Stiti povestea Nokia. Au inceput sa produca telefoane cu Android si au lovit toate segmentele de pret. La nivel de flagship avem in prezent Nokia 8, fiind si primul telefon de top al companiei cu Android. L-am testat si l-am folosit ca telefon personal o buna perioada de timp. Impresiile formate despre acest telefon, daca merita cumparat si ce avantaje ofera, le gasiti in randurile de mai jos.
Specificatii
- Ecran: 5.3 inch IPS
- Rezolutie: 1440 x 2560
- Procesor: Snapdragon 835
- RAM: 4GB
- Stocare: 64GB
- Camera: 13MP + 13MP cu lentile ZEISS
- Camera frontala: 13MP
- Senzor de amprenta
- Slot microSD
- Bluetooth 5.0
- USB Type C
Ambalaj
Cutia in care vine Nokia 8 nu difera fata de cutiile anterioare de pe vremea lui Windows Phone. Gasesti in interior strictul necesar: incarcator, casti, cablu USB C. Nu stiu cata importanta are, insa accesoriile sunt foarte calitative.
Design
Nokia 8 incearca sa fie original. Este construit din aluminiu si sticla, nu are muchii taioase iar antenele sunt trase pe marginile lui. Nokia 8 putea sa fie un telefon cu un design original daca nu imprumuta de la HTC butoanele de Android, in special butonul Home. Altfel nu are nici o trasatura de la alte modele, ceea ce este de apreciat in zilele noastre cand toate telefoanele par sa fie identice.
Butoanele de control sunt toate pe partea dreapta si le-am gasit un defect. Desi sunt metalice, butonul de power este mic si nu il pot deosebi de butoanele de volum. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa le confund. As fi preferat ca butonul power sa aiba cateva striatii.
Jack-ul audio este prezent in partea superioara asa cum nu am mai vazut de multa vreme la un telefon. Difuzorul este pe buza inferioara si foarte usor de acoperit cand te joci.
Constructia metalica nu-l ingreuneaza foarte mult. Se simte solid si nu pare sa se strice prea usor. L-am primit cu cateva zgarieturi destul de adanci, ceea ce inseamna ca a fost scapat serios pe jos. Daca nu s-a spart si are cicatrici atat de mari inseamna ca este destul de rezistent.
Motivul pentru care cred eu ca a fost scapat este spatele metalic foarte alunecos. Telefonul iti scapa printre degete si o husa ar fi necesara mai ales pana te obisnuiesti cu el.
Ecran
Este vorba de un panou IPS de 5.3 inch cu rezolutia de 1440 x 2560 pixeli. Este luminos, are culori naturale, unghiuri largi, nimic de reprosat. Este un ecran bun dar cu o mica problema ce nu tine neaparat de el. Functia Always On Display care afiseaza data si ora dupa ce stingi telefonul nu este una tocmai inteligenta pe acest model. Vorbim despre un ecran IPS, ceea ce inseamna ca desi data si ora sunt afisate doar in partea de sus a ecranului, tot ecranul se va aprinde si va lumina foarte slab. De obicei aceasta functie este buna daca panoul ecranului este un AMOLED, caz in care se aprind doar pixelii care afiseaza data si ora, restul ecranului fiind complet negru, adica stins. Din pacate Nokia 8 are ecran IPS, iar functia Always on Display nu te ajuta sa economisesti baterie.
Difuzor
Sa fiu sincer nu este ceva spectaculos. Este un difuzor care se aude clar, destul de tare si cam atat. Nu distorioneaza la volum ridicat, vocea este clara, totul este redat corect.
Camera
Marea dezamagire este camera. Imi pare rau ca spun asta despre un Nokia, insa camerele nu sunt deloc cele mai bune de pe piata si cu siguranta nu cred ca sunt demne de un flagship in anul 2018. Sa va explic de ce.
Camerele principale sunt de 13MP fiecare, iar cea frontala tot de 13MP. In teorie ar trebui sa se descurce foarte bine si sa ofere imagini foarte bune. Partial isi fac treaba, pozele nu sunt cele mai rele. Insa timpul de declansare este foarte mare indiferent ca este zi sau noapte. Camera principala mai are mult de lucru, iar focalizarea este foarte greoaie pe ambele parti. In lumina scazuta este aproape imposibil sa realizezi o fotografie clara.
Stabilizarea este aproape inexistenta si pozele realizate noaptea sau chiar si ziua in miscare sunt indescifrabile. Nokia 8 nu a reusit sa ma impresioneze la acest capitol si de multe ori am preferat sa-mi scot iPhone-ul si sa fac o instantanee deoarece cu Nokia 8 dura prea mult si ratam actiunea. Uite o poza facuta din masina cand aveam maxim 10km la ora.
In schimb daca nu te grabesti sa faci o poza ele nu sunt rele. Arata foarte bine, sunt clare si in bataia soarelui exceleaza. Va las cateva fotografii in mai multe conditii meteo.
Autonomia
Bateria de 4000 mAh se descurca foarte bine. Mentine telefonul in viata de dimineata pana seara si iti mai ramane baterie si pentru petrecerea de diseara. Dimineata il poti pune la incarcat. L-am utilizat intens si mi-a placut ca nu trebuie sa-l pun la incarcat atat de des. Plus ca incarcarea este rapida. La acest capitol Nokia 8 s-a descurcat excelent.
Software
Nokia 8 are un soft bun, insa are cateva bug-uri pe care nu le-am inteles. Este Android Oreo curat, fara nici un fel de aplicatie instalata in afara celor de la Google. Cu toate ca discutam despre o versiune curata de Android, nu inteleg de ce pe acest telefon sunt bug-uri iar pe Pixel nu. Optimizarea nu este la acelasi nivel ca la un Pixel, insa te bucuri de Android curat si de update-uri rapide.
Bug-urile pe care le-am intalnit au fost destul de urate: telefonul se bloca cand primeam apeluri, imaginea ingheta, tastatura ramanea deschisa peste meniu, iar daca eram in apel si voiam sa intru in meniu puteam sa-mi iau adio de la interlocutor. Se intampla aproape zilnic.
Concluzie
Nokia 8 este catalogat drept un flagship, insa nu mi-a oferit aceasta senzatie nici macar o clipa. Ceva ii lipseste insa nu mi-am dat seama ce anume. Constructia este solida, design-ul ii confera o nota premium, insa in utilizare lucrurile difera. Blocajele dese,camera cu foarte mult lag…nu la asta te aspteti cand dai 2000 de lei pe un smartphone de top semnat Nokia. Imi pare rau.
PRO
- Constructie solida
- Jack audio
- Senzor amprenta rapid
- Autonomie buna
- Slot microSD
- Incarcare rapida
CONTRA
- Camera declanseaza foarte greu
- Stabilizarea imaginii se realizeaza foarte greu
- Soft-ul desi este Android pur are bug-uri si se misca greoi
- Camera nu are zoom optic
Disponibilitate
Nokia 8 este disponibil in Romania de ceva timp si pretul este unul corect. Costa in jur de 2000 de lei, uneori chiar sub aceasta suma. Daca ma intrebati pe mine, telefonul este totusi un flagship, are un procesor modern, o camera care face fotografii bune (cam greu) si o autonomie ridicata. Daca il prinzi la oferta sub 2000 de lei atunci cu siguranta ai facut o afacere reusita. Sper ca Nokia 9 sa fie cu adevarat un flagship. Nokia 8 merita o sansa, este primul telefon de top al companiei cu sistem Android si poate primeste un update care sa rezolve problemele actuale. Aveam asteptari mai mari de la Nokia si am fost usor dezamagit. Insa SPER la o evolutie frumoasa.
As fi curios ce smartphone are camera cu zoom optic pentru a considera ca lipsa zoom-ului optic este un minus…
Poate nu m-am exprimat tocmai bine asa ca lamuresc in comentarii. Are 2 camere, insa ma asteptam sa aiba acea functie ca la iPhone 7/8 Plus, parca si OnePlus 5, sa maresti imaginea 2x folosind a doua camera. Sa pui 2 camere doar pentru efectul Bokeh sau monocrom…..
„Jack-ul audio este prezent in partea superioara asa cum nu am mai vazut de multa vreme la un telefon. ”
Înseamnă că nu ai văzut prea multe telefoane
Telefoanele Sony, Z/X/XZ au asa în general..
Ai dreptate. Am si uitat ca mai exista telefoane Sony…n-am mai testat unul din 2015.
Da, intr adevar, un model beta, episod pilot as zice.Camera slabuta de asemenea
Prima generatie Huawei Nova face poze si chiar si filmare mai buna decat NOKIA 8. Foarte slab Nokia 8 la capitolul foto .
Salutare ! Am telefonul de 2 săptămâni și la mine nu s-a blocat niciodată la scris , apeluri s-au in iocuri și am pe el Android 8.0.
Salut. Am modelul dualsim de 3 saptamani si merge impecabil. Ieri a făcut update la android 8.1. De camera sunt mulțumit dar nu pot spune că sunt un pasionat de foto. Cumpărat nou-sigilat fara garanție la un pret de 1400 lei. La banii ăștia nu are concurenta. Recomand
Am telefonul din octombrie anul trecut si nu am avut nici o problema cu el. Ce-i drept , nu am jocuri ! Folosesc browser, facebook messenger, yahoo messenger, instagram, Skype , whatsapp si IgoPrimo ! Satelitii ii vede in max 5 sec, eroarea in pozitionare pe harta e de max 5 metri. Nu vad sa fi zis nimeni de posibilitatea fotografierii simultane atat cu camera frontala , cat si cu cea principala. Android 8.0. Deja 8.1 e in teste ( cam de vreo 2 saptamani ) si cam in 30 de zile va fi disponibil ptr instalare. Sunt multumit de telefon.
Am avut telefonul timp de câteva zile, nu avea lag, camera era ok, semnalul ok, internetul destul de rapid, ecranul bun poate putin cam ștearsă imaginea din unghi, doar ca am avut câteva probleme cu WiFi-ul se deconecta după 2-3 minute, pana la urma am decis sa fac retur și sa achiziționez Oneplus 5t care e peste Nokia 8 la un preț apropiat.
Corsa e a ta?
Da
Poti face un articol,cu o testare, o prezentare, puncte pozitive,negative,sfaturi?
Cred ca ar fi mai multi interesati, eu sigur sunt.
Multumesc anticipat,
Andrei
Corsa C – fabricata intre 2000 si 2006 (2011 pentru unele piete in paralel cu Corsa D) este o masina pe care o gasesti in 3 sau 5 usi si cu urmatoarele motorizari: 1 litru 3 cilindrii (58 sau 60CP), 1.2 litri, 4 cilindrii si 16 valve (75CP sau 80CP), 1.4 litri, 4 cilindrii si 16 valve (90CP), 1.8 GSI 125CP, 4 cilindrii si 16 valve, toate pe benzina, sau 1.3, 1.7 diesel. Cel de 1.3 este de la Fiat, iar cel de 1.7 este de la Isuzu. Daca faci naveta iti recoand diesel, iar daca mergi mult in oras iti recomand benzina. Cel mai echilibrat motor pentru benzinare este 1.2, fiind si cel mai fiabil. Are distributia pe lant. Cel de 1.4 are distributia pe curea.
Consumul real al masinii, cel putin in varianta cu motor de 1.2, 16V si 75CP cum este a mea, este de 8% in oras si 5-6% la drum intins. Am facut jumatate de tara cu masinuta asta si s-a comportat exemplar pe soselele noatre. De la Bucuresti si pana la Cluj am facut un consum de 5.7%.
Corsa C functioneaza cu benzina de 95 si ulei full sintetic cu norma Dexos 2 cu urmatoarele vascozitati: 0W40, 5W40, 5W30. Nu este recomandat un ulei semi-sintetic sau cu vascozitate mai ridicata, de exemplu 10W40 asa cum multi obisnuiesc sa foloseasca, deoarece masina are tacheti hidraulici si distributie pe curea. Un ulei mai gros nu ofera o ungere corecta si s-ar putea chiar sa nu ajunga prin toate orificiile necesare. Multi fac greseala asta si strica motoarele. Indiferent de cati km are masina, chit ca are 300.000, nu se baga un ulei mai gros! Doar cel care este in cartea masinii.
Problemele intalnite la Corsa C pana in anul 2004 sunt urmatoarele: garnitura de la capacul de sigurante (BCM) se uzeaza in timp si va intra apa la pedalier. Se rezolva cu putin silicon. O alta problema este consumul de ulei la masinile care au folosit un ulei de slaba calitate. Eu am avut norocul sa prind o masina intretinuta.
Dotari: airbag sofer si pasager + airbag in scaun sau in stalpul masinii de tip cortina. Geamuri electrice, oglinzi electrice si incalzite, incalzire in scaune (optional), AC, cotiera din fabrica, 6 difuzoare (2 pe usi, 2 in spate si 2 tweetere in fata) Bose. Se aud foarte bine! Faruri cu lupa (disponibile pe Facelift, dar se pot monta si pe non facelift), proiectoare de ceata, volan din piele, comenzi pe volan, directie asistenta electric si variabila (noul Duster are aceeasi directie, deci nu este tocmai o noutate), scaun reglabil pe inaltime, volan reglabil pe adancime si inaltime.
Tinuta de drum este destul de buna. Daca suspensiile sunt bune masina nu are ruliu foarte mare si se aseaza pe sosea mai bine decat crezi. Este stabila in curbe daca nu le fortezi cu viteza prea mare, are suficienta putere sa urce pe serpentine, este silentioasa si foarte bine antifonata pentru o masina de 15 ani, iar scaunele sunt decente! Suportul lateral nu este cel mai grozav, insa in comparatie cu Logan….sunt in alta liga (superioara).
Rezervorul are 40 de litri + 4 litri rezerva. In motor incap 3.5 litri de ulei, iar piesele consumabile sunt foarte ieftine. Un capat de bara, o busca sau un pivot de la un producator bun precum Lemforder costa in jur de 50 lei. Vezi pe autokarma sau epiesa preturile pentru piese. Filtre la fel, sunt in jur de 30 lei.
Masina este Euro 4, are filtru de benzina (deci se schimba si asta la 20.000km), uleiul din cutia de viteze trebuie schimbat daca ai de gand sa iti cumperi o Corsuta deoarece este recomandat schimbul la 60.000km, iar multi habar nu au si merg cu el asa…
Probleme cu rugina intalnesti doar daca masina nu a fost intretinuta. Am vazut modele foarte ruginite si modele impecabile cum este a mea, fara sa par laudaros. Pragurile din plastic pot ascunde multa rugina, insa daca proprietarul a stiut sa o spele pe acolo n-ar trebui sa ai probleme.
Daca vrei poze si informatii suplimentare despre masina te rog sa-mi dai un email la [email protected]. Masinuta din imagini a suferit cateva imbunatatiri de cand o am si anume: motor refacut complet si curatat piese cu piesa, distributie noua, ambreiajul a ramas original din fabrica, curatat baie de ulei, evacuare noua, faruri cu lupa de la modelul Facelift, stopuri fumurii din fabrica luate de la modelul GSI, ceasuri modificate cu elemente de la Opel Meriva si iluminare cu fundal alb si ace rosii, volan din piele refacut din piele ecologica si insertii cu ata rosie, manson schimbator si frana de mana din piele cu ata rosie, LED-uri RGB la picioare in fata si in spate, folie omologata RAR Solar Zone 5% transparenta, interior curatat profesional si la vara o asteapta un set de jante OZ Superturismo GT.
https://www.youtube.com/watch?v=JY8ka4EBNQU
https://www.youtube.com/watch?v=iOsAr9KG1k8
Am și eu Nokia 8 de câteva zile. Update la 8.0 și încă nu am întâlnit probleme. Camera nu strălucește dar se pare că e din soft mai mult. Avem asigurări că se lucrează la un soft mult mai bun. In rest telefonul îmi place. Ecranul e foarte luminos sunetul este excelent. Wifi și 4g merg super. Repet până acum nu am avut probleme.
@Gabriel
Multumesc frumos, exact ceea ce doream sa citesc….ma gandeam ca, prin vara, sa cumpar o masina,~4000 de euro, si imi place Corsa, vizual…
Multa bafta,
Andrei
Butoanele de control sunt toate pe partea dreapta si le-am gasit un defect asta a fost de rasul curci….tu marele si preamaritul standard in domeniul telefoanelor ai gasit un defect…ai facut o descriere a telefonului de toata jena …dai impresia ca esti o autoritate in domeniu…si serios si nu critica daca nu este cazul ..de unde pana unde TU iti permiti sa critici brandul nokia? ai construit telefoane sau altceva….stiu este doar parerea ta dar asa o spui incat pare ca esti un zeu atotputernic al telefoanelo.
no ofence.
Se pare ca nu stiti ce este un review…:)
Si pentru ca ma-ti prins intr-o zi proasta, recititi paragraful: „Butoanele de control sunt toate pe partea dreapta si le-am gasit un defect. Desi sunt metalice, butonul de power este mic si nu il pot deosebi de butoanele de volum. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa le confund. As fi preferat ca butonul power sa aiba cateva striatii”.
Eu nu am spus ca defectul lor este ca sunt pe partea dreapta. Ci ca nu le poti deosebi fiind identice. Ar fi fost util ca butonul de power sa aiba striatii pentru a putea fi usor de recunoscut prin atingere.