RDS-RCS a lansat pe 11 aprilie 2014 serviciul de stocare in cloud numit Digi Storage. Am primit atunci un cont de test, de 20 GB, valabil 6 luni de zile. Chiar daca sunt doar in prima saptamana de utilizare, m-am gandit sa va fac un scurt review, poate va ajuta sa va decideti daca sa-l cumparati sau nu.
Viteza si performante. Probabil cea mai mare problema pe care o au serviciile de cloud hosting de afara este data de performante si viteza. Serverele sunt peste mari si tari, urci si descarci cu viteza mica. Problema asta isi propune RDS sa o rezolve cu Digi Storage. Reuseste… partial. Eu locuiesc in Timisoara si acasa am Digi Fiberlink 100 iar la birou o conexiune UPC, tot de 100 Mbps. Treaba sta in felul urmator:
- Upload: viteza fluctueaza foarte mult, atat din RDS cat si din UPC. In ambele cazuri merge intre 800 KB/s si 3.5 MB/s, cand acasa, pe RDS, ma asteptam sa mearga cu 9 – 10 MB/s.
- Download: nici aici viteza nu e 100% constanta, insa merge mult mai bine, variatia fiind intre 8.5 si 9.5 MB/s. Atat din UPC cat si din RDS, o bila alba de data asta.
Ramane de vazut pe viitor, viteza ar putea sa se imbunatateasca, daca investesc in continuare in serviciu, sau sa scada, daca se aboneaza foarte multi si hardware-ul ramane acelasi.
Functionalitate si aplicatii. Aplicatia desktop e mega-simpla, dar utila. Este practic o interfata grafica de tip web pentru un serviciu de Windows. Partea interesanta e ca poti sa-ti definesti doua tipuri de functionalitati: locatii si sincronizari.
- Locatii: aici iti poti defini un folder de pe hard-disk-ul local. Dupa care, folosind interfata web poti sa faci share fisierelor de aici. Insa aceasta locatie o poti folosi si pe post de suport pentru pentru sincronizare. In acest caz spatiul folosit nu va fi contorizat, depinde doar de dimensiunea hard-disk-urilor tale.
- Sincronizare: definesti foldere care se sincronizeaza intre ele. Suportul poate fi o locatie de pe calculatorul tau, despre care am vorbit la punctul anterior, sau Digi Cloud. Daca alegi Digi Cloud ca si locatie spatiul folosit va fi luat din abonamentul tau.
Aplicatia web este si ea simpla insa la fel de utila. Poti sa generezi linkuri de download pentru fisiere dar si pentru foldere. Poti sa generezi chiar si linkuri de upload, de care se poate folosi oricine pentru a incarca fisiere in cloud-ul tau.
Raman aplicatiile de mobil si cele de Mac OS X si Linux. Dintre ele am reusit sa o testez doar cea pentru Android, care mi se pare la fel de utila, si pe care o gasiti in Play Store.
Concluzie. Digi Storage este un serviciu bun si ieftin, pentru doar 6 lei pe luna primesti 100 GB spatiu de stocare. Ramane de vazut cum se va comporta pe viitor, dupa cum spuneam mai sus. Eu o sa mai revin cu update-uri dupa cateva luni de folosire si, evident, feedback-ul vostru e la fel de binevenit.
Microsoft eliberează codul sursă la MS-DOS. Ar fi și asta o știre interesantă. 🙂
http://sourceforge.net/p/freedos/news/2014/03/microsoft-releases-source-code-to-ms-dos/
Eu am incarcat un fisier video de 1 GB in prima zi cand s-a lansat digi storage, si am atins 10 MB/S .
Am uitat sa mentionez ca sunt abonat RDS.
Ce abonament?
Digi Net Fiberlink 1000 , am primit 20 gb spatiu gratis pe digistorage.
De aia ai prins, poate 10 MB/s. Sunt unii care au prins si mai mult cu Fiberlink 1000.
mail.ro spatiu de stocare 1T, cost = FREE 🙂