Sistemele de alarma clasice sunt destul de greu de folosit de catre o persoana obisnuita. Sunt greu de montat si necesita interventia unui instalator, deci alti bani dati pe langa achizitia propriu zisa. Astazi ne-am gandit sa testam un sistem de alarma de la Smanos, un model care se adreseaza utilizatorilor casnici si nu necesita mari batai de cap. Este simplu de utilizat, util si accesibil.
Smanos X300 este un sistem de alarma foarte simplu de utilizat. Noi l-am primit in teste de la Skut.ro. (vezi aici mai multe sisteme de alarma) Rolul sau este sa va protejeze locuinta cand voi nu sunteti acasa. Nu are nevoie de conexiune la internet, lucru care il face si mai interesant. El functioneaza doar alimentat la reteaua de curent electric, iar optional i se poate instala un SIM 2G pentru comunicare de la distanta. Sa va explic.
Inca de cand il scoti din cutie este functional. Senzorii functioneaza pe baterii, iar centrala trebuie doar sa o conectezi la curent. Imediat senzorii se vor conecta printr-un protocol propriu la centrala si vor functiona din prima.
In pachet o sa primesti strictul necesar pentru o utilizare de baza: un senzor de miscare, un senzor magnetic pentru usa sau fereastra, 2 telecomenzi, alimentator si manuale. Centrala suporta in jur 50 de senzori si 10 telecomenzi. Poti pune orice fel de senzor gasesti prin piata, doar sa fie compatibil cu centrala. Sunt senzori de fum, de inundatie, de miscare cu imunitate la animale si multi altii.
- Centrala odata conectata la priza incepe sa functioneze. O poti imediat activa si dezactiva din telecomenzi, iar sunetul pe care il produce este atat de puternic incat sunt sanse foarte mari sa auda si vecinii. Aveti grija sa nu va speriati la inceput. Eu m-am speriat destul de tare de zgomotul produs.
- Dupa ce montati senzorii la locul lor puteti sa porniti centrala. Aceasta are sub piciorul de sustinere toate porturile si mufele necesare. Tot acolo are si un buton care opreste alimentarea. Te sfatuiesc sa lasi centrala oprita cat timp montezi senzorii.
- Toti senzorii devin activi de la prima secunda. Orice miscare in fata senzorului de prezenta declanseaza alarma. Aceasta incepe sa tipe cat poate ea de tare pentru a speria hotul si trebuie sa o opresti manual din telecomanda. Asta este o problema daca nu esti acasa pentru ca o sa urle pana cand cineva o opreste. Dar daca folosesti un SIM ca sa comunici cu ea de la distanta poti sa o opresti.
Bun, care-i treaba cu SIM-ul? Este foarte simplu. Tot acest kit nu se conecteaza la internet ci functioneaza pe o retea 2G. Daca ii introduceti un SIM de voce fara PIN, puteti sa comunicati cu tot kit-ul de la distanta. Ce inseamna asta?
- Inseamna ca o poti activa sau dezarma de la distanta, primesti SMS-uri cu toate actiunile pe care le-a realizat, iar in cazul in care un hot declanseaza senzorii, pe langa faptul ca ea incepe sa tipe, primesti automat un SMS de avertizare.
- Tu poti atunci sa faci un apel catre centrala si sa auzi tot ce este in casa si chiar sa comunici cu hotul. Poate vrei sa-l ameninti de la distanta, sa ii spui ca ai chemat politia.
- Aici intervine o parte mai putin placuta. Centrala nu se conecteaza la un dispecerat. Tu trebuie sa suni singur la politie sau la un serviciu de paza daca vrei ca cineva sa intervina. Sau poate aud vecinii si suna ei.
- Smanos X300 are un principiu simplu de functionare, se instaleaza foarte usor si nu necesita interventia unui instalator. Poti chiar tu sa o instalezi, de fapt, sa o bagi in priza.
- Poti efectua mai multe setari daca citesti manualul ca sa afli cum. Poti seta intensitatea alarmei, iar din telecomanda poti activa un mod Home. Acest mod dezactiveaza senzorul de miscare, insa cel magnetic de la usa sau fereastra ramane activ.
- De asemenea, pe centrala ai un buton special pentru urgenta. In cazul in care te-ai trezit cu hotul peste tine si vrei sa ii alertezi si pe cei din jur, doar apesi pe butonul SOS si alarma porneste.
- Atunci cand pleci de acasa poti arma centrala si sa iti oferi un timp de 10 secunde (sa zicem) in care poti sa iesi din casa. Cand ajungi la fel, poti sa setezi un timp de 10-15 secunde in care poti intra in casa si sa ai timp sa opresti centrala.
Daca vrei sa faci un setup si mai bun, iti recomand sa instalezi si o camera de supraveghere Smanos pe care o sa conectezi la centrala. Astfel, poti avea si imagine atunci cand alarma porneste.
Am uitat sa mentionez ce era cel mai important. Producatorul iti ofera si o aplicatie disponibila pentru iOS si Android. De acolo poti sa faci acelasi lucru ca din telecomanda, doar ca este mai comod si primesti si informatii suplimentare, plus poti accesa camera de supraveghere si poti controla centrala de la distanta mai usor.
Smanos X300 costa 649 de lei la Skut.ro.
Frumos si interesant sistemul. Cred si sper ca e si destul de bun ca si utilitate. Si mai vad ca e 650 lei la http://www.spy-shop.ro
Si eu vad ca la Skut e 649 astazi. Am actualizat in articol.
De cateva minute e atat, cand am citit articolul, pretul era 733 sau cat ati scris initial 🙂
Ok, pui si camera de la ei, dar cum vezi prin sms ce se petrece acasa? Camera inregistreaza undeva gen NAS sau microSD?
Camera Smanos, de nota 2 din 5 prin unele recenzii, are microSD si WiFi (fara cloud din pacate) asa ca o sa ai doua sisteme diferite. Partea cu „pe care o sa conectezi la centrala” nu am inteles-o nici macar gramatical. Nu ai cum sa le conectezi intre ele, doar la reteaua electrica si clar ca nu pot comunica prin cablul de alimentare :). Mai bine alegi o camera cu cloud gratis gen HomeMonitor HD, au si asa ceva la Skut?
Designer-ul vostru web cu siguranta este un tinerel.Oricat de profesionala este descrierea produsului din aceasta pagina, oricat de intetesante ar fi informstiile ele sunt FOARTE GREU DE CITIT datotita alegerii proaste a fontului care apare si foarte greu lizibil pe ecranul telefonului.Asa ca faceti ceva inainte sa intre hotii in casele oamenilor.Designerul paginii sigur este vre-un hot cu interesul ca putina lume sa poata citi ce este scris aici.Spor la furat nene!
Și dacă hoții taie curentul? Îmi decuplează siguranța de alimentare din tabloul general de pe casa scării. Centrala mai merge?