”.
Aplicatia interesanta a acestei tehnologii o vad in cazul stabilizarii materialului video. Oricine a lucrat mai intens la stabilizare prin mijloace software a observat ca stabilizarea poate introduce artefacte de tip blur pe secventele care sunt filmate cu timp de expunere mare. Cred ca algoritmul de la Adobe poate rezolva problema asta, dar deja discutam de aplicatii foarte complexe.
De fapt, nu e o realizare chiar atât de mare – ci, dimpotrivă, se folosește de o tehnologie existentă de ceva timp (research-ul există și este documentat online). Motivul este unul foarte simplu: la fiecare imagine, acele „predefined settings” pe care prezentatorul le încarcă, sunt mereu altele pentru fiecare din cele trei imagini – și aici este de fapt problema, analiza imaginii presupune mecanisme de analiză a mișcării care trebuie particularizate pentru fiecare tip de imagine. Ori în situațiile date, ei știau cum arată imaginea de la bun început – pentru că au analizat-o când au pregătit prezentarea. Problema cea mare rămâne automatizarea mecanismului de analiză, adică, practic, construirea unui algoritm care să construiască acele „predefined settings” despre care prezentatorul vorbea în mod automat – altfel spus, inteligență artificială, adică (în cele mai multe cazuri) modele stohastice, care oferă rezultate variabile.