În general, nu acord prea mare importanță accesoriilor pentru telefoane, cu atât mai puțin încărcătoarelor auto sau altor dispozitive similare. Important e să fie produse de calitate, care să se comporte conform specificațiilor – tensiuni stabile indiferent de load și curenți ridicați, cât să permită o încărcare rapidă a telefonului. Recent, mi s-a propus să testez Nonda ZUS Smart Car Charger, un încărcător auto inteligent, cu design solid, conectică dual USB și funcții de localizare a mașinii, prin intermediul unei aplicații de smartphone (Android și iOS). Da, după smartphone-uri, smartwatch-uri și smart TV-uri, acum a venit vremea smart chargerelor. Oricât de gimmicky ar putea părea la prima vedere, aceste funcții inteligente își arată utilitatea în utilizarea de zi cu zi, mai ales dacă ești o persoană uitucă ca mine. Surprinzător, prețul nu este unul piperat – 116 Lei la eMAG.
Specificații Nonda ZUS Smart Car Charger:
- Dimensiuni: 36.05 x 17.36 x 84.64 mm
- Greutate: 28 grame
- Curent intrare: 2.2A – 1.1A
- Curent ieșire: 4.8A max. (2.4A pe fiecare port)
- Tensiune intrare: DC 12 – 24V
- Tensiune ieșire: DC 5V
- Conectivitate: Bluetooth
Încărcătorul furnizează 5V la 2.4A pe fiecare dintre cele două ieșiri, însă, din nefericire, nu aduce suport pentru Qualcomm Quick Charge sau pentru alte tehnologii de încărcare rapidă. Practic, se va comporta la fel ca un încărcător de priză pentru dispozitivele Apple, însă pentru majoritatea smartphone-urilor Android, timpii de încărcare vor fi ceva mai îndelungați decât cei obținuți cu un fast charger. De exemplu, Pixel XL-ul meu, care se încarcă în maxim o oră și 45 minute utilizând încărcătorul USB-PD (5V@3A) din pachet, are nevoie de aproximativ 2 ore 45 minute pentru a se încărca complet, iar asta cu ecranul stins, fără navigație GPS sau alte aplicații deschise. Desigur, mulți dintre noi folosim încărcătoarele auto doar atunci când navigația GPS rulează pentru un timp îndelungat sau atunci când telefonul este legat prin Bluetooth la head unit-ul mașinii, pentru audiție muzicală și hands-free, deci această limitare nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru majoritatea utilizatorilor.
Încărcătorul vine ambalat într-un blister din plastic, pe care sunt inscripționate specificațiile cheie. Nu vine la pachet cu un cablu de încărcare microUSB, așa cum vedem la unele încărcătoare premium, însă primim un manual de instrucțiuni care ne ghidează pas cu pas pe parcursul procesului de împerechere cu telefonul.
Dispozitivul măsoară 36.05 mm lățime, 17.36 mm grosime și 84.64 mm lungime. Deși este realizat în totalitate din policarbonat, construcția este destul de solidă și nu scârțâie deloc. Încărcătorul vine într-un finisaj negru, mat, astfel că nu se zgârie și nu capătă foarte ușor urme de amprente. Cele 2 porturi USB sunt amplasate pe lateral și vin într-un layout „reversible”. Nu, nu sunt Type-C, ci tot USB 2.0, însă au o formă duală, care permite inserarea mufei indiferent de orientare. Tot aici, la USB-uri, sunt amplasate discret și 2 fâșii LED, care permit identificarea mai ușoară a porturilor la întuneric. Conceptul ăsta l-am mai văzut și pe alte încărcătoare auto mai scumpuțe, însă în cazul lui Nonda ZUS nivelul de luminozitate al LED-urilor nu este atât de ridicat încât să ne distragă de la condus.
O chestie care se poate dovedi problematică pe anumite modele de automobile este amplasarea porturilor USB pe părțile laterale ale dispozitivului. La mine, pe un VW Golf 5, nu au existat probleme, însă, din ce am văzut în secțiunea de review-uri de pe Amazon, pe unele mașini, ce au o amplasare mai ciudată a portului de 12V, e posibil să existe probleme cu accesarea porturilor USB. Înainte de a achiziționa încărcătorul, v-aș recomanda să verificați amplasarea portului de alimentare, dacă permite sau nu inserarea încărcătorului și accesul facil la cele 2 porturi USB.
Legat de performanța lui Nonda ZUS la încărcare, am numai cuvinte de laudă. Nu am folosit un dispozitiv dedicat de măsurare USB sau o aplicație de smartphone, ci am trecut direct la măsurarea cu un multimetru. Pentru acest experiment, am sacrificat două cabluri USB, unul Type-C și un altul microUSB, și am pus multimetrul atât în paralel, pentru măsurarea tensiunii, cât și în serie, ca să văd exact ce amperaj este în stare să scoată. Nu contest specificațiile listate de producător, în care se menționează un curent de ieșire de 2.4A pentru fiecare port, însă cu dispozitivele pe care le-am avut (Google Pixel XL, Samsung Galaxy S7 Edge și iPad Air 2) nu am reușit să scot mai mult de 1.8A. Situația a fost similară și la priză, cu o abatere cuprinsă între 5 – 10%, deci nu putem învinui încărcătorul pentru acest lucru. În ceea ce privește tensiunile, acestea s-au menținut foarte aproape de valoarea de 5V chiar și în sarcină, cu o abatere de maxim 5%, pe ambele porturi USB. Desigur, rezultatele pot varia destul de mult în funcție de tensiunea de intrare și de limita automobilului pe ieșirea de 12V, însă la mine nu au existat probleme.
Acum ajungem la partea cea mai interesantă: funcția de localizare, pe care producătorul o promovează ca un „must have” pentru orice șofer modern. Contrar a ceea ce credeți, Nonda ZUS nu dispune de un receptor GPS pentru salvarea locației, ci se bazează pe cel al telefonului, printr-o conexiune Bluetooth. Practic, de fiecare dată când părăsești mașina, aplicația ZUS – Smart Car Locator va memora locația și, ulterior, îți va oferi informații cu privire la locul de parcare. În aplicație, ni se oferă o distanță orientativă, precum și o săgeată care ne ghidează spre locul în care se află mașina.
Sună simplu până acum, nu? Ei, nu chiar. Fiind o funcție care depinde în totalitate de locația furnizată de GPS, în parcările subterane, precum cele din mall-uri, e posibil ca aplicația să nu obțină un lock foarte precis sau să nu-l obțină deloc, caz în care va fi afișată o notificare în acest sens. În rest, nu am alte nemulțumiri. Funcția de localizare funcționează excelent și nu mi s-a întâmplat să dea rateuri sau să fie imprecisă, cât timp recepția GPS a fost una adecvată. Aplicația rulează pe toate terminalele cu Android 4.3+ și pe iOS 8.0+. Pentru parcare, oferă, de asemenea, și o opțiune reminder, destinată locurilor de parcare cu plată.
Pe lângă funcțiile de localizare, Nonda ZUS integrează și un voltmetru, care măsoară tensiunea oferită de bateria mașinii și păstrează un istoric pe o perioadă de până la 90 zile. Este o funcționalitate interesantă și utilă, pe care nu am mai văzut-o pe alte încărcătoare din această gamă de preț. Alături de aceste rezultate, în zona inferioară a ecranului ne sunt oferite și câteva sfaturi pentru creșterea duratei de viața a bateriei.
Concluzie
Pe lângă performanțele de încărcare excelente, Nonda ZUS Smart Car Charger ne aduce și o funcție de localizare extrem de utilă și ușor de utilizat. Este un charger dual USB de calitate, însă care are și unele mici dezavantaje. Aici mă gândesc în principal la amplasarea porturilor USB care, după cum vă spuneam, se poate dovedi problematică pe anumite modele de automobile. Per total, dispozitivul oferă un raport calitate/preț foarte bun, peste media produselor din această gamă de preț.
Îl găsiți la eMAG la prețul de 116 Lei.
Pro:
- Dual USB cu alimentare stabilă
- Funcție de localizare utilă și rapidă
- Posibilitate de a măsura tensiunea bateriei de la mașină
Contra:
- Amplasarea porturilor USB
- Nu suportă Qualcomm Quick Charge sau alte tehnologii de încărcare rapidă
Chiar luni uitasem unde am parcat masina in Sibiu si nu aveam nici un reper :)).
Exista si varianta qualcomm quick charge, doar ca nu a ajuns in Romania.
Ba da, il gasesti pe olx la pretul celui normal vandut de magazinele mari