Cand mi-am cumparat sistemul am vrut si un router mai bun care sa indeplineasca trei conditii: USB cu posibilitate de conectare HDD, porturi gigabit si semnal bun. In acelasi timp, n-am vrut sa fie foarte scump asa ca am studiat piata in jurul sumei de 200 RON, dupa cateva review-uri rasfoite am dat de TP-Link TL-WR1043ND.
Routerul este de vrei doi ani de zile si este in topul preferintelor clientilor celor de la TP-Link. Are 300 Mbps pe wireless, cu trei antene, si 1 Gigabit pe fir, plus un port USB 2.0 pentru sharing de informatie, exact ce-mi doream.
Usurinta in configurare
Ce-mi place la routerul asta e ca nu trebuie sa-i tastezi IP-ul pentru a-i accesa interfata, poti sa o faci si prin adresa tplinklogin.net. In sfarsit cineva care s-a gandit si la asta.
Interfata e decenta, cel putin pentru un user mai experimentat, dar cred ca si un incepator s-ar descurca, mai ales cu wizard-ul la inceput. Are pana si parental control, pentru restrictionarea accesului la anumite siteuri pe anumite calculatoare.
USB si viteze
USB. Eu l-am luat pentru viteza si port USB. Stiam ca nu o sa prinda viteze prea mari la scriere pe portul USB, asa si este, media e de 2 MB/s la scriere pe HDD-ul conectat la router. De pe calculatorul conectat prin cablu la router, conexiune gigabit, citirea se face cu pana la 7 MB/s, de pe wireless, 150 Mbps, se face cu 3-4 MB/s. La USB poti conecta orice unitate de stocare (HDD, stick, aparat foto) sau o imprimanta.
Viteze si download. Daca e sa vorbim de viteze de acces la internet si download atunci avem asa: am descarcat cu 85 Mbps prin cablu si cu 50-60 Mbps prin wireless. Routerul duce binisor. Am observat insa un lucru, daca iei ceva de pe HDD-ul conectat si vrei sa accesezi si interfata lui nu prea merge, insa nu afecteaza si accesul la internet.
Semnal. Stam intr-un apartament cu doua camere, la etajul 5, routerul e in mijloc, in living, semnalul e maxim peste tot in casa. Merge pana pe la etajul 3, pe casa scarii. Cu alte cuvinte, trece bine semnalul prin pereti, betoane si caramizi.
Disponibilitate, pret si concluzii
Nu prea sunt multe de zis, e un router ca oricare altul, daca vreti sa aflati mai multe puteti sa o faceti de pe pagina oficiala. Costa 220 RON si este disponibil la eMAG. E un router bun care face, dupa parerea mea, toti banii. Nu s-a blocat niciodata si n-am avut probleme cu el in trei luni de zile. La categoria asta de pret mai sunt cateva alternative, insa nu foarte multe.
Pentru ce iti trebuie router gigabit? Nu cred ca are vreo aplicabilitate. Doar eventual in retea intre doua calculatoare cu placi de retea gigabit si cu ssd-uri in ele…
Sau sa nu iti limiteze internetul dela upc care e de 150 mb
si ii mai usor sa ti minte tplinklogin.net decat sa verifica gateway-u calc pe care esti conectat? si daca tot ne-ai evidentiat viteza de trasnfer pe USB in MB/s continua sa faci la fel si la rata de transfer pe portul WAN ca asa bagi in ceata multa lumea care poate nu-i asa informata.
Ca idee probleme care le intampini pt lipsa semnalului se datoreaza in mare parte metalelor din pereti si apoi din cauza distantei cat mai mare dintre router si utilizatorul wireless. Si din pacate ai demonstrat ca deja routerul nu face fata la cerinte prin simpla imposibilitate de neaccesare a HDD-ului in momente de uzura excesiva a bandei de internet, poate nu poti accesa deloc interfata routereului in momentele acelea ca doar nu ar fi primul.
pe scurt spus este un router ieftin care ofera optiuni la care nu face fata dar macar le ofera (asta ar fi singurul plus)
si tehnologia N de transfer pe wireless nu mai se transmite pe 1 antena la un router serios, se merge pe ideea de MIMO(http://en.wikipedia.org/wiki/MIMO) pt ca la rate mari te transfer ai evident si multe erori si asa reduci din lag-uri si etc
PS: EMPIRE
mie chiar mi-ar conveni sa am retea gigabit pt uz personal pt ca accesez frecvent prin retea un hdd conectat la alt calc si sa fim serios cine nu-s doreste viteza de transfer mai mare
Pai n-am evidentiat viteza de download? 🙂 Atat pe cablu cat si pe Wi-Fi. Ai citit tot?
O unitate de masura nu cred ca incurca pe nimeni.
@Empire: posibil ca nu l-a luat pentru 3 luni si acum destule produse au gigabit.
@Darius: Eu il reneg. Am avut destule probleme cu acest router.
1. te chinui sa faci o conexiune la 10m, dupa ce razbate printr-un perete de beton, routerul fiind foarte aproape de perete.
2. Mari probleme cu Wi-Fi: dupa un download masiv de circa 4GB, partea de WLAN era inutilizabila pana la un reset, ultimul firmware nu a rezolvat nimic. Probabil va ajunge in service, insa sa ma lase inima:)
Am citit si eu vreo 1-2 cazuri ca al tau, izolate, unele s-au rezolvat cu update de firmware, tu esti mai ghinionist.
Eu n-am avut nici o problema cu el. Absolut nici una.
La fel si la mine.Dupa ce descarc ceva partea de wifi respinge pe oricine care vrea sa se conecteze. Si eu am ultima versiune de FW. Inainte am mers pe un Mikrotik absolut senzational nici un restart, doar cand faceam update de FW.
Am si eu exact acelasi model de router, insa am o problema cu accesul fisierelor de pe hardul conectat in router. Am un hdd extern ADATA de 320G, alimentare doar USB si nu functioneaza. Am zis ca nu are destul curent pe USB-ul de la router, asa ca i-am atasat un transformator cu voltaj suplimentar de 5V (de la un hub usb) chiar pe cablul hard diskului. Acum l-a detectat, il vede roterul dar cand il accesez de pe telefon sau PC merge f f incet. Nu pot urmari un film de exemplu de pe el fara sa sacadeze.
In schimb am conectat un hard extern de la WD de 2TB cu alimentare externa din fabrica, acesta merge perfect.
Ma intrebam ce hard as putea sa-i conectez, sau cum sa fac sa mearga cel de 320. Ideea e ca nu e comod deloc sa las ditamai hardul de 2TB in router, intrucat il accesez foarte des si merge greu prin USB.
Oare nici un hard extern nu merge fara alimentare USB?
In rest routerul merge perfect, nu se blocheaza, semnalul e foarte bun, exact cum a descris Darius.
Si eu il folosesc cu un HDD extern de 1.5 TB, n-am testat cu altceva.
Daca o sa am timp mai incerc cu unul mai mic, fara alimentare externa.
Documentati-va un pic despre dd-wrt si openWRT … sa vedeti ce poate sa faca un soft bun cu routerul asta 🙂
M-am gandit si eu sa-i pun DD-WRT dar nu-mi ofera nimic in plus, ce mi-as putea dori. In plus, nu cred ca merge NTFS-ul pe el…
Am luat si eu acest model si sunt supermultumit, iar cele descrise in articol s-au adeverit si la mine in reteaua RCS. Recomand!
si eu il am de un an si ceva , am si uitat ca exista sub birou este perfect pentru acasa semnal bun stie orice gospodina sa-l seteze
salut. am si eu acelasi router si i am schimbat softul. ma poti ajuta cu softul tau? dami add pe net sa vorbim: [email protected]
Nu prea am eu cu ce sa te ajut, firmware-ul original se gaseste la linkul de mai sus.
nu-mi place culoarea 🙂
cred ca este primul TP ink despre care se poate vorbi
probabil ca acum 5 ani ar fi fost alegerea perfecta, acuma este o alegere de buget
cine vrea insa sa vada un film 1080p transmis wireless trebuie sa se orienteze spre mai mult, macar un dual-band care insa din pacate sare de 300 RON
Am testat doar 720p, merge, 1080p nu-mi foloseste deocamdata. Dar cred ca ai dreptate, nu ar merge, poate o sa testez. 🙂
„Routerul nu este lansat de foarte multa vreme” – gresesti aici – acum vreo 2 ani si putin cand imi cautam router gigabit, acest model exista in oferta, chiar era cat pe ce sa-l iau, dar dupa ce am citit mai multe review-uri negative despre el, am ales pana la urma BUFFALO 300NH cu firmware oficial DD-WRT direct din fabrica.
„M-am gandit si eu sa-i pun DD-WRT dar nu-mi ofera nimic in plus” – iar gresesti, DD-WRT iti poate optimiza si stabiliza routerul mult mai bine decat firmware-ul original, plus ca apar update-uri periodice la cateva saptamani, nu la cateva luni cum este cazul firmware-ului standard.
Ce sa-mi stabilizeze? E stabil, merge foarte bine, imi ofera tot ce vreau. Deci, ce imi ofera DD-WRT in plus? 🙂
Mai mult, faptul ca vin updateuri dese nu e neaparat o chestie buna.
Altfel da, ai dreptate, vad ca are vreo 2 ani. Rectific, mersi.
Depinde pentru ce sunt update-urile, daca sunt pentru rezolvarea unor bug-uri, atunci intr-adevar, nu e o chestie buna, dar daca sunt update-uri dese pentru implementarea unor noi functionalitati in firmware, atunci sunt binevenite. Acum nu stiu sa-ti raspund pentru ce sunt facute majoritatea update-urilor dd-wrt. 🙂
Nu e vorba numai de stabilitate, al meu, cu firmware BUFFALO are semnal mai slab ca acoperire decat cu firmware-ul DD_WRT. La fel, cu firmware-ul BUFFALO, cam o data pe saptamana trebuia restart deoarece incepea sa dea rateuri, daca erau 2 calculatoare conectate pe el, unul pe wireless G si altul pe N, incepeaus a sughite, cu firmware-ul DD-WRT nu l-am mai restartat de cateva luni.
Acum nu zic ca DD_WRT este perfect, am avut si eu pe al meu o gramada de versiuni DD-WRT care faceau mari probleme sau aveau bug-uri, dar dupa ultimul update facut de mine pt versiunea mea de router acum cateva luni, chiar merge brici, calitatea semnalului fiind mult imbunatatita fata de firmware-ul BUFFALO.
Avantajul este ca poti reveni oricand la firmware-ul original daca nu-ti place DD-WRT.
Deocamdata n-am nici un motiv sa trec pe DD-WRT, in plus, cum ziceam, ai idee daca merge NTFS? Citeam ca nu merge, caz in care nu numai ca nu ma ajuta, ci ma incurca.
As pune DD-WRT doar de curiozitate.
OpenWRT e optiunea mai buna pentru cipurile Atheros, asa cum are WR1043ND. Vedeti insa ca OpenWRT furnizeaza imagini fara front-end, deci va trebui sa faceti configuratia initiala prin ssh. O alta varianta ar fi sa puneti direct Gargoyle (un OpenWRT preconfigurat cu front-end) daca nu vreti sa instalati LuCi manual. Totul se instaleaza foarte usor prin package managerul integrat.
am avut 3, cu versiuni diferite si toate aveau probleme pe conexiunea Gigabit.Mai mult de 150MB pe download si maxim 130 pe upload nu putea duce.Asta ptr ca am conexiune Gigabit reala + 2hdd in raid0, deci duce maxim 80/90MB.De asemenea, daca conectam 2 device-uri pe Wi-Fi+ 2 LAN se bloca si trebuia resetat.Ultimul l-am schimbat pe un Dlink (tot Gigabit) DIR 636L.+diferenta.Nici nu se compara cu TPLink.
Nu recomand dd-wrt, nu mai exista actualizare, e closed.La open-wrt verifica intai versiunea routerului, la anumite versiuni nu-s dezvoltate inca versiuni stabile.
Exista update la dd-wrt , stiu ca in pagina oficiala ultimul este din 2010 sau 2011, dar am gasit pe un forum link-ul asta: ftp://dd-wrt.com/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/2013/01-01-2013-r20453/tplink_tl-wr1043nd/
,pe care l-am si instalat (atentie la instal) si e mai bun din pdv. meu.Acum depinde de fiecare ce astepta de la router lui sa faca.
Fata de fw original asta e mult mai complex , eu nu fac routing cu el , am un server linux in spate care face asta, il folosesc pentru retea (wifi si LAN).
dd-wrt are si meniul in romana, portul de WAN il poti aloca ptr retea daca nu il folosesti(cazul meu),|USB-ul este vazut in retea fara prb (NAS->SAMBA) in schimb viteza este tot slaba chiar proasta , am inteles ca ptr. o viteza mult mai buna ptr usb se recomanda EXT3 sau ma rog formate linux si reteaua pe 1000.
Suport inteleg hub USB la care pot conecta pana in 8 unitati ,fie chiar si imprimanta , camera web si chiar stik RDS(dar aici necesita configurari mai complexe).
Daca semnalul trece prin betoane si caramizi e bine, inseamna ca trece si pe la persoanele din jurul sau prin cap (hehe).
Spre deosebire de semnalul de la telefonul mobil care-ti ocoleste capul din bun simt, nu? Relax, prin capul tau nu va trece nimic. Nicodata.
Tocmai l-am testat cu internetul de 1Gbps de la RDS si am fost socat sa vad ca nu trece de 100Mbps. Nu stiu exact de ce i-au pus port Gigabit pe WAN dar nu pare sa mearga mai mult de 100Mbps. Cu firul de internet legat direct in calculator deocamdata am atins 500Mbps, deci de sursa clar e peste 100Mbps.
Bine de stiu. Ai verificat sa ai ultimul firmware?
Ultima data am verificat acum o luna si aveam ultimul firmware. O sa ma mai uit o data deseara. Daca a mai aparut un update intre timp o sa il instalez si refac testul. Revin cu detalii. Daca este cineva care a reusit sa depaseasca 100Mbps in internet cu acest router as fi interesat sa stiu cum a facut. Din ce pot sa imi dau seama, limitarea pare a fi din firmware sau poate chiar din hardware avand in vedere ca se opreste exact la 100Mbps.
Ciudat, da. Si eu l-am luat pentru ca avea Gigabit pe Wan.
Am acelasi model de router. Si de curand mi-am pus netul de 150mbps de la UPC. Si eu ca tine eram socat ca nu aveam decat maxim 100Mbps.
Am testat ulterior cu un tester cablul UTP si unul din cele 8 fire nu conducea, mai exact problema in cazul meu a fost de la mufa. Am remufat ambele capete la cablu si a mers, acum am ~130-150 Mps acum 🙂
Le-am scris celor de la TP-LINK legat de problema Gigabit. Acesta e raspunsul:
„Buna ziua,
Pentru a va putea convinge ca puteti atinge viteze Gigabit va recomand sa faceti teste intre 2 calculatoare (cu placi de retea Gigabit) conectate in porturile LAN ale aceluiasi Router TL-WR1043ND. Veti observa ca viteza de transfer indeplineste cerintele Gigabit.
Pentru conexiunea de tip PPPoe chipset-ul poate procesa 76Mbps, in schimb pentru tipurile de conexiune dinamic IP sau static IP poate procesa pana la 126 respectiv 123Mbps si de aceea portul WAN este Gigabit.
Observatie: Pentru ca vitezele Gigabit sa poata fi atinse, cablul de retea utilizat trebuie sertizat corespunzator cu toate cele 8 fire, iar calculatoarele trebuie sa fie capabile sa proceseze acest volum de date (Procesor puternic + memorie RAM>4Gb + HDD cu 7200 RPM sau SSD).”
Apoi pentru viteze Gigabit pe WAN mi-au recomandat cateva modele capabile de asa ceva: TL-WDR3600, TL-WDR4300, TL-WDR4900 sau Archer C7.
Bun, deci ideea ar fi ca nu merge Gigabit pe WAN.
Pe de alta parte, merge mai mult de 76 Mbps pe PPPoe.
Da. Pe LAN intradevar duce Gigabit si sincer sa fiu, sunt foarte multumit de acest router din toate punctele de vedere mai putin partea cu Gigabit-ul pe WAN care mi se pare teapa comerciala. Adica au pus port Gigabit pe WAN pentru ca chipsetul poate duce 126Mpbs pe dinamic IP (ceea ce este un pic peste 100Mpbs si nu ar fi fost suportat de vechiul port de 100Mpbs). COME ON! Si lumea evident ca o ia de buna. Are port Gigabit pe WAN deci duce Gigabit. Gresit! 🙂
Partea proasta e ca am cumparat acest router acum cateva luni si acum trebuie sa iau altul pentru ca s-a dovedit a fi altceva decat ce se promitea.
Asta e… o sa incerc sa ma orientez spre alt router sau astept sa vina cei de la RDS cu ceva router pe care sa il pot inchiria la un pret modic.
Dintre routerele recomandate de TP-LINK:
TL-WDR3600 e cel mai accesibil ca pret, insa review-urile de la utilizatori nu par foarte incurajatoare.
TL-WDR4300 pare ok din review-uri insa pretul e destul de piperat.
Restul modelelor au preturi exagerate si nici nu are rost sa le iau in considerare ca si utilizator casnic.
SI eu sunt foarte multumit si chiar ma batea gandul sa trec la abonamentul de 500 Mbps.
Intre timp m-am razgandit si uite ca bine am facut, am un motiv in plus sa nu o fac.
Acu am citit ce ai zis aici Andy. Deci sa inteleg ca de aia cei 150 nu i-am vazut niciodata 🙂
La mine viteza trecea de 100 si tindea sa treaca si de 120-130 da am zis ca e din cauza fluctuatiei.
E bine de stiut ca cipul nu duce mai mult de 126
Trebuie sa ma autocorectez din nou. Azi am avut mai mult timp, si chiar am testat de mai multe ori sa vad exact ce viteza am la internet cu acest router si netul de la UPC (abonament de 150Mbps).
Viteza oscila intre 138 si 142 Mbps.
http://www.speedtest.net/my-result/3105092443
Salutare! Si eu sunt posesorul acestui router 1043ND si am aceeasi problema cu viteza pe WAN. Cu firmware-ul original undeva la 100mb/s dar, cu DD-WRT am ajuns si la 220 mb/s. Pe DD-WRT am o problema cu wireless-ul si am revenit la versiunea de stoc. Ma gandesc sa il vand si sa investesc in altul mai bun.
Am achizitionat acest router 1043ND si intr-o casa de caramida cu placa de beton intre etaje imi scade la etaj destul de mult semnalul iar pe iphone chiar de tot intr-o camera! Daca ma poate ajuta cineva cu o solutie! Antene mai mari sau orice altceva?! Multumesc!
Prima data incearca sa te plimbi cu routerul actual in mai multe locuri si vezi cum e semnalul daca-i schimbi pozitia. Incearca sa pui routerul cat mai sus (nu jos sau pe birou).
Apoi mai poti incerca sa faci o parabola pentru a concentra semnalul spre o anumita directie (e plin google de astfel de tutoriale).
Exista si antene mai puternice dar sunt destul de scumpe si nu prea se renteaza la raportul putere/pret.
Daca cele de mai sus nu te ajuta, solutia e sa cumperi incai un router, ex TP-LINK TL-WR740N, pe care il pui la etaj in camera unde ai nevoie. Bineinteles ai nevoie sa tragi cablu pana acolo, dar e un efort care merita (poate pe viitor vei conecta mai multe in camera)
Aceiasi solutie e practicata si de hoteluri: mai multe routere (sau Acces Point-uri) la diferite etaje.
TP-Link WR1043ND suporta max 126 Mb/s prin PPPoe pe port cu fir iar wdr4300 intre 200-260 Mb/s deci degeaba au preturi mari daca pe pppoe chip-ul lor nu suporta viteze de giga