In urma cu 45 de ani, inginerul Gary Starkweather, ce lucra la Xerox in acele vremuri, a avut ideea folosirii unui laser pentru inscriptionarea unei imagini, punand astfel bazele imprimarii laser. El a dezvoltat aceasta idee pana la stadiul de prototip pana in 1972, terminalului laser adaugandu-i-se un sistem digital de control si un generator de caractere.
Astfel Xerox a obtinut imprimanta EARS. Acest acronim este prescurtarea mult mai lungului Ethernet Alto Research character generator Scanned laser output terminal. Insa pe piata Xerox a fost batut de IBM, care in 1976 a introdus modelul 3800, o imprimanta destul de limitata, ce folosea hartie continua si ocupa o camera intreaga.
Primul exemplar de la Xerox a sosit un an mai tarziu, in 1977, si a reprezentat primul copiator modern. El s-a numit 9700, si era capabil sa imprime doua pagini pe secunda, la o rezolutie de 300 dpi. Si multi ani a fost cea mai folosita imprimanta (copiator) de volum inalt.
Legat de imprimantele pioniere: https://www.youtube.com/watch?v=1rCNnMZrFUQ
Sigur 2 pagini pe secunda, nu pe minut? Totusi se intampla acum 40 de ani.
Am citit si in alta parte ca ar fi 2 pagini pe secunda 🙂
Imprimanta laser implineste 45 de ani sau ideea lui Gary Starkweather? Pentru ca nu sunt acelasi lucru.
„un sistem digital de control si un generatorul de caractere”, „Acest acronim este prescurtarea de la mult mai lungul „, „si era capabil sa imprimeze doua pagini” – greseli si exprimari de clasele primare – fara suparare.
Mda, se pare ca la anumite ore mana scrie si ce vrea ea, nu ce incearca sa gandeasca encefalul… My bad(s).