GlobalFoundries are ceva probleme la productia noilor procesoare cu arhitectura Bulldozer, Zambezi. Si AMD nu a reusit sa atinga frecventele tintite initial, si implicit nici performantele dorite. Si astfel FX-8150, cel mai rapid model, nu reuseste sa depaseasca Sandy Bridge-ul Core i5 2500K.
Totul pentru ca vorbim despre un proces tehnologic nou, de 32 nm. Si nici Llano nu are randament prea bun, fiind realizat in aceleasi conditii. Din aceste motive se zvoneste ca AMD si-ar dori extinderea colaborarii cu TSMC. TSMC momentan se ocupa de producerea CPU-urilor din cadrul platformei Fusion – Brazos, intr-un proces tehnologic de 40 nm.
Dar TSMC a trecut peste pragul de 32 nm, ajungand direct la 28 nm. Si cum nu prea este posibil sa se apuce acestia de 32 nm, cel mai posibil este ca urmasii procesoarelor Llano, Trinity, ce inglobeaza nuclee CPU Piledriver (Bulldozer la generatia a doua), sa ajunga la TSMC pe 28 nm.
O astfel de masura ar fi o lovitura puternica pentru GlobalFoundries, care la desprindere din AMD isi dorea sa preia productia a cat mai multi proiectanti de microchip-uri, primul fiind tintit ATI (pe atunci deja parte din AMD). Dar in loc sa vedem asta, chiar AMD isi retrage comenzile. Si intr-o astfel de situatie, cine ar mai avea grija in GlobalFoundries?…
poate cineva sa explice care e toata povestea cu AMD, ATI, global foundries ?
tot ce stiu e ca in urma cu ceva ani AMD a achizitionat ATI. restul e o mare nebuloasa
Cand AMD o ducea bine (era Athlon 64), a achizitionat (la suprapret) ATI. Dupa care, AMD a inceput sa aiba probleme financiare (era Core 2). Si ca sa faca rost de bani, a vandut o parte din capacitatea de productie la o companie de investitii araba (ATIC, fara legatura cu ATI). Si asa s-a nascut GlobalFoundries – productia, detinuta majoritar de ATIC, si minorita de AMD si alti investitori (ca intre timp a absorbit si Chartered Semiconductor).
mersi mult pt lamuriri