A venit si review-ul mult-asteptat: Nexus 5, ultimul smartphone din ograda Google. Este probabil si printre primele review-uri romanesti ale noului dispozitiv. L-am primit acum vreo 5 zile si l-am folosit zilnic de atunci ca in final sa putem trage o concluzie.
Pe scurt, telefonul mi-a placut foarte mult de la inceput, din primul moment cand l-am scos din cutie. Avand in vedere ca tocmai mi-am schimbat smartphone-ul (un S3 Mini) cu un Nexus 4 l-am putut compara cu vechea varianta, testata aici. Asa ca s-ar putea sa mai vedeti prin review si comparatii Nexus 5 vs Nexus 4, cred ca pot fi utile pentru unii dintre voi. Primele impresii le-ati putut citi intr-un articol de acum cateva zile, acum avem review-ul complet.
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Ecran si difuzoare
- Sistem de operare, performante si navigare pe internet
- Camera, test foto si video
- Autonomie in folosire
- Specificatii
- Pret, disponiblitate si concluzie
Ideea de baza
Stim ce isi doreste Google prin terminalele Nexus: sa seteze un prag minim de calitate, pret si performante. Numai ca, daca pana acum ei cam veneau cu terminale peste tot ceea ce era pe piata, de data aceasta Nexus 5 nu este ceva spectaculos la nivel pur de specificatii, cel putin nu pentru utilizatorul de rand.
Pentru ca un alt motiv pentru care Google lanseaza Nexus-uri e sa-si etaleze noile versiuni de Android, unii blameaza compania ca s-a grabit cu Nexus 5 si ca puteau sa-l faca mai bun. Eu nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, nu in totalitate.
Ideea de baza se pastreaza, la pretul pe care il are Google Nexus 5 este cel mai bun smartphone de pe piata.
Design, dimensiuni si ambalaj
Design. Noul Nexus merge pe aceeasi linie de design ca si noul Nexus 7, review aici, spate mat cu logo-ul Nexus gravat fin. Mie mi se pare o alegere buna, eleganta si cu gust. Unii prieteni care l-au vazut au spus ca arata ieftin. Eu n-am fost de acord cu treaba asta decat atunci cand l-am luat in mana.
Spatele se simte foarte bine in mana, are si o senzatie usoara de cauciucat, ajutand la aderenta. Pacat ca atrage amprentele destul de mult. Insa problemele sunt pe partea din fata si laterale: daca atingi mai cu putere ecranul ceva vibreaza in spate. In plus, butonul pornit-oprit are un oarecare joc, probabil el vibreaza si la atingere.
Dimensiuni. Da, asa este, eu sunt cel care spunea ca maximul pe care l-as cumpara, atunci cand vine vorba de dimensiunea unui ecran de smartphone, este de 4.5 inch. Uite-ma acum cu un Nexus 4 de 4.7 inch si un Nexus 5 de 5 inch, ambele imi plac la nebunie.
Pentru ca mi-am dat seama ca nu dimensiunea ecranului e totul. Nexus 5 este doar cu 4 mm mai inalt decat Nexus 4, insesizabil, chiar daca are un ecran vizibil mai mare. Este insa cu jumatate de milimetru mai subtire si parca se simte in mana.
In alta ordine de idei, e usor si comod de tinut in mana.
Ambalaj. Acelasi ambalaj, albastru, de calitate, usor de deschis. Au invatat dupa primul Nexus 7 care era foarte greu de scos din cutie si pe care riscai sa-l faci bucatele de la prima vedere.
Ecran si difuzoare
Ecran. Este cu siguranta unul din punctele forte ale lui Nexus 5, si cu care se diferenteaza fata de vechea generatie. Sa va spun asa: la 50% Nexus 5 e la fel de luminos ca si Nexus 4 la 80%. Are un ecran foarte luminos, chiar si setat pe auto ofera imagini foarte placuta ochiului. Culori bune, claritate maxima. O sa vedeti, insa, ca acest lucru are si un dezavantaj, mai incolo putin. Ecranul, la fel ca la Nexus 4, se vede bine si afara la lumina puternica sau in bataile soarelui.
Difuzoare. Initial am crezut ca sunt doua difuzoare si sunet stereo, cum e la HTC One, insa e doar o pacaleala, desi arata ca si cum ar fi doua, existand doua grile identice in partea de jos, e doar unul. Acesta se aude puternic si clar, are si un pic de bas. Problema e ca nu prea e pus unde trebuie, daca te joci ceva in mod orizontal, il vei acoperi cu mana, daca ti telefonul in mod vertical, la fel. E util doar daca telefonul sta pe un suport sau pe masa.
Sistem de operare, performante si navigare pe internet
Sistem de operare. Android 4.4 „Kit Kat” aduce cateva lucruri in plus, insa la nivel de utilizator sunt de parere ca nu are un impact major. Pe partea de performante Google spune ca 4.4 se va misca impecabil si cu 512 MB RAM, ramane de vazut, pentru ca pe Nexus 5, care e quad-core si are 2 GB RAM, n-ai cum sa verifici asa ceva.
Pe partea de functionalitate Google a introdus un nou dialer, care-ti organizeaza contactele in functie de cat de des la apelezi, insa acest lucru se intampla si la alte telefoane. Mai mult, are un caller ID imbunatatit, care-ti spune cine te suna chiar daca nu il ai in agenda, lucru pe care eu n-am reusit sa-l verific. In orice caz, probabil merge doar pentru companiile care au un profil public pe internet. In rest, noul Dialer nu m-a impresionat, parca mi se parea mai util cel de dinainte, sper sa ma obisnuiesc cu el atunci cand vine si pe Nexus 4.
Tot pe partea de functionalitate Google a pus la un loc SMS-urile cu chat-urile in Hangouts. O alta miscare despre care eu nu pot sa spun ca sunt de acord. E un pic mai peste mana acum sa faci diferentierea dintre un chat si un SMS sau sa trimiti un mesaj pe una din cele doua cai. Ca idee de baza nu e rea, pentru ca tot mai multi au internet pe mobil (da, chiar si in Romania) si astfel nu vei mai trimite SMS-uri, ci mesaje pe Hangouts, care se gaseste pe mai toate telefoanele cu Android. Insa pusa in aplicare va da putine batai de cap utilizatorilor mai vechi, pana acestia se vor obisnui cu schimbarea.
Cel mai mult salut noutatile de pe partea de design unde Google a invatat ca iconitele din meniu sunt prea mici si ca fundalul negru e obositor. Asa ca acum avem iconite mai mari, fundal la fel cu wallpaper-ul de pe desktop si, in mare, o interfata mai ingrijita.
Performante. Era de astepta ca si aici Nexus 5 sa vina cu niste rezultate foarte bune, ceea ce a si facut. Avem mai jos doua teste importante: AnTuTu si Quadrant. Dupa cum vedeti, este cam peste tot de pe piata, inclusiv Galaxy S4 sau HTC One. 28365 in AnTuTu si 8562 in Quadrant. Ca idee, Nexus 4 a scos 17987 in AnTuTu. Tot aici pot sa va zic ca este printre primele telefoane la care nu stai 5 minute sa isi faca un factory reset.
Navigare pe internet. Nu prea am ce sa va spun la capitolul asta, totul merge ca uns, fie ca e vorba de Wi-FI sau 3G+, cum e si normal, insa cum nu se intampla pe toate terminalele din 2013, nici macar pe toate din gama high-end.
Camera, test foto si video
Camera este cea mai mare dezamagire a lui Nexus 5. Google se lauda in primele reclame ca nu vei fi dezamagit de camera, ca poti surprinde momentele frumoase si pretioase intr-o clipita. E adevarat, poti face asta, insa camera nu e cu mult mai buna decat pe Nexus 4. Focusul e un pic mai rapid, insa nu suficient, iar culorile parca raman tot la fel. In filmari face focus incontinuu, ceea ce e suparator.
Google spune ca problema se va rezolva, ca tine doar de software, si nu de hardware. Ideea e ca daca tu scoti telefonul din cutie nu va fi ceea ce te astepti, la capitolul asta. Mai jos avem teste foto si video, atat pe zi cat si pe noapte.
Dezavantajul ecranului bun este aici, pozele par pe telefon mult mai bune decat sunt in realitate, cand le scoti pe calculator. Am facut doua galerii pentru ca unele poze le-am facut si cu Nexus 4 si cu Nexus 5 in paralel, pentru comparatie.
Test foto Nexus 5
Test foto Nexus 4
Test video Nexus 5
Nu uitati sa puneti pe Full HD.
http://youtu.be/rUpgA8qrKbU
http://youtu.be/dIM4YZS2j78
Autonomie in folosire
Unele review-uri spun ca Nexus 5 are o baterie extrem de slaba. Eu n-am simtit asta, e cam la acelasi nivel cu toate telefoanele de pe piata. Folosit o zi intreaga, cu vorbit, internet si poze m-a tinut lejer de dimineata pana seara, cand l-am pus la incarcat desi nu era epuizata 100% bateria. Folosit lejer, foarte putin, m-a tinut si doua zile.
Avand in vedere ca am fost intrebat cam cat consuma ecranul, in momentul de fata la 38% din baterie ecranul a stat pornit o ora si 14 minute. Daca tot suntem la capitolul asta va spun ca telefonul are o zi si 8 ore de cand e pornit timp in care a fost non stop conectat la internet, fie prim Wi-Fi sau 3G+ si a adus notificari, sau a fost folosit pentru browsing si, cum ziceam, mai are 38% din baterie.
Bateria e mai mult decat decenta, dupa doar doua cicluri de incarcare-descarcare.
Specificatii
Procesor | Quad-Core, 2.3 GHz Snapdragon 800, Adreno 330 |
Memorie | 2 GB RAM |
Stocare | 16 GB / 32 GB flash |
Ecran | 4.95 inch – 1080 x 1920 pixel – 445 PPI |
Porturi | 1 x USB, jack 3.5 mm, Bluetooth |
Conectivitate | Wi-Fi (802.110 b/g/n), LTE, H+ |
Senzori si accesorii | G-Sensor, camere fata-spate, 8 mp, respectiv 1.3 mp, boxe stereo |
Baterie / Masa | 2300 mAh, 130 grame |
Sistem de operare | Android 4.4 „Kit Kat” |
Pret, concluzie si disponibilitate
In concluzie, Nexus 5 este un telefon foarte bun pentru pretul pe care il are, 1999 RON la eMAG, de la care l-am primit. E performant, design bun dar cu o constructie putin ieftina, ecran excelent, camera buna dar nu iesita din comun.
Ramane cel mai bun telefon, in opinia noastra, de pe piata din punct de vedere al raportului pret/performanta.
„Nexus 5 nu este ceva spectaculos la nivel de specificatii, cel putin.” – ce? In afara de camera care nu are 13MP si bateria care are doar 2300, dar ai zis ca tine bine, ce nu e de top la el?
Also, nu sunt doua difuzoare, e doar unul. Cel din dreapta e microfonul.
Si eu cel putin nu am observat sa atraga amprente. Poate marginile glossy din varianta alba, dar pe cea neagra nu…
Daca tu ca om simplu te uiti peste specificatii pentru tine quad-core inseamna acelasi lucru.
Daca-i faci benchmark o sa vezi ca este peste tot de pe piata. 🙂
N-am inteles, ce este peste tot de pe piata?
Despre ce vorbim aici? 🙂
Ok, nu includem paleta gigant Note 3. Ce-ti spune testul AnTuTu, in rest?
Hai ca ai modificat putin textul, se intelegea ca N5 e slab si ca nu e peste tot ce e pe piata, cel putin din prima parte a propozitiei.
„daca pana acum ei cam veneau cu terminale peste tot ceea ce era pe piata, de data aceasta Nexus 5 nu este ceva spectaculos la nivel pur de specificatii”
Si hai ca CPU si GPU sunt top notch pana la urma.
Iar paleta de Note 3 din Antutu, se stie ca Samsung face mestesuguri in Antutu ca sa aibe scor mai mare, Nexus-ul e posibil sa nu faca.
Dar de problema cu Youtube-ul nu spune nimeni nimic? Incarcati aplicatia Youtube si puneti niste clipuri pe el sa vedeti ce sacadat „se misca”. Are un singur difuzor si se aude destul de incet (cam la fel ca S4 Mini).
Inseamna ca am cazut in plasa lor cu difuzoarele. 🙂 Chiar pareau ambele difuzoare.
PS: N-am avut probleme pe youtube.
Inca o treaba. Integrarea SMS-urilor in Hangouts se poate dezactiva din setari
Asa este, dar nu mai ai alta aplicatie de SMS-uri, doar daca-ti pui tu una.
@Darius
ok, mai sunt telefoane cu acest procesor, dar momentan acest procesor e cam cel mai bun (nu am vazut inca teste dintre S800 si un intel bail trail). Ce procesor ai vrea sa puna ca sa fie spectaculos la nivel de specificatii? Si ce daca e quad core? acest telefon poate sa mearga mai fluent decat un octa-core cu arhitectura big.little. Sau ai vrea 3-4 giga de rami? te anunt ca nu sunt necesari.
I-am explicat si lui Adi, am adaugat si in articol.
Te anunt ca nu exista cuvantul rami. 🙂
Darius J.Nici cuvantul ram nu exista in limba romana pana la un moment dat.Nu este cu nimic gresit sa il folosesti la plural.Un ram,doi rami.Ok?Daca consulti Dex-ul o sa ramai uimit ca ram in lb.romana inseamna cu totul altceva.NEOLOGÍSM, neologisme. Cuvânt împrumutat de curând din altă limbă sau creat recent într-o limbă prin mijloace proprii.
@Razvann: Nu prea, e „o memorie RAM”, „doua memorii RAM”. RAM nu e cuvant e abreviere de la Randoma-access Memory.
1. „[..]Pacat ca atrage amprentele destul de mult” -> Nu imi dau seama cum s-a ajuns la aceasta concluzie; am achizitionat acest telefon din momentul in care a aparut si pana in aceasta zi nu pot sa afirm acest lucru (specific ca nu are nici o protectie atasata)
2. Asa cum s-a specificat si anterior, nu are 2 difuzoare ci unul singur; cel „de-al doilea” difuzor fiind de fapt un microfon
3. „Mai mult, are un caller ID imbunatatit, care-ti spune cine te suna chiar daca nu il ai in agenda, lucru pe care eu n-am reusit sa-l verific.” -> este foarte usor de verificat efectuezi un search, spre exemplu, ‘Jerry’s Pizza 1 Mai’ o sa observi ca iti recunoaste imediat numarul de telefon; este adevarat ca pentru a face asta este necesar ca numarul sa fie public aftel incat algoritmul sa il recunoasca.
Din nou, nu imi explic ce teste ati efectuat cu el.
4. Din ce am vazut pe xda, problema cu difuzorul incet e doar la unele terminale si poate fi eroare de productie.
Droid Zone au specificat ca e slabut, pe cand aici spuneti ca se aude bine, deci e foarte posibil sa aibe problema aceasta doar unele modele.
5. Camera este mult mai buna comparativ cu N4; in afara faptului ca este destul de inceata cand vine vorba de focalizare (ceea ce devine enervat in anumite momente), diferenta este una majora fata de restul terminalelor Nexus
Ana, mie camera nu mi se pare ca vine cu o imbunatatire majora fata de Nexus 4, poti vedea si tu pozele. Pe toata lumea a dezamagit.
Cum adica nu iti explici ce teste am efectuat cu el?
Legat de camera, eu una am simtit, in conditiile in care am realizat o astfel de comparatie personala cam in aceleasi planuri pe care le-ai efectuat si tu, dar este posibil sa fie o subiectivitate vizuala aici.
Referitor la teste, nu ma intelege gresit, nu acuz faptul ca ati testat ineficient telefonul dar din punctul meu de vedere, ce am specificat la punctul 1 mi se pare extrem de improbabil (chiar sunt curioasa cum s-a intamplat asta) iar pentru punctele 2-3 era imposibil sa nu se observe la o prima vedere cele notate, dar este posibil sa fi trecut cu vederea peste ele. 🙂
Asa, si? Ce este asa interesant sa ai un Nexus si la ce ii ajuta in viata reala pe toti care fac teste si benchmark-uri?
Benchmark-urile sunt doar pentru comparatie, in viata reala nu trebuie sa iti pese asa mult de ele.
In fine, ce e interesant la un Nexus? Ai Android curat, fara alte modificari, ai mereu ultima versiune de Android care se misca impecabil, e ieftin pentru ce hardware are comparativ cu ceilalti competitori si ai un suport foarte mare din partea comunitatii de modding (custom ROMs, kernel, etc).
Sunt lucruri care pentru unii sunt avantaje, dar de care altora nu le pasa. Depinde acum ce vrei de la un telefon 🙂
Sunt debutant in utilizarea unui smartphone. Apelez la dumneavoastra pentru o opinie avizata. Recomandati instalarea CyanogenMod pe Nexus 5? Sunt un maniac al customizarii windows-ului si cred ca acest obicei se va transfera si pe telefon. Multumesc.
Trebuie sa ne spui ce iti doresti in plus de la Nexus-ul tau, ca sa merita instalarea lui CyanogenMod.
Repet.Sunt cel mai umil discipol in domeniu. Imi cer scuze daca debitez prostii. Am inteles ca… cu CyanogenMod se va misca intotdeauna mai bine decat cu versiunea de android pe care CyanogenMod a fost creeat. Apoi am inteles ca CyanogenMod vine cu aplicatii interesante si cu posibilitati mari de customizare.
Nexus 5, cat si Nexus 4, se misca impecabil, nu cred ca o sa gasim un sistem de operare custom care sa se miste MAI BINE, cel mult la fel.
Posibilitati de customizare are insa daca nu-ti doresti nimic de ce sa-l schimbi? 🙂
Multumesc pentru recomandare. …Indatorat.
Dintre Nexus 5 si Samsung galaxy note 3, ce sa aleg? Care are performante mai bune si se misca fluid fara lag?
Nexus 5 se misca fara lag si foarte fluid, un review pentru Note 3 gasesti aici: http://www.arenait.net/2013/10/21/review-samsung-galaxy-note-3.html
Arata bine Nexus 5 si e un concurent serios pentru ceilalti producatori de smartphone-uri
Este ok sa fac un upgrade de la un galaxy s2 la nexus 5?
Logic!
Dar intre un Galaxy s4 si nexus5, ce pot sa aleg? Aici trebuie pus in balanta: performanta in jocuri, calitatea pozelor/filmarii, experienta de browsing, autonomia bateriei la o utilizare echivalenta, etc.
Greu de spus, la capitolul performante Nexus 5 e mai bun, bateria e cam la fel, bataia se duce la design si la camera, dupa parerea mea.
Salut! Eu chiar vreau sa imi cumpar un telefon, si vreau sa ma ajutati sa aleg intre nexus 5 si samsung s4, voi ce imi recomandati? Per total… camera, design… etc Multumesc anticipat
Unde sunt castile la acest telefon? 😀
Vad ca nu a mentionat nimeni acest lucru
Nu vine cu casti, din pacate… Nici Nexus 4 nu a venit cu casti.
Pe de o parte nu ai casti, pe de alta iti alegi tu ce casti vrei :))
Fabulos acest nexus 5. De la S2 voi trece catre Nexus 5, de data asta voi trada gama samsung pentru dezamagirea care mi-a produs-o S2 (s-a stricat in mai putin de 1 an, achizitionat la pret de 530 euro + husa originala din Belgia). Asadar, nici S4 nu ma atrage iar HTC One e bun’ da nu prea. (vorba cetateanului turmentat) Consider si sunt subiectiv, Nexus 5 e cea mai buna alegere a momentului, putand fi cumparat la pretul de 1850 ron de pe 123gsm. (nu vreau sa fac reclama mascata), dar emag chiar sufera de ei si baga niste adaosuri penibile rau. Asadar, o sa va rog sa imi spuneti ce casti sunt bune pentru nexus 5 si de unde pot cumpara unele. Prefer un site romanesc.
Atentie, site-ul la care faci reclama nu mentioneaza ca vinde produsul cu garantia originala a producatorul telefonului, deci nu vinde telefonul cu o garantie care sa asigure reparatia lui intr-un service autorizat de catre producatorul telefonului (probabil telefoanele nu sunt achizitionate de la importatorul oficial).
Deci, costul reparatiei va fi suportat de catre vanzator, de aici si probabilitatea foarte mare ca sa invoce o gramada de motive sa refuze daca reparatia va necesita inlocuirea terminalului sau va fi costisitoare (gen inlocuire display, placa de baza, etc.)
Salut. Are Navigare Nexus 5?