Prima oara cand am auzit de proiectul SoFIA de la Intel a fost la semnarea parteneriatului cu Rockchip, conform caruia ambele companii urmau sa vanda astfel de platforme x86 Atom low end. Si abia acum vedem si primele detalii. In primul rand SoFIA inseamna Smart or Feature Phone with Intel Architecture. Dar asta este mai putin important.
Conteaza ca la interior aceasta platforma SoC contine un procesor Atom dual core de generatie Silvermont, si un modem 3G. Iar grafica ar trebui sa fie proprietara Intel (HD Graphics cu 4 Stream Processors). SoFIA este asteptata spre sfarsitul acestui an 2014, in telefoane chinezesti de numai 50 $. O versiune cu 4G va sosi ceva mai tarziu, in 2015.
Dar ce nu ne asteptam la SoFIA este ca aceste chip-uri vor fi realizate la TSMC in procesul tehnologic de 28 nm. Sa fie acesta atat de ieftin, incat este mai rentabil pentru Intel decat propriile fabrici? Explicatia oficiala a fost ca se doreste atingerea unui volum mare cat mai repede. Si ulterior probabil Intel se va ocupa direct de productie, intr-un proces tehnologic de 14 nm.
Si iar greu de explicat este decizia de a nu include conectivitate Wi-Fi si Bluetooth, pentru acestea fiind necesare alte chip-uri, ce vor adauga la nota finala de productie. Intel incearca sa ne convinga ca au dorit sa lase libertatea integratorului de a decide ce conectivitate sa foloseasca, insa toate smartphone-urile de pe piata au atat Wi-Fi cat si Bluetooth, deci ambele erau necesare si puteau fi din start parte din SoFIA.
Ramane de vazut cum se va comporta aceasta platforma la capitolul performanta, mai ales in comparatie cu modelele quad core ARM Cortex A7, preferatele segmentului low end.
Ce fel de smartphone fara wifi si bluetooth, sunt curios parerea oamenilor dupa ce vor iesi pe piata
Citeste articolul integral. Nu o sa fie incorporate in aceeasi platforma, dar vor fi implementate separat de catre integrator. Deci produsul finit va avea si wifi, si dinti albastri.
Intel a lasat loc si altor concurenti pe piata, cand nu a integrat wi-fi si BT. Desii realitatea era alta, a transformat totul in avantajul lor.
Mai departe succes.
Realitatea fiind care mai exact ?
Timpul, banii, eficienta, consumul, marimea….. Sunt multe variabile, si daca doar una i-a incurcat, au renuntat pentru a scoate ceva cat mai fiabil.
Nu vor fi lipsite de wifi, doar ca intel nu a integrat de la inceput in aceste soc si modul wifi. In schimb cel ce va cumpara sa zicem 100 de mio de astfel de platforme, sa zicem pur si simplu ca exemplu allview, va decide ce sa puna suplimentar pentru produsul final