In urma cu mai bine de un an, Intel ne prezenta un viitor sumbru pentru lumea desktop. Conform planurilor de atunci, Haswell urma sa fie ultimul CPU care folosea reteta clasica de prezentare, cu socket, placi de baza si posibilitati de upgrade. De la Broadwell, urmasul sau, procesorul avea sa vina direct sudat pe placa de baza.
Dar feedback-ul negativ primit, si initiativa AMD de a folosi socket-uri chiar si la solutiile System on a Chip (platforma AM1) par sa fi schimbat aceste planuri. Destul de radical am putea spune. Astfel, noile planuri ale celor de la Intel, prezentate la GDC (Game Developers Conference), se orienteaza spre high end, gaming si overclocking.
Primul nume care va intra in scena va fi Devil’s Canyon. Sub aceasta umbrela vom regasi procesoare Haswell gandite pentru cel mai puternic overclocking. Procesoare atent selectionate pe baza posibilitatilor de scalare, cu o pasta termoconductoare mai performanta plasata intre pastila de siliciu si invelisiul din aluminiu.
Circuitele electrice interne vor fi de inalta toleranta, iar aceste procesoare vor permite si voltaje mai mari. Si, bineinteles, vor avea multiplicatorul deblocat. CPU-urile Devil’s Canyon vor fi lansate in gama Core i7 4000, si vor costa mai mult. Si este foarte probabil ca in afara de selectionarea acestor chip-uri restul sa fie numai marketing (nu cred ca Intel va dedica o linie de productie speciala pentru a avea conectivitate si pasta superioare, imbunatatirile fiind probabil pentru toate CPU-urile Haswell realizate de acum inainte).
Lunile urmatoare vom vedea si noi placi de baza, construite in jurul chipset-ului Z97. Acestea, destinate initial CPU-urilor Broadwell, vor fi necesare se pare si pentru noile modele Devil’s Canyon. Speram insa ca aceasta informatie sa se adevereasca falsa, si atat Devil’s Canyon cat si Broadwell sa functioneze si pe actualele placi de paza LGA1150.
Si tot la capitolul Haswell, Core i7 4770R va primi si o versiune normala, pentru socket-ul LGA1150 (actualul model al acestui procesor este un BGA sudat pe placa de baza). Si va exista si un model Pentium aniversar, cu multiplicator deblocat, care insa pentru overclocking va avea nevoie de chipset-uri scumpe (Z87, Z97), asta daca producatorii de placi de baza nu au un cuvant de spus…
Mai tarziu, undeva in cel de-al treilea sfert al acestui an 2014, Intel va lansa procesoarele Broadwell. Acestea vor fi realizate in procesul tehnologic de 14 nm, si vor avea mici imbunatatiri fata de actuala generatie Haswell. Vor sosi si in variante pentru socket-ul LGA1150, dar este posibil ca initial sa nu avem parte de modelele high end, pentru a lasa putin loc pentru Devil’s Canyon.
Si tot spre sfarsitul anului, Intel va lansa procesoarele high end Haswell E. Acestea vor avea pana la opt nuclee, controller de memorie DDR4, si desi vor folosi acelasi socket LGA2011, vor fi complet incompatibile cu actualele placi de baza de la Ivy Bridge E. Si cu aceasta ocazie uram bun venit si chipset-ului X99.
Deci este clar. Intel si-a schimbat strategia in ceea ce priveste procesoarele desktop (in bine), si incearca sa ne convinga ca 2014 va fi un an interesant in acest segment de piata. A, da, si ca este indicat sa facem un upgrade!
Bine ca nu au respectat planurile de acum un an! Desktop-urile inca nu au murit si sper ca vor mai trai multi ani, pt ca le consider cele mai bune, din multe puncte de vedere, singurul minus il consider a fi mobilitatea mai dificila, in rest, nu stiu ce hibe le-am putea gasi!
Deja si laptopurile cam au un drum inchis.
[…] A, da, si ca este indicat sa facem un upgrade! […]
Pei da, in asta si-a schimbat strategia, ce a zis: „mai nu merge cu CPU-urile sudate, se plang multi, aa da, atunci baga socket-e si chip-uri noi la greu ”
Devil’s Canyon este cea mai mare manevra de marketing facuta de intel de pana acum, sunt procesoare care au pur si simplu mai multi volti si se inching mai mult cu multiplicatorul deblocat;
Broadwell se stie ca nu o sa un spor de performanta mai mult de 10-15% maxim.
Intel incet incet incepe sa dezamageasca, si de asta le este frica ca lumea fuge la AMD.
Nu dezamageste, ci isi bat joc, ofera spor cu pipeta pentru ca isi permit si o vor mai face mult si bine fiindca AMD nu pot lupta cu ei decat pe segmentul low/mainstream oarecum si aici au sanse doar din cauza pretului… platforma AMD e super depasita si tot asa.
~nu o sa *aiba* un spor
Scuzati.
AMD este abia la procesul tehnologic de 28nm pe cand Intel trece pe 14nm cu Broadwell….deci nu are cum sa dezamageasca fata de AMD
”Devil’s Canyon este cea mai mare manevra de marketing facuta de intel de pana acum, sunt procesoare care au pur si simplu mai multi volti si se inching mai mult cu multiplicatorul deblocat”
Un procesor bun ‘cherry picked’ nu e unul cu mai multi volti ci sunt cele care ajung la frecvente mari cu voltaj mic. Fie el amd BE sau intel K,nu e garantat ca merg 4.x ghz. Fiecare procesor e diferit. ‘Manevra’ asta de marketing e folosita de multi,chiar si de amd.nu e chiar o manevra de marketing pt ca ai un proc bun garantat. Ce e un fx-9590 ? Un cherry picked fx-8350 la suprapret. Msi au placile lightning,evga classified etc
Dar nu e corect
Este bine ca inca privesc cu ochi buni aceasta piata. Sper doar sa nu fie prea mult convinsi de latura mobila.
@Bo$$ Meh, APU-urile AMD fac ravagii in software, in special cu HSA ON (Heterogeneous System Architecture )
HSA are foarte multi parteneri, colosi, cum ar fi: Samsung/LG/ARM/Qualcomm/Sony/Huawei/Oracle si multi altii!
http://www.hsafoundation.com/
Principala cauza a situatiei nefericite in care ne aflam se datoreaza monopolului creat de faptul ca doar intel, amd si via au patent pe tehnologia x86, si atat intel cat si amd nu vor sa mai vanda nimanui acest patent iar via nu o poate face pentru ca se pare ca licenta pe care o detine e limitata de anumite clauze.
patentul pentru x86 il are Intel si o inchiriaza pentru AMD cum face ARM dar into forma diferita.
Da, Intel detine licenta x86, are un acord mai complex cu AMD (pe bani), cu VIA (desi acesta este cam subred de cand VIA nu a vrut sa renunte la Nano) si cu alte cateva companii (insa nu stiu exact ce drept de productie au restul). Si nu o mai da la nimeni, pentru ca nu vrea alta concurenta.
Interesant este insa faptul ca toate extensiile si tehnologiile folosite la arhitectura x86 pana la 586 sunt libere si nu mai sunt aparate de patente, pentru ca au peste 20 de ani vechime. Dar sunt si complet nefolositoare in industria PC-urilor.
Hmm, deci situatia e chiar mai rea decat am crezut. In fapt, fratia intel-microsoft blocheaza piata pc. 🙁
Pei…. pei da, normal lol, e tinuta in frau intentionat, sa traga de ea, pei ei nu ii intereseaza inovatie, ci banii care ii scot zilnic de la servici.
@ Geoo
Nu compara procesele de fabricatie intre ele, nu-i tot una, marimea conteaza, da, dar conteaza si ce tip este.
Si intel nu are niciun 14nm inca, ca asa zic si eu ca are 20nm AMD, dar la anu 🙂
bine ca nu uita de noi. cam tarziu dar e bine venit.
dar nu sunt de acord cu preturi mai mari pt procesoare cherry picked.normal pentru entuziastii care schimba n procesoare pana dau de unul bun le pica bine.
deodata cu intel s`au trezit si cei de la microsoft sa anunte imbunatatiri pt gameri, dupa ce a aparut un alt API,dar la fel e bine venit. s`au gandit,opaaa,in cativa ani gamerii nu mai au nevie de windows,stai ca nu e bine