Dupa ce am testat Dacia Duster 2018 4×4 manual si am scris un review ce a avut un succes imens, acum incercam varianta cu EDC, cutie automata cu dublu ambreiaj, si tractiune 4×2.
UPDATE: Review-ul complet AICI.
Motorul e tot 1.5 dci, mi-ar placea sa vad EDCul si pe 1.2 TCe dar deocamdata nu exista aceasta versiune.
Vom face in jur de 800 Km cu masina, majoritatea fiind pe sosea. Cred ca acolo va fi folosita aceasta masina in 90% din timp. Vom reveni dupa aceea cu un review comparativ cu versiunea manuala si EDC-ul de vechi, pe care l-am condus putin si am scris un mic review anul trecut.
In alta ordine de idei, daca aveti curiozitati sau intrebari legate in special de cutia automata si tinuta de drum, lasati-le in sectiunea de comentarii.
Masinile sunt primite spre testare de la Auto Europa – Timisoara (concesionar Dacia, Renault, Nissan).
Intrebari:
– Ce capacitate are bateria (kwh sau dustanta?
– Cate stele are la categoriile si subcategoriile testelor de siguranta?
Curiozitati:
– Daca intri intr-un garaj si ramai cu motorul pornit, cat timp poti sa inhalezi mireazma produsa de minunea tehnologica numita Daster?
– Daca inhalezi in fiecare zi timp de jumatate de ora noxele produse, dupa cat timp faci cancer sau alte boli respiratorii?
– De ce un site de „tehnologie” testeaza tehnologie antica?
Ce zici de data asta poti sa imi raspunzi, sau stergi comentul sa nu cumva sa iti strice iar reclama?
Poti te rog sa repeti intrebarea?
– Ce capacitate are bateria (kwh sau distanta?
– Cate stele are la categoriile si subcategoriile testelor de siguranta?
Marius, imi este foarte clar ca interesele noastre, oricare ar fi ele, nu sunt aceleasi cu ale tale. In aceste conditii ma intreb ce anume te face sa te supui zilnic acestui chin de a ne vizita site-ul si a ne citi articolele?
Salut Marius, cred ca ai gresit adresa, cauta forumul Tesla si ramai te rog acolo, o zi placuta
Alta inrebare…
Darius te asigur ca singurul meu interes este acela de a nu mai vedea tehnologii arhaice prezentate ca mari realizari, cu atat mai mult daca vorbim de industia auto. Si pana vom avea o lege care sa interzica promovarea vehiculelor cu motor termic, cineva trebuie sa se sacrifice aproape zilnic (sa nu exageram).
Marius, chiar daca pe o parte iti apreciez determinarea, tu trebuie sa constientizezi cateva aspecte inainte sa continui cu ceea ce faci, ca sa nu o dai in alta extrema (ceea ce ai facut deja):
– momentam masinile eletrice nu sunt o alternativa, cel putin NU IN ROMANIA: sunt scumpe pentru majoritatea persoanelor, nu ai unde sa le incarci daca stai la casa, nu poti calatori in tara cu ele in mo ddecent, au autonomie mica. Si eu imi doresc o masina electrica dar nu ma vad folosind una mai devreme de 5 ani in Romania, asta daca nu ne mutam.
– ca sa dezvolti masini electrice si statii de incarcare iti trebuie bani, banii vin din vanzarea masinilor cu motor termic. Tot mai multe companii investesc in electrice.
– masinile cu motor termic nu polueaza de ieri, polueaza de zeci de ani, dar in ultimii ani masinile cu motor termic polueaza tot mai putin, egile sunt tot mai stricte samd. Problema e ca sunt tot mai multe masini. Uite, eu am o masina Euro 6 despre care sunt convins ca polueaza mai putin decat masina ta 🙂
– idolul tau Elon Musk (o persoana pe care si eu o admir) lanseaza rachete folosind ca propulsie motoare termice, tu ai idee cat polueaza motoarele alea si cat consuma? Ce parere ai? Nu esti trist?
Acestea fiind spuse, eu consider ca alte discutii nu isi mai au sensul pe subiect in momentul de fata.
Tot ceea ce faci tu cu comentariile nu e sa sustii masinile electrice ci sa te etalezi ca un fanatic care vorbeste pe langa subiect, se cearta cu toata lumea si strica discutiile. Eu nu imi doresc asta pe blogul nostru si am tot dreptul sa te opresc sa faci asta.
Asadar, iti spun prieteneste: daca vrei poti sa mai poti comenta aici cand testam Renault Zoe (probabil peste weekend) si unde sper sa vii cu niste comentarii pertinente va trebui sa incetezi cu spam-ul repetitiv si obsesiv pe care-l faci.
Orice alt comentariu pe langa subiect va fi sters.
– Complet fals, masinile electrice sunt o alternativa chiar si azi insa in special datorita lipsei de educatie multi prefera sa dea 35K pe o masina cu motor termic in loc sa dea aceeasi suma pe o masina electrica, si sunt destule optiuni mai ales daca luam in calcul si cei 10K pe care statul ii ofera prin programul Rabla plus.
– Exista statii de incarcare si azi, (a se vedea: https://www.plugshare.com/) iar numarul lor creste exponential. Ultima data m-am uitat pe site saptamana trecuta, de atunci sau deschis doua statii de mare putere, la Satu Mare si Bacau si probabil altele pe care nu le-am urmarit.
– Fals, conform studiului despre care voi nu ati vrut sa vorbiti, masinile cu norma de poluare mai mare polueaza mai mult deoarece gazele sunt mai filtrate. Si desi sunt mai putine sunt mult mai nocive. Asadar prefer masina mea de 1.2 EURO 4 comparativ cu a ta EURO 6, insa trebuie precizat ca ambele sunt nocive pentru oameni si pentru mediu.
– Ba da, sunt perfect de acord cu tine. Singura explicatie pentru aceasta problema este ca la acest moment tehnologia in domeniu nu a avansat suficient, sper ca pe viitor sa se rectifice. O posibila rezolvare ar fi ca in procesul de lansare sa se foloseasca o propulsie bazata pe levitatie magnetica si dupa ce racheta ajunge la o anumita viteaza sa porneasca motoarele astfel reducand enorm de mult poluarea (un fel de carusel electromagnetic). Cu alte cuvinte lansarea sa nu se mai faca de pe loc (ceea ce duce la consum enorm si poluare asemenea) ci din miscare.
Daca consideri necesar, poti sa stergi comentariul acesta, insa sper ca o sa il citesti inainte. Oricum nu voi continua comentariile la acest articol indiferent de decizie pentru ca scopul a fost partial atins.
Sunt aici sa schimb mentalitati (in special ale autorilor) nu sa fac SPAM fara rost.
– Tu cred ca traiesti pe alta lume, media masinilor noi cumparate in Romania este undeva la maxim 15000 euro, bani cu care abia iti iei un eUp (daca iti iei) cu care nu poti merge decat la piata.
– In Timisoara sunt vreo 5-6 statii de incarcare, in realitate cred ca doar 2-3 le poti folosi ca si utilizator de rand. Explica-mi mie cum ai face asta daca ar fi 200 de masini electrice in oras. Eu cand iau Zoe chiar is curios daca am unde sa il incarc peste weekend.
– Nu stiu ce studiu, e plin de cercetatori britanici.
Cu alte cuvinte, traiesti intr-o bula si nu vrei sa vezi dincolo de ea. In realitate masinile electrice nu sunt o solutie acum in Romania. Eu unul n-as da acum 35000 de euro pe o masina, oridecare ar fi ea, desi mi-as permite un credit.
Nu ai ce mentalitati sa schimbi, eu sunt convins ca masinile electrice sunt viitorul, dar mai trebuie sa ardem niste combustibil pana atunci.
Uite cum un replay devine necesar.
– De acord cu tine, si uite cum desi media este la 15K strazile patriei sunt pline de masini mult mai scumpe de atat desi romanii nu si-le permit. La 15K daca pui si bonusul de la Rabla Plus ajungi la 25K ceea ce este foarte aproape de ZOE.
– In Timisoara sunt 4 statii de incarcare (cea de la aeroport e posibil sa nu fie accesibila) de mare putere (50Kwh) si 6 de putere redusa. Dupa Bucuresti, Timisoara este al doilea la capitolul statii de incarcare. Daca ar fi 200 de masini in cateva luni ar fi suficiente statii de incarcare. In Romania un Kwh se vinde cu 1RON la statiile de incarcare ceea ce inseamna cam 50% peste costul pe care il platim acasa. Destul de rentabil, nu? Statiile de incarcare sunt pentru drumuri lungi, principala sursa de incarcare trebuie sa fie acasa peste noapte.
– Studiul despre care vorbesc a fost facut pe cheltuiala producatorilor auto si nu are legatura cu cercetatorii britanici. Daca este nevoie caut detalii.
Nu traiesc intr-o bula, poti cel mult sa zici ca sunt early adopter si abia astept sa dau mai mult de 35K (pentru ca vreau versiunea Long Range si pachetul Premium) pe o masina electrica, mementan strangem bani in fiecare luna sa luam un credit mai mic la mementul respectiv.
Tocmai asta este mentalitatea de care vorbeam, de zeci de ani ni-se zice ca trebuie sa mai ardem niste combustibil. Pana cand?
Nu stiu despre ce vorbim aici, varianta medie de echipare la Zoe e 35000. 10.000 euro nu mi se pare „foarte aproape”.
Vorbim de 15K valoarea medie a unei masini + 10K Rabla Plus, adica 25K. Ultima data cand am verificat ZOE era 27K, e posibil sa fi crescut intre timp.
PS: Ceva se intampla cu WordPress-ul vostru azi, sectiunea de replay este putin diferita fata de obicei
Se schimba chestii.
1 – Cum e in trafic greu (stop and go) de oras, smuceste sau e comoda? 2 – Impresii despre cum e in modul manual. Mersi!
Daca se poate sa….Pivotul de pe bascula este montat cu suruburi(ca la masinile straine)?…sau ca la logan, presat,…cand trebuie inlocuit…schimbi toata bascula(brat suspensie)
Nu aveam posibilitatea sa ma uit sub masina. In orice caz, nu cred ca schimbi pivoti mai repede de 5 ani.
care masini straine? din fabrica ele vin presate(fix pentru a le schimba cu totul)… tot ce ai vazut tu cu surub este aftermarket(da, bascula after are pivoti prinsi cu surub)
@PEC
Da da…n.am cum sa aduc contra argumente….cand am de.a face cu un mecanic asa ca tine..care stie bine ce vorbeste.
@Darius.J
Depinde cum o exploatezi si cat, un taxi necesita…mai multe reparatii dupa 2-3ani
Marius…imi poti recomanda te rog o masina de familie electrica care sa fie undeva pe la 15-20k…in Zoe imi incape caruciorul de la copil si ….cam atat
Daca prinzi programul Rabla Plus, din cate stiu eu ai urmatoarele variante:
– Nissan Leaf https://www.nissanusa.com/electric-cars/leaf/
– Renault ZOE https://www.renault.ro/gama-renault/vehicule-electrice/zoe.html?CAMPAIGN=SEA-zoe&ORIGIN=SEA&gclid=Cj0KCQiAzrTUBRCnARIsAL0mqcyeINe2XNOEdGMBLEktnHf6dl3UIiWVm_oFbvd7zHP2ojkP1KdtTpYaAlWrEALw_wcB
– Volkswagen eGolf: http://www.vw.com/models/e-golf.33321
– Tesla Model 3, cu mentiunea ca daca o comanzi astazi o primesti undeva spre sfarsitul anului viitor https://www.tesla.com/en_EU/model3
– Opel Ampera http://media.opel.com/media/intl/en/opel/vehicles/ampera-e/2017.html
Marius, vezi cum o ti tot pe a ta, din nou? Omul te-a intrebat ceva, tu ai raspuns altceva.
1. Din toate cele enumerate de tine doar Zoe si eGolf se vand in Romania. Leaf va veni dupa jumatatea anului. Deci nu le poti lua cu Rabla pe restul.
2. NICIUNA din cele enumerate de tine nu poate fi luata cu 20.000 Euro. Punct.
3. A zis ca in Zoe nu are suficient spatiu si tu ce faci? Ii recomanzi… Zoe.
eGolf are pretul de pornire De la € 37.975 iar Zoe nu e masina de familie….am spus asta in intrebare
Darius, dupa cum bine stii masinile electrice la acest moment NU SUNT ACCESIBILE TUTUROR pentru ca marea majoritatea a oamenilor nu i-au in calcul TCO ci doar pretul de achizitie. Ce vrei sa ii spun omului ca nu exista nici o masina electrica in intervalul de pret specificat sau sa ii dau cateva alternative in ideea ca vreuna prezinta interes? Sau mai bine promovam un Duster ceva si daca mai e si Diesel deja am rezolvat problema.
Hai sa facem niste calcule aproximative.
Costuri masina cu motor termic:
– 15 – 20K EURO pret de achizitie;
– In functie de numarul de km, 1.2K EURO pe an costuri de combustibil calculate pentru un rulaj lunar de 1000 – 1200km la un consum mediu de 7l/100km;
– Costuri de mentenanta, revizii, etc. Dracu stie, ideea e ca in functie de marca pot fi de la 10 – 20 EURO pe luna pana la sute de EURO acum depinde foarte mult de cat de norocos esti.
– Costuri cu sanatatea si mediul – astea sunt greu de estimat si poate ca ar trebui sa ii intrebam pe cei care sufera in fiecare zi pentru „dreptul” nostru de a polua, insa cred ca fiecare ar trebui sa le platim macar sub forma unei taxe pe emisiile de carbon.
Costuri masina electrica:
– 21 – 35K pret de achizitie – nu vorbesc de Tesla Model S ci de la ZOE la Modelul 3 echipare de baza
– Pentru acelasi numar de km (1000 -1200) vorbim de un cost in jur de 20 EURO (85LEI) pe luna la un consum mediu de 140w/km.
– Costuri de mentenanta revizii, aproape 0. Mentenanta nu pre exista, nu ai de schimbat ulei, filtre, etc.
– Costuri cu sanatatea si mediul, infime spre 0. Si daca adaugi o investitie in cateva panouri solare si un PowerPack (in total cam 7 – 10K EURO) ajungi sa fie chiar 0 costurile cu sanatatea si mediul datorate strict pentru masina ta.
Si atunci care este mai profitabila? Nu cumva dupa vreo 3 – 4 ani de rulare o masina electrica ajunge sa fie te coste per total mai putin decat una cu motor termic? Eu zic ca cu siguranta da.
PS: Am omis sa adaug BMW i3 in lista de mai sus – o alta masina care depaseste intervalul de pret specificat insa se vinde in Romania.
O completare la comentariul anterior, costul pe an pentru gaz este de 1200EURO, costul pentru electric este de 240EURO (nu 20, asta era pe luna). Adica cu costurile cu gazul pentru un an, mergi 5 electric, asta daca nu incarci gratis de la Kaufland.
Plec in concediu cu un Zoe…primul drum..duc nevasta…ma intorc…iau si copilul…iar ma intorc…iau si jumate din bagaje…iar ma intorc iau celelalte bagaje…cand ajung la destinatie dorm si ma intorc ca mi s-au terminat cele 2 saptamani de concediu
UPDATE: Review-ul complet AICI.
Știam că pe spate nu are led la triple ci becuri…
Scuturile motor și diferențial sunt din plastic sau se pot comanda și din metal?
Cauciucurile standard cu care vine echipata mașina se pot alege? Sunt universale vara..iarna cu m+s ? Nu as vrea inca un rind de jante și cauciucuri luate de aia întreb…