Initial am crezut ca procesoarele Haswell se vor overclock-a mai bine si mai usor decat predecesorii lor, Ivy Bridge si Sandy Bridge. Pentru ca, pe langa metoda multiplicatorului, ele urmau sa permita si doua trepte superioare pentru bus, de 125 MHz si 166 MHz, fata de care restul componentelor integrate in CPU stiau sa se ajusteze.
Se pare insa ca lucrurile nu au fost chiar asa, si in loc sa faciliteze overclocking-ul la Haswell, Intel l-a ingreunat si mai tare. Mai exact, numai la procesoarele cu multiplicator deblocat vom mai putea creste manual frecventa. Celelalte, chiar daca permit sau nu TurboBoost, vor avea pentru noi, utilizatorii, multiplicatorul complet blocat. Iar frecventele de bus superioare sunt si ele rezervate CPU-urilor deblocate.
Revenim la cele doua modele spre care ne impinge Intel: Core i7 4770K si Core i5 4670K. Ele sunt putin mai scumpe decat versiunile lor normale (36 $ si respectiv 29 $), insa sunt per total extrem de scumpe. Adica daca vrei overclocking pe Haswell trebuie sa dai minim 242 $ (970 lei pe la noi). Parca dincolo era mai ieftin…
Iar aceste doua CPU-uri au si o parte din tehnologia de virtualizare dezactivata: TSX-NI, VT-d si vPro si-au luat zborul. Si daca ne uitam putin la rezultate, frecventele obtinute prin overclocking nici nu mai sunt atat de mari ca la generatiile precedente.
Pentru cei ce au deja Ivy sau Sandy nu prea se merita investitia, sporul de performanta e mic.
Nu inteleg cum au ingreunat overclock-ingul. Parca asa a fost de la Sandy Bridge incoace; doar „k”-urile aveau multiplicatorul deblocat.
Iar in legatura cu tehnologia de virtualizare, daca acele doua procesoare, care sunt in top, au fost lipsite de acele features, mai e vreun procesor haswell capabil de virtualizare?
O chestie care nu s-a spus e ca au regulatoare de voltaj on-chip care le face sa se incalzeasca destul de mult, mai ales cand sunt overclock-ate.Haswell nu e pentru OC, intel se axeaza pe consumul cat mai redus la frecvente stock.
*le fac sa se incalzeasca…..
m-am grabit si am gresit!
Sunt tot mai multi care isi dau cu parerea in ziua de azi…
Acestea sunt cuvintele unui campion mondial la overclocking (este roman de-al nostru) despre noile procesoare Haswell: „Ei bine, odata cu procesul de fabricatie pe 22nm au venit noi avantaje si dezavantaje, asa cum am vazut in cazul lui Ivy Bridge. Avantajul, in cazul lui Haswell, este faptul ca 1.11v au fost suficienti pentru a atinge 4600MHz in conditii de stabilitate! Dar, daca va doriti un sistem tactat intre 4.4 si 4.7GHz pentru daily-use, Haswell este pur si simplu minunat. Mai mult decat atat, am atins 4880 MHz, in conditii de stabilitate, cu 1.23v, temperaturile mentinandu-se in limite absolut rezonabile.”
aici gasiti un articol complet: http://lab501.ro/procesoare-chipseturi/haswell-partea-i-intel-core-i7-4770k-review/34
nu va mai dati cu parerea aiurea, un roman de-al nostru care este campion mondial la overclocking spune urmatoarele: ”Ei bine, odata cu procesul de fabricatie pe 22nm au venit noi avantaje si dezavantaje, asa cum am vazut in cazul lui Ivy Bridge. Avantajul, in cazul lui Haswell, este faptul ca 1.11v au fost suficienti pentru a atinge 4600MHz in conditii de stabilitate! Da, daca va doriti un sistem tactat intre 4.4 si 4.7GHz pentru daily-use, Haswell este pur si simplu minunat. Mai mult decat atat, am atins 4880 MHz, in conditii de stabilitate, cu 1.23v, temperaturile mentinandu-se in limite absolut rezonabile. ”
Ce spui tu este valabil doar pentru proc deblocate.
Compari merele frumoase alese cu mizeriile de pe piata ?
Realizezi cat a binuit ala dupa el ?
haswell se overclockeaza chiar frumos si mai usor decat ivy bridge, la voltaje mai mici se obtin rezultate mai bune decat pe ivy bridge respectiv sandy bridge…totul tine de racire, un cooler de minim 100 de lei va face o treaba buna, ma refer doar la procesoarele cu „K” in coada
Ciudat, dar tot Internet-ul spune ca Haswell atinge frecventele inalte mai greu decat Ivy Bridge (nu reuseste sa urce la fel de mult).
Bob Loblaw, La Ivy si Sandy si procesoarele fara K dar care erau compatibile TurboBoost puteau fi overclockate cu cate 400 MHz (cei 4 pasi din Turbo), poate si mai mult la modelele economice. Asta a disparut la Haswell.
@Alexandru
citeste urmatorul articol si vei vedea cu ochii tai ce poate cu adevarat Haswell, toti isi dau cu parerea sau testeaza haswell ca niste incepatori apoi declara verzi si uscate, http://lab501.ro/procesoare-chipseturi/haswell-partea-i-intel-core-i7-4770k-review/34 – articol realizat de un profesionist, nu degeaba e campion mondial la overclocking
depinde de procesor. fiecare e diferit.la fel si la ivy.poti avea ghinion si mai sus de 4-4.2 ghz nu trece
totul pornește cu imatura tehnologie de fabricație de 22nm pe care Intel se chinuie sa o strunească având forte multe eșecuri pe waffer.
Cum am mai spus-o tehnologiile de fabricație sunt diferite de la un producător la altul niciunul ne deținând procesul ideal, ci fiecare cu avantajele și dezavantajele lui.
au failat tare cu haswellul … mai asteptati ceva vreme sa apara problemele la suprafata… pana acum se stie ca majoritatea procesoarelor sunt lenese si au cold bug…ivy FTW.
Cold bug pe haswell ?
Trolol!
@ shiramoo
Lasa ca le face i3-uri, nu se pierde nimic stai linistit, au avut de unde invata tehnica de binning. (vezi AMD)