Daca ati fost activi in ultima vreme, probabil ati vazut deja prezentarea in care v-am explicat ce este un sistem de supraveghere video analogic si din ce este compus. Am decis sa va prezentam atunci solutia de baza, iar acum venim cu ceva mai atragator. Sistemele IP nu sunt un moft, insa sunt solutii mai bine puse la punct si mai moderne ce va permit sa fiti mai flexibili. Am realizat cu Skut.ro un filmulet unde va prezentam in amanunt ce este si cum arata un sistem IP.
Ce este un sistem de supraveghere IP?
In principiu, un astfel de sistem nu difera cu foarte mult fata de unul clasic analogic. Componentele necesare sunt aceleasi, doar ca difera conexiunea.
Un sistem IP iti ofera o calitate mai buna a imaginii si rezolutie mai ridicata. Conexiune la NVR se realizeaza prin cablu de retea, iar alimentarea se poate face si prin PoE.
Un sistem de camere IP iti permite sa le vizualizezi de la distanta prin intermediul unui IP insusit.
Elemente componente
Spuneam ca nu difera cu mult fata un sistem analogic. Si ca sa ne credeti pe cuvant, uite ce contine: NVR, adica Network Video Recorder, camerele video, HDD, sursa de alimentare si monitor.
NVR-ul
NVR este prescurtarea de la Network Video Recorder si nu difera foarte mult fata de un DVR adica Digital Video Recorder, ca in cazul camerelor analogice. La acesta se conecteaza ulterior camerele alese si stocheaza pe un HDD imaginile.
NVR-urile sunt cat vrei tu de performante, adica depinde cati bani iti aloci pentru unul. De asemenea pot avea nenumarate intrari si functii. Tu il alegi pe care ti se potriveste.
Camerele
O camera IP are avantaje si dezavantaje. La puncte pro putem sa notam calitatea mai buna a imaginii si posibilitatea de a accesa camera din orice loc al planetei. Este foarte usor sa o accesezi si sa urmaresti live imaginea, ba chiar sa transmiti mesaje vocale.
In schimb, dezavantajul ar fi diferenta de pret, o camera IP fiind mai scumpa, insa nu cu mult.
Alimentarea camerelor
In mod normal, o camera IP se alimenteaza si se conecteaza la internet printr-o singura mufa, cea de internet. Acest tip de alimentare se numeste PoE, adica Power Over Ethernet si se datoreaza NVR-ului. Daca NVR-ul are functie PoE, atunci puteti conecta camera cu un singur cablu. Daca NVR-ul nu suporta PoE, atunci trebuie sa alimentati camera separat.
HDD
Ca si in cazul sistemelor analogice, ai nevoie sa achizitionezi un HDD pentru NVR. Acesta este simplu, fiind identic cu cel de desktop. Iti alegi capacitatea de care ai nevoie si gata. Tot ce trebuie sa il faci este sa il montezi. Un tutorial despre cum se monteaza un HDD intr-un DVR sau NVR ti-am pregatit separat.
Monitorul
Acesta nu este obligatoriu ci mai degraba optional. Este necesar doar in primele momente cand setezi NVR-ul, dupa care poti sa renunti la el si sa vezi imaginile pe telefon. Dar daca vrei sa ai un tablou digital pe perete si sa vezi in permanenta imaginile, poti sa optezi pentru el.
Final
In concluzie, asa arata un sistem format din camere IP. Avantajele sunt ai mai multa flexibilitate, o imagine mai clara si poti sa le accesezi de oriunde. Dar costurile sunt putin mai mari. Ca sa va faceti o idee, o configuratie cu o singura camera costa in jur de 800-900 lei.
Cateva configuratii facute de colegul meu gasiti la finalul articolului de AICI .
e ultima data cand intru pe acest site. inafara de faptul ca sunteti prosti bata? sau vreti ca asta sa inteleaga oamenii nu aveti nimic in comun cu tehnologia. in schimb am vazut ca aveti o mare acuratete la reclame. puteti sa faceti reclame dar sa spuneti ce si cum, asta daca intelegeti?. vedeti voi daca a-ti scrie mai bine in limba romana aceste articole deja a-ti avea asigurat 2% din cititori. numai comentez mai mult,
Da, am remarcat si eu ca ai probleme cu limba romana. Chiar nu stiu ce cauti aici. Nu iti convine poti pleca.
Adevarul este ca in ultimul an peste 50% din continut este reprezentat de afilieri, reclame si concursuri iar articolele au 30-40 de cuvinte cu informatii trunchiate si cateodata gresite.
Calitatea acestui blog a scazut foarte mult, iar numarul de stiri publicate este mult prea mic, mai ales in avand in calcul si procentul exprimat mai sus.
Darius, iti pierzi cititorii…
Asa si fara reclame cum vreti sa aflati ceva gratis?
Eu as comenta mai degraba ca este un articol de inceput util si sa ne mai explice un pic cum este cu vizibilitatea in infrarosu, eventual niste poze de mostra pe care nu avem posibilitatea sa le vedem in alta parte. Adica ce folos ca marketingul spune ca se vede pana la 30 m daca nu se disting trasaturile? Sau cum reuseste Jerico Stewart (Kevin Costner) sa patrunda in casa lui Bill Pope (Ryan Reynolds) fara sa fie filmat, pacalind camera cu o piatra, in filmul Criminal?