Toti stim ca Apple este o companie care isi suprataxeaza clientii. De la terminale la accesorii, toate sunt ceva mai scumpe decat la concurenta. Iar daca se intampla sa se strice iPhone-ul in afara garantiei, Apple are un motiv in plus sa castige ceva bani. Fie ca vinde un alt telefon, fie ca il repara in service-urile autorizate si extrem de costisitoare.
Mai exista, bineinteles, optiunea de a ne repara iPhone-ul intr-un service normal, la preturi normale. Cu piese de schimb compatibile. Insa Apple vrea sa starpeasca acest fenomen, si a introdus in iOS 9 verificari ale pieselor telefonului. Iar daca sistemul de operare nu detecteaza componente originale, se inchide fara nicio avertizare sau alta optiune. Doar un mesaj de eroare (53) si atat.
Acest comportament a fost observat de utilizatorii care au avut probleme cu senzorul de amprenta, butonul home sau conectorii aferenti. Care le-au reparat (inlocuit) in service-uri normale. Si care dupa update la iOS 9 nu au mai putut sa-si foloseasca smartphone-ul. Afectate sunt modelele iPhone 5S in cea mai mare masura, dar si 6 sau 6 Plus (care au senzor de amprenta si au iesit din garantie).
Momentan nu se fac verificari decat pentru aceste componente, insa este posibil (si extrem de probabil) ca in viitor sa fie testate si ecranele sau mai toate piesele, pentru a obliga utilizatorul unui iPhone stricat la si mai multe cheltuieli.
”Acest comportament a fost observat de utilizatorii care au avut probleme cu senzorul de amprenta”
serios? ce pacat ca nu mai pot fura un iphone si sa am acces la toate datele utilizatorului. /s
pana anul trecut nici apple nu iti repara touch id`ul in service,si iti schimba telefonul cu unul nou.intotdeauna a fost o chestie de securitate.si inca este.
sunt destule service`uri non-apple dar care sunt autorizati de catre ei sa faca reparatii.
”optiunea de a ne repara iPhone-ul intr-un service normal, la preturi normale”
adica un service de 2 lei,autorizati de CUCU SRL,componente false,lucru de 2 lei,etc. in loc sa incurajezi cititorii sa isi repare telefonul intr`un service autorizat…frumos articol ce sa zic
Cata prostie ai in cap !?! Bineinteles ca la Service autorizat se face reparatia ! Fa si tu diferenta intre service autorizat(perfect legal!) si agreat(de cei de la marul stricat !).Spui prostii caci nu ai cunostinte tehnice ! Sa-ti explic pt nivelul tau ! Ai un display pe care il poti inlocui cu exact cel original (ce poate fi f scump) sau cu unul IDENTIC la caracteristici dar de la alt producator ! Sau o componenta electronica ce poate fi produsa de producatori diferiti de cel de la care Marul a achizitionat-o si instalat-o pe iphone original ! Conditionarea inseamna abuz de pozitie dominanta in piata si/sau discriminare si in general se termina in instanta prin plata de daune imense ! Daca nu ai lucrat niciodata in domeniu strict electronica nu vorbi !
bogdan problema asta cu ‘error 53’ tocmai atunci apare cand touch id`ul e reparat intr`un service 3rd party.nu unul autorizat. intr`unul autorizat nu sunt probleme. ce nu intelegi?
s3ns3lol, eu am un service de telefoane in germania si iti spun ca nu e doar chestie de securitate. Oricum nu am acces la datele tale daca ti-am furat telefonul. 1. e find my iphone, 2 o data cu schimbarea home button el functioneaza doar ca un home button normal fara touch id. Oricum va trebui sa iti deblochez iphone-ul cu codul de securitate ca back up, deci nu e o scuza. Politica lui Tim Cook e mai agresiva decat a lui Steve…cu asta o sa piarda Apple enorm in urmatorii 10 ani. Pana acuma a mers treaba pentru ca nu au fost competitori reali pe piata,dar uitat-te ce a iesit acuma… Ce nebun mai da 1000 de euro pe un iphone ca dupa ce il scapa jos sa mai plateasca inca 300 la un apple store chiar si pentru unul nou.
Bogdan, ai lucrat in electronica din anii 80, si stii legile marketingului international. Spune-mi te rog daca esti in tema care producator de display de apple plateste patent, iti spun sincer ca nici un display cumparat de mine, nu e la „parametrii” care ar trebui sa fie. E normal sa starpeasca treaba cu contrafacerea pieselor. China e pe celalalta parte a planetei…..noi citim Copyright , iar ei cum sunt la opusul ei fata de noi citesc right to copy:)
1.
[…]Mai exista, bineinteles, optiunea de a ne repara iPhone-ul intr-un service normal, la preturi normale. Cu piese de schimb compatibile.[…]
Pai daca eu ma duc cu telefonul in service-ul respectiv, in urma reparatiei respective telefonul meu trebuie sa mearga (nu ma intereseaza ce ii face).
Si cum sunt piesele de schimb compatibile daca mie nu imi mai merge telefonul, dupa ce inlocuiesc respectiva piesa.
[…]Insa Apple vrea sa starpeasca acest fenomen, si a introdus in iOS 9 verificari ale pieselor telefonului. Iar daca sistemul de operare nu detecteaza componente originale, se inchide fara nicio avertizare sau alta optiune. Doar un mesaj de eroare (53) si atat[…]
Daca respectivul service ar fi ceva de capul lui mi-ar spune ca imi trebuie piesa originala altfel telefonul meu nu va functiona, sau voi avea …. probleme.
In cazul in care eu refuz lucrul asta o fac pe propria raspundere, insa daca eu nu sunt instiintat si telefonul meu nu functioneaza dupa respectiva interventie service-ul e raspunzator si va trebui sa remedieze problema.
2.
Miscarea asta este facuta probabil de apple pentru a mentine un standar de calitate al produselor proprii.
Daca cineva isi pierde datele pentru ca a pus un senzor de 2 bani, va fi vina apple, daca touch-ul nu va functiona corect, va fi lafel vina lor….
Lafel se intampla in toate domeniile, mereu auzi pareri impartite despre calitatea unui produs (masina), la unii masina merge la altii e mereu defecta, da nimeni nu intreaba unde se fac reviziile, la ce timp, ce piese se folosesc…
Marius, sunt perfect de acord cu tine. Am schimbat vreo 100 de vanzatori de display-uri de iphone, crede-ma nici unu nici macar nu s-a apropiat de calitatea originalului si de timpul de reactie al acestuia. Eu spuneam doar ca nu poti numi Security update ceea ce au facut ei. Plus ca e o alegere in care vor pierde tare mult pe viitor.
Cred ca nu vezi esentialul in postarea ta ! In domeniul electronicii aceiasi componenta poate fi produsa cu EXACT ACEIASI parametri practic perfect identici de producatori diferiti ! Aici nu e vorba de piese de calitate sau nu ! Aici e vorba de obligarea utilizatorului final in a folosi DOAR acelasi Suplier ! Este incalcarea unor intregi legi si reguli competitionale in marketul international ! Se vede ca vb fara sa integeti domeniul electronicii la nivelul de baza ! Am lucrat electronica inca din anii 80 si stiu ca un procesor are aceiasi schema interna dar poate fi produs de diverse firme ! La fel si displayurile ! De ce trebuie eu sa cumpar special o component dictata de cei de la Apple cand o piesa identica exista pe piata la un pret mai bun ? Repet nu discutam de piese cu caracteristici diferite(care oricum nu ar functiona…). Si chiar daca ar fi piese diferite care-i problema lui Apple cu alegerea mea ? Daca era in perioada de garantie ar fi fost o discutie dar altfel nu ! Adevarul e ca produsele Apple au cel mai prost raport pret/utilitate-_repet utilitate si nu calitate din lume ! Se bazeaza pe cumparatori fanatici sau snobi carora chiar nu le pasa cand arunca o caruta de bani eventual se fac datori la banca pe ani intregi pt o prostie de telefon care pierde 35-50 % din valoare in 12 luni…
@bogdan,touch id`ul e hardware da.dar din momentul in care ai aprins iphone`ul prima data softul si butonul touch id se leaga ireversibil.si daca ai schimbat butonul cu altul la fel,identic degeaba caci softul nu il recunoaste. e vorba de Secure Enslave. perfect logic si necesar pentru securitatea datelor personale.
citeste aici mai multe detalii si nu mai bate campii
http://www.theverge.com/2016/2/5/10923780/error-53-iphone-screen-repair-third-party
Asta corelata cu stirea ca renunta la jack-ul de 3.5mm inseamna inchiderea totala a platformei si dpdv hardware. Totul trebuie sa fie apple (sau autorizat de apple) pentru a functiona.