Momentan AMD nu o duce prea bine, in special din cauza diviziei de procesoare. Placile video ce-i mai ajuta. Iar AMD stie asta, si si-a pus mari sperante in aceste GPU-uri, fie ele integrate in procesoare, fie singure pe placi dedicate. Astfel aflam acum planurile lor in domeniu pentru 2013, an dominat de un proces tehnologic de 28 nm.
Si sunt semne ca marea parte a productiei va avea loc la GlobalFoundries. Iar lucrurile stau cam asa. La capitolul placilor video, noua familie Sea Islands va ocupa atentia noastra. Aceasta va beneficia de o arhitectura probabil doar evolutionara, derivata din GCN (Graphics Core Next), cu mult accent insa pe HSA (Heterogeneous System Architecture), trend omniprezent la AMD in anul viitor.
In 2013 Trinity va fi inlocuit de Kaveri, ce va integra nuclee CPU noi, Steamroller, si GPU de generatie GCN. Kabini ii va urma lui Brazos, si va beneficia de nuclee CPU Jaguar, iar recent introdusul Hondo va evolua in Temash, propulsat la nivel de CPU de aceleasi Jaguar-uri, insa mult mai economice. Acestea doua din urma vor fi solutii SoC (System on a Chip), iar GPU-ul lor va fi probabil tot un GCN.
Si asta ca au cumparat Ati, altfel, dc ramaneau la proc, erau faliti acum. E dureros pt consumator faptul starii jalnice in care se afla Amd, insa Intel a stiut mai bine cum sa-si dezvolte produsele (ce poti sa mai zici cand 4 nuclee de la Intel bat la performanta 6 ori chiar 8 nuclee!).
Ps – am proc Amd pe desktop acum si anterior numai de la aceasta firma am detinut aceasta componenta, fiind dedicat acesteia, iar pe Gpu, dupa 2 placi Ati(Amd ulterior) am trecut la concurenta. Nu pot sa nu observ ca Intel a zdrobit concurenta pe partea de procesor desktop. Asta e viata! Managementul defectuos a dus o companie infloritoare si cu perspective in pragul falimentului. 🙁
@ Lucian-Cosmin Manoloiu
Vezi ca nu-i chiar asa, ATi se ducea in jos, daca nu era AMD, ATi nu mai traia mult.
Da, bine, s-au ajutat unul pe altul, daca vrei sa crezi asta, in realitate insa, AMD a zdrobit concurenta si s-a ajutat pe el sa isi faca un nume in lumea GPU-urile (cumparand ATi)
„2 pasari cu 1 piatra”
ATi avea probleme, driverele lor erau la pamant, si nici cu bani nu mai stateau bine in ultima vreme (~2005+)
Dar la partea GPU stateau destul de bine, doar ca erau foarte scumpi, si te duceai de multe ori la nVidia. (vezi ATi X850)
ATi a disparut de foarte mult timp de pe piata, multi cred ca placiile 2000,3000, 4000 etc erau facute de ATi, doar pentru ca scria ATi pe ele, si nu AMD (ca la seria 5000+)
In realitate insa, AMD a fost ‘in spatele’ business-ului lor de la seria 1000.
In zilele noastre, nu mai este nimic ATi, tot este AMD.
Nici macar numele 🙂
@Silver:
Asta se stie de mult,dar inca mai exista inapoiati care te intreaba: „Care e mai bun,ATI sau GeForce”…lol,GeForce.
@Alexandru:
„HSA (Heterogeneous System Architecture), trent omniprezent la AMD in anul viitor.”
*trend
Daca raman la 28nm,astept cu nerabdare ce va aduce nVidia in GTX 770(sper sa fie un sinle-GPU,la fel ca si actualele GTX670 si GTX680).
Multumesc GHz, s-a corectat!
Asa e Silver, insa eu doream sa aduc in discutie situatia lui Amd, nu a Ati.ului, astfel ca, fara experienta Ati.ului, dc Amd decidea sa faca singura Gpu.uri, nu.i iesea, cred, mai nimic. De asta am spus ca fara partea de Gpu.uri Amd era falita. Intel.ul a scos procesoare high-end mult superioare celor ale Amd.ului, acesta din urma reusind sa stea ceva mai bine la cele midle sau low.
E rau pt noi consumatorii ca Intel s.a impus atat de categoric pe partea de Cpu.uri, intrucat, in lipsa concurentei, preturile si dezvoltarea vor fi la cheremul Intel.ului.
Macar pe partea de Gpu.uri avem parte de concurenta reala in beneficiul nostru.
Pt Amd vad o sansa pe partea de proc pt mobile, intrucat pe partea de desktop lupta e deja pierduta.
AMD plateste pretul, sper ca nu prea mare, unei arhitecturi revolutionare, APU mai exact, cea capabila de HSA.
Cum calculele cu virgula mobila pot fi prelucrate mult mai rapid de catre procesoarele shader din placile video integrate si specializate in genul asta de calcule, arhitectura corespunzatoare integrarii functionale CPU/GPU e prevazuta sa aiba mai putine unitati de calcul cu virgula mobila in CPU decat numarul unitatilor de calcul cu numere intregi. Iata explicatia felului in care se prezinta modulele Bulldozer > Piledriver > Steamroller pe viitor.
Binenteles, cat timp inca HSA e la inceputuri si aplicatiile corespunzatore sunt inca putine, cat timp Bulldozerului ii lipseste placa video integrata, cat timp o buna parte din numarul de tranzistori ai APU-ului e alocat pt GPU, performantele pure CPU vor fi mai slabe decat in cazul arhitecturii mai clasice prezente la procesoarele Intel.
Dar viitorul e al HSA, parerea mea…
Diferența intre Intel si AMD la nivel de resurse este imensa numai daca te uiti la numarul de angajati si cifra de afaceri.
Una este sa ai o echipa cu 300 de designeri alocati pe un design si alta sa ai vreo 50, sa ne amintim ce a fost la proiectarea Core.
La celasi raport se afla MIPS si ARM, MIPS fiind aproape de extincție acum putin timp.
@shiramoo:
Nu pune ARM in aceeasi „oala” cu AMD!
Clar management defectuos! AMD a cumparat ATI, pentru a-si realiza viziunea Fusion – HSA. Ceea ce era mai mult o dorinta proprie. Insa nu au simtit deloc industria, nu cum a facut-o Intel. De exemplu, dupa ce au luat ATI, i-au vandut divizia de GPU-uri ultramobile (de telefoane). Ca nu avea cine stie ce profit, si nici viitor. Si asa Qualcomm s-a ales cu Adreno (Radeon anagramat).
Tot AMD si-a mai vandut si divizia de memorie flash. Fix inainte sa explodeze industria, sa apara SSD-urile, sa aiba mult de castigat… Good job!
@Alexandru:
Per total,deducem din acestea ca ei nu au analistiti economici buni,pentru a le stabiliza locul in industria IT&C.
Intel nu este BUN ca PRET pentru Romania !