Pentru un gamer care se respectă, perifericele sunt cel puțin la fel de importante ca și componentele hardware din sistem. Pe lângă placă video, procesor și monitor cu sute de hertzi, gamerii au nevoie și de tastatură, mouse și căști pe măsură. La urma urmei, acestea sunt principalele elemente care ne facilitează interacțiunea cu mediul virtual. Un periferic bun nu trebuie să arate bine doar prin prisma specificațiilor tehnice, ci trebuie să fie solid și, mai mult decât atât, să rămână confortabil după o utilizare îndelungată. Mie personal îmi displac tastaturile cu muchii ascuțite sau căștile plăcute din punct de vedere estetic, dar care devin foarte incomode după doar 30 de minute de gaming. Drept dovadă, doar în ultimul an de zile am trecut prin vreo 3 perechi de căști, 2 tastaturi și 3 șoricei.
Desigur, acest lux, de a avea periferice de bună calitate, impune niște costuri destul de ridicate pentru buzunarul consumatorului de rând. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, am descoperit multe produse demne de a purta eticheta de ieftin și bun. Știu că vă vine greu să credeți, însă în ziua de azi mai există și companii care investesc în calitatea produselor, nu doar în campanii de marketing artificiale.
HyperX Cloud Stinger este exemplul perfect de produs accesibil care excelează la capitolele ergonomie și performanțe acustice, cu foarte mici concesii în ceea ce privește calitatea construcției. Deși compania mamă Kingston rămâne axată pe producția de soluții de stocare solid state, subsidiara HyperX continuă să se dezvolte ca un brand independent de componente hardware și periferice adresate gamerilor. În prezent, portofoliul de produse HyperX include SSD-uri mid-range și high-end, memorii RAM, căști de gaming și, mai nou, tastaturi mecanice. Deși în teorie nu avem de-a face cu o companie cu o foarte vastă experiență în domeniul perifericelor, așa cum este în cazul giganților Logitech sau SteelSeries, produsele HyperX impresionează prin specificații bune, design plăcut și raport calitate/preț excelent, de multe ori peste cel oferit de brand-urile mai consacrate.
Specificații
- Difuzoare: 50 mm cu magneți din neodim
- Frecvență: 18 Hz – 23.000 Hz
- Impedanță: 30 Ω
- Conectică: 1 x combo jack 3.5 mm / 2 x jack 3.5 mm
- Lungime cablu: 1.3 m (combo jack) + extensie 1.7 m
- Microfon: cu condensator, unidirecțional, noise-cancellation
- Frecvență microfon: 50 Hz – 18.000 Hz
- Senzitivitate microfon: -40 dBV
Ambalaj, design și performanțe
Căștile vin ambalate într-o cutie de dimensiuni compacte, bine protejate prin mai multe straturi de spumă. Pe partea din spate a cutiei ne sunt înșirate câteva dintre caracteristicile cheie, specificațiile tehnice, dar și certificările obținute. Aflăm astfel că pot fi utilizate fără probleme pe TeamSpeak, Discord și Skype. De asemenea, ne mai este specificat și faptul că avem 2 ani garanție din momentul achiziției.
Fiind vorba despre un produs accesibil, accesoriile adiționale lipsesc cu desăvârșire, în pachet, pe lângă căști, fiind incluse doar manualele de instrucțiuni și un cablu de extensie de 1.7 m. Lungimea firului, cu tot cu extensie, este undeva pe la 3 m, deci va ajunge fără probleme până în spatele oricărui sistem, indiferent de amplasare. Prin detașarea extensiei ne alegem cu un cablu cu lungime de 1.3 m și combo jack la capăt, potrivit spre a fi conectat la laptop, smartphone sau controller. Impedanța căștilor este de doar 30 Ω, deci nu ar trebui să existe probleme de alimentare nici în cazul conectării la unele dispozitive cu amplificare inferioară, cum sunt de exemplu controllerele de jocuri.
La prima vedere, calitatea construcției pare a fi un pic cam fragilă pentru gusturile mele, în sensul în care mai toate elementele sunt acoperite de plastic. Îmi place totuși textura mată a acestuia – nu se zgârie și nici nu atrage amprentele. Banda ce îmbină cele 2 cupe este prevăzută cu o porțiune de spumă moale, care se mulează perfect după forma capului, și este susținută la interior de o ramă metalică destul de rigidă. Reglarea înălțimii ramei se realizează într-o plajă de aproximativ 5 cm și, odată fixată în poziție, nu are tendința să se miște pe parcursul utilizării.
La rândul său, buretele ce se întinde de-a lungul cupelor impresionează printr-o așezare confortabilă și o izolare aproape perfectă. Cupele permit o rotație de până la 90 grade spre exterior si sunt foarte bine echilibrate în ceea ce privește greutatea și presiunea exercitată asupra urechilor. Asta înseamnă că nu vor crea acea senzație neplăcută de apăsare după o utilizare îndelungată.
Microfonul este fixat pe cupa stângă și se activează prin simpla glisare în jos, punctul de declanșare fiind situat undeva la jumătatea cursei. Spre deosebire de celelalte căști de gaming din portofoliul HyperX, Cloud Stinger renunță la potențiometrul de volum montat pe fir și îl mută pe zona inferioară a cupei din dreapta, sub forma unui slider precis. Personal nu pot decât să aplaud această decizie și am să vă zic și de ce. În cazul lui Cloud Revolver mi se întâmpla foarte des ca potențiometrul să fie dereglat la cea mai mică atingere de scaun sau de birou.
Cablul este relativ gros și maleabil, dar, din nefericire, nu vine îmbrăcat în sleeve. Nu am apucat să-i testez rezistența (a se citi călcat pe el cu scaunul de birou), însă nu am motive să cred că va ceda în cazul unei utilizări normale.
Legat de performanțele acustice, trebuie să știți că ne alegem cu o experiență plăcută, în linie cu prețul de achiziție. După cum era de așteptat, nu beneficiem de aceeași dinamică a sunetului ca pe unele modele semi-profesionale, ca de exemplu modelul de top HyperX Cloud Revolver, însă difuzoarele de 50 mm asigură un sunet bogat, echilibrat și cu tot ce trebuie: înalte, medii și joase bine pronunțate și la volum ridicat. Vocile sună natural, bass-ul, chiar și cel de frecvențe foarte joase, este reprodus fără distorsiuni, iar mediile și înaltele sună relativ decent, pe măsură pretențiilor unui utilizator obișnuit. Din acest punct de vedere le consider potrivite atât pentru gaming, cât și pentru audiție muzicală, chat sau filme.
Microfonul cu noise cancellation sună bine și el, asigurând un sunet curat, cu volum ridicat și fără distorsiuni sau alte zgomote suspecte. A fost testat ore în șir pe Teamspeak și nu mi-a creat probleme.
Concluzie
HyperX Cloud Stinger este poate cea mai inspirată alegere dacă ești în căutarea unui headset de gaming și ai un buget de maxim 250 Lei. Căștile reușesc să impresioneze atât prin construcția solidă și confortabilă, cât și prin performanțele acustice mai mult decât decente. Mulțumită impedanței de doar 30 Ω și a combo jack-ului de 3.5 mm pot fi utilizate nu doar pe PC, ci și pe smartphone, tabletă, laptop sau consolă de jocuri.
Le găsiți la eMAG.
Cum sunt aceste casti in comparatie cu Turtle Beach Ear Force X12 ???
Nu știu să-ți zic pentru că nu le-am testat.
Am luat in decembrie HyperX Cloud Core ( multumesc pentru pont ArenaIT ! ) la 100 de lei ( pretul normal 250 -300 ) de pe mediagalaxy si sunt foarte incantat de ele.
Îmi pare rău că nu le-am luat și eu. Marele avantaj (din punctul meu de vedere) al lor e faptul că au microfonul detașabil. Poți să te duci oriunde cu ele fără să fie ceva acolo care se poate rupe. De asemenea nu „râde” lumea de tine (câți de-ăștia am întâlnit) că folosești căști de „gaming” să asculți muzică, pentru că nu pot dovedi că-s de gaming…De asemenea sunt bune, și la prețul ăla erau best-buy.
Unde-s aia care ne injura ca facem reclama, ca am castigat 5 lei, ca bla bla, sa-ti citeasca comentariul?