Unul dintre motivele pentru care Microsoft a decis sa inlocuiasca browserul Internet Explorer cu Spartan, in Windows 10, il reprezinta perceptia negativa pe care au avut-o utilizatorii fata de acesta, crezand ca e printre cele mai instabile si mai vulnerabile browsere. Chiar daca nu e chiar asa.
Intr-un raport publicat de compania de securitate Secunia, pe anul 2014, se arata faptul ca Microsoft a avut dreptate cand afirma ca IE este unul dintre cele mai sigure browsere.
Compania plaseaza browserele Google Chrome, Oracle Solaris si Gentoo Linux in topul celor mai vulnerabile, cu 504, 483, respectiv 350 vulnerabilitati de securitate. Mozilla Firefox are, conform aceluiasi raport, 171 de vulnerabilitati.
Problema e ca numarul de buguri gasite creste cu numarul de oameni interesati de un produs software.
In plus, posibil ca unele probleme sa fi fost gasite in extensii Chrome, iar acestea sunt cu miile.
Sunt in totalitate deacord cu tine, orice „hacker” cauta o plaja cat mai mare de utilizatori, iar plaja cea mai mare o reprezinta in momentul de fata google chrome.
google chrome nu imi place pentru ca nu are setarile care le are firefox,acum sunt multumit ca mozilla are si x64 BETA.,de exemplu firefox are „foloseste modul fara urme” adica sterge totate cookiurile cand iesi din browser
Si Chrome are incognito mode care face acelasi lucru
Opera unde s-ar afla?
opera dupa ce a trecut pe engine-ul chrome, se afla aproape de google chrome ca siguranta.Am citit asta ieri, dar nu mai tin minte unde, ca sa-ti indic sursa
Internet explorer era un browser care chiar avea potential.Mai ales ca are si un nume placut si sugestiv .Problema este din vina programatorilor microsoft care din nu stiu ce placere masochista,au ingreunat si umplut de buguri IE in loc sa-l perfectioneze (era 2012 si dupa instalare,IE inca mai cerea restart in schimb ce alte browsere se instalau normal)
Eu inca il mai folosesc cu placere in unele perioade
Trebuie multa lume sa inteleaga si sa accepte faza ca IE este integrat in WINDOWS;
Windows-ul foloseste IE-ul el insusi pentru multe chiestii ‘interne’;
Nu este numai pentru ‘tine’ sa intri pe faisbuc.
ON TOPIC:
Asa va trebuie, luati-va dupa Google, ca-i ‘safe’ si ‘rapid’…
M$ cred ca s-a cracat de ras dupa faza asta.
Oracle Solaris si Gentoo Linux nu sunt browsere.
Nu are are nici o legatura vulnerabilitatile cu inlocuirea IE-ului cu Spartan pentru ca mai toate browserele au vulnerabilitati.
IE este scos din uz pentru ca nu face fata noilor standarde Web(html5 respectiv css3).
Asta este principalul motiv nu vulnerabilitatile cine spune alceva inseamna ca vorbeste aiurea.
Cine a scris raportul ala este perfect idiot,de ce? pentru ca nu stie sa faca diferenta dintre un browser si un sistem de operare.
Spui prostii;
IE se descurca poate cel mai bine dintre toti la html5.
(mai baga o fisa)
Nu stiu ce sa zic Silver, eu am avut niste probleme ciudate cu el. Ca developer. 🙂 Dar e ok.
@silver: acu’ depinde si la ce versiuni te raportezi; dar chiar sa fie ultimul IE-TP si tot mai gafaie dupa ailalti, vezi http://html5test.com/results/desktop.html sau http://html5test.com/compare/browser/chrome-39/ie-TP/firefox-35.html
Nici nu stiu cu ce sa incep.
In primul rand lista aia nu include doar browsere. Solaris este un OS Unix iar Gentoo este o distributie de Linux.
In al doilea rand, MS nu inlocuirste IE ci doar scoate un nou browser pentru uz larg. IE ramane pentru mediul Enterprise pentru ca este si acum cel mai folosit brower pentru cei din aceasta categorie.
In al treilea rand, intradevar, de obicei numarul de buguri si riscuri de securitate creste o data cu numarul de utilizatori. Interesant e totusi cum pentru anumiti useri (a se citi fanboys) faza asta e valabila doar pentru Chrome si Android (nu ma refer la Darius si Jonny ci la modul general). Cand vine vorba de Windows, MS e naspa, Windows e jeg.
In al patrulea rand, nu pot sa imi dau seama cum unii nu realizeaza ca Google e mai aproape, la capitolul comportament, etica si model de business, de MS al anilor 80-90 decat de Google din 2005. Trist.
In al 5-lea rand, Chrome chiar e un browser prost. Au trecut de mult vremurile cand era considerat best of the best. Are mari probleme de securitate, lucru recunoscut chiar de echipa Chrome, are mai probleme de randare a paginilor (si nu ma refer la continut, ca aia tine de engine – Blink – si acolo nu sunt probleme), ci efectiv la „desenarea” pe ecran si la modul in care face scroll la pagini (nu de geaba echipa Chrome a anuntat ca vor adopta API-ul Pointer Events de la MS ca sa isi rezolve o parte din probleme), mananca RAM ca porcul (e de departe browserul cu cele mai mari cerinte) iar asta e nejustificat avand in vedere ca alte browsere (pana si Opera 12) ofera mai multe functionalitati iar modul in care stocheaza cacheul si datele personale (bookmarks, parole etc.) este defectuos si favorizeaza fragmentarea acestora cat si a hardului ceea ce duce la performante scazute, atat pentru browser cat si pentru PC (mai ales daca ai SSD).
@hate_me – Opera foloseste engineul Chromium si anume Blink. Asta ajuta la randarea continutului. Browserul in sine e oarecum diferit, mai ales ca nu flosesc Blink standardci un fork proprietar. Evident, asta nu il face mai sigur dar asta nu tine de Blink. Also, IE are potential. De aia nu dispare definitiv ci ramane pentru utilizatorii Enterprise.
@Alex – Topul nu e exclusiv pentru browsere ci este un top al celor mai vulnerabile tehnologii. Doar autorul a considerat ca alea sunt browsere. Topul nu are nicio problema, mai ales ca e facut de Secunia.
@Darius J. – Dupa cum spuneam, sunt de acord cu tine intr-o mare masura dar daca un browser se lasa „hijacked” de un amarat de JavaScript atunci e clar ca browserul are o problema. Also, faptul ca un soft, de orice fel, are utilizatori multi, nu justifica bresele de securite. Pot intelege ca ele exista, orice soft are asa ceva. Ele exista si pe OS-uri mai putin utilizate gen OSX si Linux, doar ca nu sunt fie descoperite la timp (OSX), fie nu sunt exploatate din cauza cotei de piata (OSX/Linux). Daca Windows ar deveni open source, la cati stau la rand sa gaseasca brese de securiate, mare parte a PC-urlor ar fi la pamant in secunda 2. Ce nu pot intelege este ignorarea sau mai rau, negarea lor.
Daca ati uitat ce ati facut acum 5 ani,
Logati-va in contul de gmail.
Intrati pe
https://www.google.com/history/