In randurile ce urmeaza o sa discutam despre cel mai nou telefon marca Apple. iPhone 5S este inca o dovada ca cei de la Apple ar face orice ca sa ne impresioneze si sa ne stoarca buzunarele. Faptul ca acest telefon introduce un cititor de amprenta si mici retusuri la procesor si camera nu il face un telefon nou. Il face doar o baza de date a amprentelor noastre si atat. Din acest motiv nu sunt foarte multe de vorbit despre iPhone 5S. A ramas doar un iPhone 5 pe steroizi.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Camera, difuzor si ecran
- Sistem de operare si performante
- Autonomie
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
iPhone 5S continua traditia Apple in ceea ce priveste un telefon de calitate si bine construit. Simplitatea este cuvantul care descrie cel mai bine acest telefon. Si, pentru ca este un telefon simplu si seamana… adica este identic cu iPhone 5 la design, ma face sa n-am o parere atat de buna. Nu ma intelegeti gresit, pentru ca telefonul arata foarte bine, dar nu v-ati plictisit de acelasi design de atatia ani incoace? Se vrea un telefon inovator prin introducerea unui scanner de amprenta si a unui procesor mai bun. Desi este comod de deblocat cu ajutorul acestei functii, datele voastre din momentul in care ai pus mana pe telefon nu mai sunt ale voastre.
Design si ambalaj
As putea bine merci sa dau copy-paste de la review-ul lui iPhone 5 in ceea ce priveste cutia si design-ul. Nu voi face asta pentru ca sunt una sau 2 schimbari minore. iPhone 5S a ramas un telefon usor si subtire care iti scapa printre degete, dar cam micut pentru anul in care ne aflam. Cred ca primul factor determinant in a nu alege acest telefon este marimea display-ului de 4 inci. Porturile si butoanele au ramas nemiscate, iar singura diferenta este butonul home care integreaza cititorul de amprenta. Este putin ingropat si se murdareste repede.
In cutie descoperim in acelasi stil de ambalare: castile, incarcatorul, cablul de alimentare si manualele de utilizare. Cutia se inchide si de deschide mai greu, dar este bine pentru ca nu exista pericolul sa se deschida din greseala cand o plimbi de colo colo.
Camera, difuzor si ecran
Camera lui iPhone 5S este una foarte simpla. Are doar 8 MP si o mana de setari. Si pe langa faptul ca nu avem multe setari ci doar cele de baza: mod panorama, HDR, mod filmare si filmare in slow motion, pozele nu au o calitate impresionanta. Ma asteptam la ceva mult mai mult de la o camera de iPhone nou. Ca o comparatie cu Note 3, pentru ca le-am avut paralel in teste, camera lui Samsung este mult mai buna. Totusi HDR-ul se descurca foarte bine la iPhone, blit-ul dual este foarte puternic si face o treaba foarte buna, iar pozele sunt efectuate foarte rapid.
http://youtu.be/E2LL4a8GcLQ
Difuzoarele sunt poate cele mai bune de pe un smartphone. Evident ca nu le pot compara cu cele de HTC One, dar sunt peste Note 3 cu multi ani lumina. Au bass, medii, inalte, sunetul este foarte clar si ireprosabil. Din pacate au aceeasi problema ca la Note 3. Se pot acoperi foarte usor daca ti telefonul in landscape.
Cat despre ecranul IPS nu am nimic rau de spus. In afara de diagonala mica se vede superb. Luminozitatea este foarte ridicata si in timpul unei zile de toamna nu va fi nevoie sa cresteti luminozitatea peste 40%. Culorile reproduse de ecran nu sunt suprasaturate, iar unghiurile de vizualizare sunt foarte bune. Rezolutia de 640 x 1136 se traduce in 326 PPI, deci nici o sansa jucati X si Zero printre pixeli.
Sistem de operare si performante
A venit timpul sa vorbim despre cea mai neplacuta parte. Noul iOS 7 este, intr-un cuvant, o jucarie pentru copii. Foarte viu colorat si cu efecte de tranzitie noi, acesta parca a fost desenat si gandit pentru cei sub 12 ani. Ok, o sa ziceti ca sunt prea subiectiv asa ca trec peste. Acest iOS 7 aduce, pe langa design-ul nou, si o bara noua de aplicatii daca tragem de jos in sus oriunde ne aflam. Acolo avem acces la setarile de conectivitate, cateva aplicatii utile, player-ul media si AirDrop. Bara de notificari din partea superioara a ramas la fel. Au mai adaugat functia de cautare daca tragem din mijlocul ecranului in jos si o noua metoda de multitasking imprumutata de la Android.
Noul iOS 7 aduce 3 surse noi pentru Siri: Twitter, Wikipedia si Bing. Si tot Siri a primit o voce masculina, iar cea feminina s-a imbunatatit, este acum mult mai reala. In sfarsit Siri a iesit din stadiul Beta si s-a simtit treaba aceasta. In AppStore nu prea s-au schimbat multe, dar parca este mai aerisit.
Cat despre senzorul de amprenta, acesta este usor de folosit, dar daca se murdareste sau aveti degetul putin unsuros nu o sa va mai recunoasca amprenta. Procesul de scanare dureaza destul de mult pentru un utilizator normal, dar dupa ce ai facut prima amprenta la urmatoarele va fi foarte usor. La ce te ajuta scanarea amprentei? Pai ei spun ca este mai sigur, mai comod si poti cumpara aplicatii sau face plati cu ajutorul ei. Desigur ca amprenta ta nu va ajunge intr-o baza de data uriasa si nu vor fi vandute… pardon. Ramane in procesorul telefonului si nu se va atinge nimeni de ea.
Autonomie
La acest capitol am foarte foarte nemultumit la modelul precedent. Vechiul iPhone 5 se incingea foarte tare chiar si cand umblai pe Facebook, iar bateria se golea in cateva ore. De data aceasta nu mai este asa. S-a facut un pas mare inainte si am fost foarte multumit de autonomie. M-am jucat The Walkind Dead 4 ore in continuu si abia atunci bateria s-a terminat. Intr-o utilizare normala: Facebook acum, Youtube mai tarziu, o muzica pana in oras si altele, bateria a rezistat cu mandrie o zi de utilizare cu luminozitatea ecranului la 40% si Wi-Fi aproape mereu pornit.
Specficatii
- Procesor: Dual-core 1.3 GHz Cyclone (ARM v8-based)
- GPU: PowerVR G6430 (quad-core graphics)
- Ecran: LED-backlit IPS LCD, 16M colors, 640 x 1136 pixels, 4.0 inches (~326 ppi)
- Memorie interna: 16 GB, RAM 1 GB
- Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n, jack audio, Bluetooth 4.0 cu A2DP, GPRS, EDGE, DC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, LTE, 100 Mbps; EV-DO Rev. A, up to 3.1 Mbps
- Camera: 8 MP, autofocus, dual-LED,1/3″ dimensiunea senzorului, 1.5 µm marimea pixelilor, touch focus, geo-tagging, face detection, HDR, Panorama,filmare Full HD, camera frontala de 1.2 MP, filmare 720P
- Baterie: Li-Po 1560 mAh
Pret, disponibilitate si concluzii
Fiind foarte cautat ne-a fost destul de greu sa facem rost de un exemplar pentru review. Prima data am aflat ca il putem tine doar 3 zile, cam putin pentru a ne face o parere despre el. Am decis sa il cerem de la altcineva sperand ca il putem pastra mai mult. Raspunsul a fost acelasi ca si prima oara. Dar nu stiu cum s-a intamplat sa primim doua exemplare din doua parti diferite. Asadar, puteti gasi iPhone 5S la Koyos pentru suma de 3588 Lei. Atentie ca este la reducere. Sau il puteti gasi la eMAG pentru suma de 3599 RON, dar la momentul scrierii articolului stocul este epuizat.
Pe scurt, iPhone 5S nu m-a impresionat si nu m-a dat pe spate cu absolut nimic. A ramas un iPhone 5 cu un cititor de amprente si mici retusuri la camera si procesor, retusuri care nu se simt deloc intr-o utilizare normala ci doar in teste. Mi-a placut ecranul de buna calitate, difuzoarele fantastice si in continuare design-ul elegant. Ce nu mi-a placut a fost noul iOS 7, camera sub asteptarile mele si sub cea lui Note 3 si diagonala mica a ecranului.
Eu chiar nu stiu de ce te-ai mai obosit sa scrii
iPhone 5S a aparut la operatorii de telefonie.
Ai punctat destul de bine.
Asa..asta se numeste review sau doar prezentare?
Testele pe unde sunt? Ca nu ai facut decat sa vorbesti putin despre ceva de deja stiam si nu ai postat si tu niste rezultate compartive,sa iti faca si omul de rand despre ce poate un procesor pe 64bit in aplicatiile care stiu sa foloseasca asta.
Degeaba ai procesor in 64bit daca toate aplicatiile sunt scris in 32….
Ce „test” vrei sa vezi ?
Oricum diferenta foarte mare intre iphone5s vs altceva-samsung-slash-lg-top nu o sa fie, ba poate chiar o sa piarda iphone-ul.
@T. George: Noi facem si teste, ce-i drept, nu tot timpul, pentru ca pe omul de rand, dar cel informat care citeste review-uri, nu-l intereseaza scorul in nu stiu ce aplicatie. Asta gaseste pe 100 de siteuri.
Pe om intereseaza o parere sincera de la cineva care chiar a folosit produsul ca un om de rand. Noi asta vrem sa oferim, realitate.
@Darius
Te inteleg,dar nu ar fi stricat sa fie pus un test sau macar o parere despre cum se descurca in raport cu concurenta,despre cum se misca,despre lag,despre functii etc. Aspectele astea sunt mult mai importante ca performanta bruta.
@Silver
Indeed,dar gandeste`te si la viitor,sunt deja aplicatii scrise pe 64bit in care diferenta e mare,foarte mare chiar. Nu degeaba Samsung si HTC au promis deja procesoare pe 64bit,trebuia sa dea cineva startul la asta si chiar sunt curios cu ce vor veni si ei.
@ T.George
Pei daca tu stii de acele aplicatii care sunt scrise in 64bits ca sunt asa de bune, si diferenta este foarte mare, de ce mai ceri/intrebi de un test ?
@Silver
Ca sa vada si restul,in speta cei care zic ca 5S`ul e doar un 5 cu cititor de amprenta.
@T.George
E mai mult tamtam cu 64bits. Ai vazut asa o mare performanta la proc pc?
Degeaba e un proc 64bits daca in sinea lui nu este performant.
SI daca te uiti la programele de pc dupa atatia ani multe nu au si o varianta de 64biti.
Tot mai bun este un Samsung Galaxy!
http://www.hit.ro/stiinta-generala/Amenda-de-340-000-dolari-pentru-Samsung-in-Taiwan-compania-a-folosit-postaci
am galaxy s3 si ipad 3. oricand as renunta la s3 pentru un iphone chiar si 4s. din pacate nu se poate, nu poti renunta la cadouri fara sa jignesti. iar ca telefon de serviciu am un nokia 6310i vechi, l-am cumparat acum vreo 9-10 ani din germania. asta e doar TELEFON. si aum tine bateria 10 zile. si vorbesc in draci…
Cand ai facut poze cu Note, lumina era inzecit mai buna. Pe cand cu iphone ai ales sa faci intr-o dupamasa-seara innorata.
Imi cer scuze ca sunt critic, dar se simte in review-ul tau ca esti putin cam subiectiv, si prea putin obiectiv 🙂
Uite de exemplu eu am un HTC One X, si din sutele de setari, singura care o folosesc e blitzul – on sau off 🙂
La ce folos milioane de functii daca nici macar noi cei care stim ce fac nu le folosim? Viitorul sta in simplitate.
Caz concret: tu cand iesi seara din casa, iti setezi propriul ISO de la ochi la valori ridicate, sau isi regleaza ochiul singur treaba asta ca sa nu mai ai tu o grija? Intelegi unde bat?
Pana la urma ca un lucru sa fie bun, nu trebuie sa fie complicat, trebuie sa fie cat mai simplu si cat mai usor de folosit.
I[phone 5S e un telefon BUN, de top. Singurul lucru care zic eu ca il trage in jos este PRETUL.
Dar pentru cine si-l permite, merita.
review-ul/prezentarea de mai sus a cuprins si exprimat esentialul: iphone 5s este „o ciorba reincalzita” cine nu vede asta are ochelari de cal.
Mai degraba aceiasi ciorba dar cu niste condimente in plus 🙂
Ia cu paine!
Folosit zi de zi, nici nu vei observa diferenta dintre un iPhone 5 si un 5S… acelasi lucru se intampla si la telefoanele dual-core si quad-core (HTC One si One Mini). Amandoua ruleaza aplicatiile la fel.
Dezamagitor review. Prea subiectiv, daca e sa faci poze le faci atat in conditii bune cat si conditii proaste, sa putem vedeam ceva bun si ceva prost. Cea mai neplacuta parte e iOS 7? Cred ca glumesti. Cat despre 64-bit, trebuia sa fie un inceput. Mai bine nu te bagai peste asa ceva, lasa smartphone-urile altora. Si ca design, stai un pic, tu apreciezi faptul ca pe android sunt sute de modele si dimensiuni de telefoane asa ca da, e normal sa difere design-ul, iar aici fiind doar apple si cu ale lor telefoane, cum sa fie schimbari majore, ca doar nu era sa faca cum vad ca e trend-ul la samsung, bigger screens -> that’s the way to do it! Hai sa asteptam poate un iphone 6, acolo ar trebui sa fie o schimbare.
Imi cer scuze, dar nu aleg eu daca sa fie soare sau nu afara. Pe toata durata testarii a fost foarte urat in Bucuresti.Pozele facute cu Note 3 au fost la inceputul saptamanii cand era frumos pe cand 5S l-am primit la sfarsitul saptamanii.
Pe toate site-urile serioase (vezi si dpreview.com), Note 3 este laudat pt calitatea pozelor.
Iphone 5s nu exceleaza nici la capitolul asta. Sa dai 35 mil. pe un ecranel de 4″ si pe un soft urat colorat, care a mai si copiat cu nonsalanta de la concurenta (multitasking-ul si control center – punandu-le invers ca sa nu zica nimeni nimic… macar la multitasking sa fi copiat pana la capat, adica sa puna si un buton de inchidere pt toate aplicatiile) mi se pare exagerat. Review-ul e arhi suficient, iar pt cei care „ïubesc” iphone-ul „pana la moarte” le doresc sa-si dea jos ochelarii de cal si sa nu mai foloseasca cele doua cuvinte: „obiectiv” si „subiectiv”…
Acrii strugurii?
… ii the best of the best ( iphone 5S )
iPhone 5 este telefonul meu preferat, mi l-am cumparat de curand, la inceput eran putin sceptic in privinta lui, dar mi-am dat seama ca este un telefon care isi merita banii. Eu sunt pasionat de poze, am 3 aparate foto, dar pot sa spun ca pozele facute cu iPhone concureaza cu aceste aparate, pozele facute sunt perfecte.
sunteti patetici cu acest iphone 5, 5s. Am avut intr-adevar iphone 4s ( super telefon, simplu si la obiect, acces in functiile pe care le doreai instant ), iar pana de curand am detestat „Android” ( Samsung, LG, Htc ). Am luat un Samsung Note 3 pentru a incerca ceva diferit la pretul de 2400 lei nou din Vodafone. SI sincer? Concluzia trasa este ca Samsung-ul este un smarphone mult mai complex, la fel si camera, procesorul nu mai zic, functiile care le prezinta acesta s.a.m.d. Iar despre iphone 5 si 5s. Hai sa fim seriosi. Uitati-va cum arata iphone 2 ( pentru cei care nu stiau, exista ) sunt in proportie de 80% la fel . Parerile sunt impartite, dar de cand cu acest minunat note 3, nu voi mai pune mana pe iphone. De ce? 1 – Nu merita pretul ( platesti doar acel mar muscat ) , 2 – Sunt o sumedenie de telefoane care il pot concura si chiar intrece lejer la preturi mult mai mici si cu un aspect mult mai placut. 3 – Iphone e un cacat :)) ( in spirit de gluma, bineinteles) – Cum e posibil ca odata cu avansarea in numere ( iphone 2 3 4 5 6 ), noi sa avem aceeasi camera si pe 4s si pe 5s :)) J A L N I C